Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οταν Χορεύουν τα Αστέρια

"Gala Des Etoiles" σημαίνει Χορός Αστέρων και η έκφραση θα μπορούσε να είναι μία ποιητική και ρομαντική μεταφορά για τα ουράνια σώματα, αλλά είναι και ένα πραγματικό γεγονός που συμβαίνει "επί Γης".

Τα μεγαλύτερα αστέρια του Παγκόσμιου Χορού έρχονται για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα και αναδύονται σε αέρινες χορευτικές κινήσεις στις 6, 7 και 8 Σεπτέμβρη στο Θέατρο του Δάσους,στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Δημήτρια" και στις 10 και 11 Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο.

Τα... "αστέρια" του χορού θα είναι 16 και θα παρουσιάσουν έργα σημαντικών χορογράφων. Ετσι σε αυτό το χορευτικό ταξίδι το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει: τον Κάρλος Ακόστα από το Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας,την Ουλιάνα Λοπάτκινα και τον Ιγκόρ Ζελένσκι από τα Μπαλέτα Κίροφ,το Χοσέ Μανουέλ Καρένα από το Θεατρικό Μπαλέτο Αμερικής,την Τζένιφερ Γκέλφαντ και την Αλεξάντρα Κόλταν από τα Μπαλέτα της Βοστόνης,το Ντίμτρι Σίμκιν του Βαϊσμπάντεν Μπάλετ,την Τιέκλα Σόφιλντ από το Μπαλέτο του Χιούστον,τον Γιούρι Πόσουκοφ από τα Μπαλέτα του Σαν Φρανσίσκο,τους Αντρέα Μπόρντμαν και Ντέρεκ Ράιντ από τα Καναδικά Μπαλέτα,το Σιλβάν Λαφορτούν από το Μόντρεαλ,την Ανιές Οουκς και τον Τόμας Εντουρ από το Αγγλικό Εθνικό Μπαλέτο και την Αναστασία Βολόκοβα από τα Μπολσόι.

Το "Gala Des Etoiles" δημιουργήθηκε το 1986 από τον Βίκτορ Μέλνικοφ και τη σύζυγό του και χορεύτρια Νάταλι,στον Καναδά, με σκοπό να προβληθούν και να συναντηθούν κορυφαίοι χορευτές απ' όλο τον κόσμο. Η ανταπόκριση του κοινού σε αυτή την πρωτότυπη κίνηση ήταν άμεση και εντυπωσιακή. Ετσι το "Gala Des Etoiles" εξελίχθηκε σε ένα διεθνή πολιτιστικό θεσμό, με παγκόσμια αναγνώριση. Ανακηρύχτηκε δε ως "το παγκόσμιο αποκορύφωμα του κλασικού και σύγχρονου χορού".Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί, ότι πρόκειται για τη μοναδική χορευτική διοργάνωση που περιοδεύει κάθε χρόνο ανά τον κόσμο. Ξεκινάει πάντα από το Μόντρεαλ, ταξιδεύει στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλου, ενώ έχει προσκληθεί και σε κορυφαίες εκδηλώσεις, όπως ο εορτασμός των 3.000 χρόνων της Ιερουσαλήμ και ο εορτασμός των 40 χρόνων του Φεστιβάλ της Οσάκα. Το σημαντικό δε είναι ότι ο εμπνευστής της διοργάνωσης προσαρμόζει κάθε φορά το πρόγραμμα στις ιδιαιτερότητες της χώρας που προσκαλείται.

Αλλωστε, η συνεργασία του Βίκτορ Μέλνικοφ με καλλιτέχνες του Καναδά και του εξωτερικού είναι πολύχρονη. Το 1980 υπήρξε ιδρυτικό μέλος και νομικός σύμβουλος του "Theatre Lyrichoregra", ενός θεατρικού οργανισμού που προήγαγε τη λυρική τέχνη. Από το 1980 έως το 1987 χρημάτισε αντιπρόεδρος του Μπαλέτου του Μόντρεαλ. Τον Οκτώβρη του 1992 τιμήθηκε με το Παράσημο του Καναδά για τη συνεισφορά του στον Καναδικό Πολιτισμό, ενώ του έχουν αποδοθεί κι άλλες τιμητικές διακρίσεις.

Καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης είναι ο Φρανκ Ογκοστίν,ο οποίος το 1973 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Δεύτερο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου της Μόσχας. Από το 1972 έως το 1979 ήταν ο πρώτος χορευτής των Εθνικών Μπαλέτων του Καναδά, ενώ την περίοδο 1980-81 υπήρξε ο πρώτος χορευτής στα Μπαλέτα της Οπερας του Βερολίνου. Εξάλλου μέχρι το 1994 ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλέτων της Οτάβα.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ