Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ
Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο του ΑΚΕΛ
Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 25 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου, το χουντικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη ενάντια στον Μακάριο και την τουρκική εισβολή στις 20 του Ιούλη 1974, το ΑΚΕΛ διοργανώνει αύριο Πέμπτη το βράδυ μεγάλο συλλαλητήριο στη Λευκωσία, με κύριο ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφια.

Το ΑΚΕΛ κάλεσε τον κυπριακό λαό να πάρει μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο και με το δυναμισμό του να καταδικάσει την προδοσία και την εισβολή, να διαδηλώσει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην κατοχή, για ειρηνική επανένωση της Κύπρου, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Κορυφής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Σερέζης, σχολιάζοντας χτες τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπ. Ετσεβίτ ότι το Κυπριακό λύθηκε με την εισβολή της 20ής του Ιούλη 1974, είπε ότι ο Ετσεβίτ εκφράζει απόψεις, οι οποίες δε συνάδουν ούτε με το Διεθνές Δίκαιο ούτε με τον τρόπο σκέψης κρατών του 20ού αιώνα. Πιστεύει ακόμα, τόνισε, στη μεσαιωνική θεωρία ότι μια χώρα δικαιούται με τη βία και την κατάκτηση να επιλύει διεθνή προβλήματα, ότι δηλαδή, ισχύει, το δίκαιο του ισχυρού, σύμφωνα με το οποίο ο ισχυρός μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του.

Αυτή, συνέχισε ο εκπρόσωπος, είναι μια νοοτροπία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να προβληματίσει την Ευρώπη, κατά πόσο θα πρέπει να εντάξει μια τέτοια χώρα στους κόλπους της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε, αν το Κυπριακό έχει λυθεί, τότε γιατί ασχολούνται μ' αυτό, τόσο ο ΟΗΕ, όσο η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ομάδα των Οκτώ, οι Αδέσμευτοι και η Κοινοπολιτεία. Λόγω ακριβώς της εκκρεμότητας του Κυπριακού, υποφέρει πάρα πολύ ο τουρκοκυπριακός πληθυσμός. Η δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού, που επιτελείται στις κατεχόμενες περιοχές, αναγκάζει πολλούς Τουρκοκύπριους να τις εγκαταλείπουν και να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Πώς έχει επιλυθεί το Κυπριακό, όταν ασχολείται μ' αυτό το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου η Τουρκία δικάζεται και καταδικάζεται; διερωτήθηκε ο Κ. Σερέζης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κασουλίδης έχει αποστείλει επιστολές σ' όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τις οποίες τους καλεί να τοποθετηθούν πάνω στα θέματα που σχετίζονται με το διάλογο, ο οποίος θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετική ενέργεια την αποστολή από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφια επιστολών σε 105 κόμματα του εξωτερικού, με τα οποία το ΑΚΕΛ διατηρεί σχέσεις, για να εντείνουν την αλληλεγγύη τους προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων της εισβολής και την ειρηνική επανένωση της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Κρανιδιώτη, αναφορικά με τη φόρμουλα που υπέβαλε η Αθήνα, όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκείνο που προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση να κάνει, είπε ο εκπρόσωπος, είναι να μπορέσει να διασφαλίσει κάποια "ανταλλάγματα", μεταξύ άλλων και την απρόσκοπτη πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε ερώτηση, αν είναι αλήθεια ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει προβλήματα στο αμερικανικό Κογκρέσο, ότι χάνει "παραδοσιακούς της φίλους", οι οποίοι επικαλούνται τη στάση της Λευκωσίας στο Γιουγκοσλαβικό, ο εκπρόσωπος είπε: "Δεν είναι η στάση της Λευκωσίας, που δημιούργησε τα προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά αυτά δεν είναι λόγω της επίσημης πολιτικής που ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση στο Γιουγκοσλαβικό. Εκείνο που ενόχλησε στελέχη του Κογκρέσου είναι το αντιαμερικανικό κλίμα, που υπήρξε πρόσφατα στην Κύπρο. Γι' αυτό το θέμα, μας έχουν ενημερώσει φίλοι της Κύπρου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ