Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι πρεμιέρες της βδομάδας

Το "Υπόγειο" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι θα παρουσιάσει ο Χρίστος Τσάγκας, την Πέμπτη 4 του Φλεβάρη και για λίγες παραστάσεις, στο θέατρο "Τζένη Καρέζη".Η απόδοση - θεατρική διασκευή είναι της Μάρως Βαμβουνάκη,η σκηνοθεσία του Χρίστου Τσάγκα,ο οποίος και ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο. Σκηνικά - κοστούμια Κώστα Γεωργίου.Συμμετέχει η Λαρίσα Σ. Βέργου.Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο, παγκοσμίως. Το "Υπόγειο" είναι από τα δημοφιλέστερα έργα του μεγάλου Ρώσου στοχαστή. "Ο ανώνυμος αντιήρωας του έργου - λέει ο Χρίστος Τσάγκας - εκπροσωπεί την πιο σκοτεινή ευφυία όλων μας. Αντλώντας δύναμη από την ορφάνια και την αγωνία του για τον άνθρωπο, φέρει τον εαυτό του σε αντίθεση με το σύμπαν των ισορροπημένων ανθρώπων, για να συμπεράνει πως το υπόγειο φρούριό του είναι ασφαλέστερο από την υπερβολή της αγάπης. Για τον Ντοστογιέφσκι, ο φόβος να αγαπάς είναι ο φόβος να είσαι ελεύθερος".

  • Με το έργο της Ζ. Μπαλάσκο "Η πρεμιέρα",που πρωτοανέβηκε το 1995 στο Παρίσι με τίτλο "Η μεγάλη κραυγή του έρωτα", θα ξεκινήσει τις παραστάσεις του το θέατρο "Αθηνών",την Πέμπτη 4 του Φλεβάρη.Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Αναστασίου,τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Ασημακόπουλου,η επιλογή της μουσικής και των τραγουδιών του Γιώργου Παπαστεφάνου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Τάκης Χρυσικάκος, Ζαχαρίας Ρόχας και Ρήγας Αξελός.Η υπόθεση του έργου αναπαριστά με ρεαλισμό και χιούμορ τη ζωή των θεατρίνων μπροστά και πίσω από την αυλαία, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της θεατρικής παράστασης, τότε που όλα τα συναισθήματα ξεχειλίζουν.
  • Πρεμιέρα και την Παρασκευή 5 του Φλεβάρη, στο "Αμφι - Θέατρο",όπου ανεβαίνει ένα θέαμα με τίτλο "Σολωμός",στηριγμένο σε ποιήματα και πεζά του Διονυσίου Σολωμού.Είναι μια καθαρά θεατρική παράσταση με ύφος άλλοτε αφαιρετικό, άλλοτε ονειρικό, ενώ άλλοτε επιδιώκεται η "απογείωση". Τρυφερά, λυρικά αποσπάσματα τα διαδέχονται έντονα δραματικά, επικά, αλλά και σατιρικά. Η συναρμογή των κειμένων και η σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Ευαγγελάτου,τα σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ.Το μουσικό μέρος έχει δύο πτυχές. Η πρώτη στηρίζεται σε συμφωνικά έργα του Αντίοχου Ευαγγελάτου,ενώ η δεύτερη είναι πρωτότυπη σύνθεση τραγουδιών του Γιώργου Κουρουπού.Στην παράσταση συμμετέχουν: Σπύρος Μαβίδης, Γιώργος Κροντήρης, Αννα Βυθούλκα, Αντώνης Ιορδάνου, Μιχάλης Κουκουλομάτης, Δημήτρης Κωνσταντίνου, Νίνα Μιχαλοπούλου, Ευτυχία Φαναριώτη.
  • Πρεμιέρα και στον κάτω όροφο του "Από Μηχανής Θεάτρου",την Παρασκευή, όπου η θεατρική εταιρία "Δόλιχος" παρουσιάζει το έργο του Ρίτσαρντ Καλινόσκι "Το Κτήνος στο φεγγάρι",σε μετάφραση Δημήτρη Τάρλοου,σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού,σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου,μουσική Χάικ Γιαζιτζιάν.Παίζουν: Γιάννης Κυριακίδης, Ταμίλα Κουλίεβα και ο μικρός Γιώργος Φιλίδης.Πρόκειται για ένα έργο με πολιτική υπόσταση, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα, μια κατάδυση στις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές του φεγγαριού του καθένα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ