Κυριακή 13 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ
Η ψήφος σήμερα... και αύριο

Μπροστά στην κάλπη οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να μην πάρουν υπόψη τους και αναλογιστούν πως και σε ποια κατεύθυνση θα "αξιοποιηθεί" η ψήφος τους από αύριο Δευτέρα και πώς θα ερμηνευτεί. Δεν μπορεί να μη σκεφτούν ποια πολιτική (και κόμματα που τη διαχειρίζονται) θα επιβραβεύσουν και στηρίξουν, ποια θα αποδοκιμάσουν και καταδικάσουν. Κυρίως, δεν μπορεί να μην υπολογίσουν σοβαρά το ενδεχόμενο με την ψήφο τους, να δώσουν το "πράσινο φως" και "νομιμοποιήσουν" τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής που ήδη έχουν πληρώσει πανάκριβα. Ολοι, τουλάχιστον όσοι δεν είναι ή αισθάνονται βολεμένοι, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι αν δε σταλεί μέσα από τις κάλπες μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης τότε από αύριο θα πρέπει να περιμένουν καινούρια ορμή και ένταση στην αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Δε χωράνε και δε δικαιολογούνται αυταπάτες, δισταγμοί ή υπόκυψη σε εκβιαστικά διλήμματα.

Πού αφιερώνεται η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ...

Τα κόμματα του κατεστημένου έχουν ήδη αποσαφηνίσει σε ποιο "ταμείο", σε ποιο χρηματοκιβώτιο θα μετρήσουν τους ψήφους που θα εισπράξουν σήμερα. Είναι ήδη προδιαγεγραμμένο ποια πολιτική και "σταθερότητα" θα διευκολύνουν και υπηρετήσουν.

- Η ψήφος που θα πέσει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ θα αφιερωθεί αύριο εξαιρετικά στους φονιάδες των λαών, στους αφέντες της νέας τάξης, στο συνδικάτο του εγκλήματος το ΝΑΤΟ, στην "αδελφή" του ΕΕ, στον Κλίντον, τον Μπλερ, τον Σολάνα, τον Κλαρκ, στους βομβαρδιστές και δολοφόνους του γιουγκοσλαβικού λαού και κάθε λαού που και στο μέλλον θα τολμήσει να ορθώσει το ανάστημά του στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς γκάνγκστερς. Πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο. Ψήφο στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει "ναι" στο ραγιαδισμό εφ' όρου ζωής, σημαίνει "ναι" στο "πρώτα η Ελλάδα" που δεν είναι παρά μια ξετσίπωτη παραλλαγή του πρώτα η νέα τάξη, πρώτα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, πρώτα ο πόλεμος, πρώτα η αγχόνη της ΟΝΕ, πρώτα τα κράτη - προτεκτοράτα.

- Η ψήφος που θα πέσει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ αύριο θα εξαργυρωθεί με έξαλλους πανηγυρισμούς από τα μεγάλα αφεντικά, από τις πολυεθνικές και την πλουτοκρατία. Ακριβώς γιατί είναι η ψήφος που από τη μια "δικαιώνει" τη μέχρι σήμερα αντιλαϊκή επίθεση, ενώ ταυτόχρονα φουσκώνει τα πανιά των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που βρίσκονται ήδη στα συρτάρια των κυβερνητικών επιτελείων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η εκλεκτή κυβέρνηση της άρχουσας τάξης και έχει κάνει - και θα κάνει ακόμα περισσότερα - για να φανεί αντάξια των "προσδοκιών" που έχει από αυτή. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει "σταθερότητα" στην αντιλαϊκή επέλαση και στο γκρέμισμα των κοινωνικών κατακτήσεων. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει συνέχιση της λιτότητας, αύξηση της ανεργίας και της απασχολησιμότητας, σημαίνει "ναι" στην κατεδάφιση των λαϊκών κατακτήσεων (8ωρο, κοινωνική ασφάλιση), σημαίνει "ναι" στη μερική απασχόληση, "ναι" στις ιδιωτικοποιήσεις, σημαίνει τσεκούρι στις κοινωνικές δαπάνες, σημαίνει αντιδραστικές "μεταρρυθμίσεις" σε Παιδεία, Υγεία, σημαίνει "ναι" στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό...

Με απλά λόγια, τυχόν έξοδος του ΠΑΣΟΚ από τη σημερινή λαϊκή ετυμηγορία χωρίς σοβαρές απώλειες θα δώσει φτερά στην εφαρμογή των πλέον σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα βέβαια θα συνεχίσει την επίδειξη ραγιαδισμού στις ΗΠΑ και την ΕΕ, με ολέθριες συνέπειες για την ειρήνη στην περιοχή, αλλά και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

...και στη ΝΔ

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους επιβάλλεται το μαύρισμα της ΝΔ, η οποία απλά δεν "έτυχε" να βρίσκεται στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει τη "δική της" πολιτική. Ομως και ως αξιωματική αντιπολίτευση καθόλου δεν υστέρησε. Εβαλε πλάτες και στήριξε όλες τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη. Η κριτική που άσκησε ήταν από τις πιο σκληρές αντιλαϊκές θέσεις, προετοιμάζοντας έτσι και το έδαφος για μια πορεία πλεύσης ακόμα "πιο δεξιά". Ο Κ. Καραμανλής από θέση αρχής αποδοκίμασε και υπονόμευσε κάθε λαϊκό αγώνα, για να αποκρουστούν τα αντιλαϊκά μέτρα. Το μόνο που εγγυάται, όπως έχει επανειλημμένα διακηρύξει, είναι η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων που δεν "τολμά" να πάρει η κυβέρνηση (όσες αποκρατικοποιήσεις έμειναν, όσες"αγορές" δεν απελευθερώθηκαν, ό,τι δε διαλύθηκε στο κράτος).

Στην ίδια "μοίρα" βρίσκονται και οι παραφυάδες της παράταξης (ΠΟΛ.ΑΝ., Μάνος). Η ψήφος σήμερα δε θα πιάσει πραγματικά τόπο και δε θα έχει αντίκρισμα αύριο σε ένα μέτωπο αντίστασης αν χαραμιστεί - για συναισθηματικούς (;) λόγους στο ΣΥΝ ή το ΔΗΚΚΙ.

Ψήφος - συμβόλαιο κοινής δράσης

Το ΚΚΕ από την αρχή ξεκαθάρισε ότι δε θα μετρήσει τους ψήφους που θα πάρει στο κομματικό "ταμείο". Αντίθετα, θα προσμετρήσουν και θα δώσουν δύναμη στη συγκρότηση του πατριωτικού λαϊκού μετώπου, θα κάνει πιο "ρεαλιστικό" το μονόδρομο των λαϊκών συμφερόντων. Η ψήφος στο ΚΚΕ "μετράει σαν υπόσχεση και συμβόλαιο κοινής δράσης κατά των επιλογών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που γεννάνε την ανεργία, τη φτώχεια, τον πόλεμο, την πνευματική χειραγώγηση". Υπάρχει τίποτα καλύτερο;

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ