Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΜΕΤΡΟ
Από το Σύνταγμα στο Πανεπιστήμιο

Ο,τι διέσωσε και απέσπασε η Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από τις ανασκαφές του μετρό στο Σύνταγμα,διότι μεγάλο μέρος των ευρημάτων δεν αποσπάστηκε, αλλά απλώς παραδόθηκε και καταστράφηκε, σε λίγο καιρό πρόκειται να μεταφερθεί και να εκτεθεί σε χώρο που θα διαμορφωθεί στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.Τη σχετική προμελέτη συζήτησε προχθές τοΚεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και μάλιστα επειγόντως, αφού τα ευρήματα αυτή τη στιγμή φυλάσσονται σε αποθήκη στο σταθμό του "Ευαγγελισμού", αλλά η γραμμή πρόκειται να παραδοθεί μέχρι το 1999.

Θυμίζουμε ότι στο Σύνταγμα είχε αποκαλυφθεί ρωμαϊκό βαλανείο (λουτρικό συγκρότημα), υδραγωγείο, τάφοι και ταφική περίβολος, εργαστήρια και αρκετά κινητά ευρήματα. Η πρώτη σκέψη ήταν όλα αυτά να εκτεθούν σε ειδικό χώρο στο σταθμό του μετρό, ώστε τα αρχαία να μη χάσουν τη σχέση με το περιβάλλον τους και να αναδεικνύεται η τοπογραφία της περιοχής. Στο μεταξύ η αρμόδια Εφορεία όταν, ύστερα από αλλεπάλληλα έγγραφα, είδε το χώρο που τελικά διαθέτει το μετρό διαπίστωσε ότι είναι ανεπαρκής, παρά τις διαβεβαιώσεις της αναδόχου εταιρίας ότι θα παρέδιδε ένα χώρο ικανό να φιλοξενήσει και να αναδείξει τις αρχαιότητες. Το ΥΠΠΟ δε φαίνεται να προτίθεται να ζητήσει ευθύνες από την εταιρία και η Εφορεία αποδέχθηκε την πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών να μεταφερθεί εκεί η έκθεση που θα φιλοξενήσει όλα τα κινητά, καθώς και τμήματα αρχιτεκτονικών μελών του βαλανείου και του υδραγωγείου.

Οσο για το λειψό εκθεσιακό χώρο του μετρό έμεινε θολό αν και τι θα φιλοξενήσει. Πρόταση της Γ' ΕΠΚΑ ήταν να μείνουν και να παρουσιάζονται κάποια στοιχεία των ανασκαφών, αλλά συζητήθηκε και το ενδεχόμενο τοποθέτησης εποπτικού υλικού ή αντιγράφων.

Προς το παρόν οι αρχαιότητες, που κατεξοχήν μαρτυρούν την τοπογραφία της πόλης των Αθηνών, αναγκάζονται να αποκοπούν από τον τόπο τους. Οσο για το Μουσείο των Αθηνών, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλο μέρος αυτών, εξακολουθεί να είναι η μόνιμη επωδός σε κάθε αναφορά της Εφορείας στα ευρήματα της πόλης.

  • Μία άλλη όμως έκθεση στήνεται στο Μουσείο της Ακρόπολης.Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία, στην αίθουσα των αρχαϊκών γλυπτών, να θαυμάζει ιππικά έργα, που μελετήθηκαν και συντηρήθηκαν στα εργαστήρια της Α' ΕΠΚΑ. Δίπλα στον Πέρση Ιππέα θα εκτεθεί ένας ακόμα ιππέας, πιθανόν τμήμα συμπλέγματος, καθώς και άλλα ειδώλια που επίσης αναπαριστούν ιππείς, όπως δύο κεφαλές ιππέων και ένα ακόμα που φέρει το όνομα "Ιππαλεκτρυών".

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο ενέκρινε την πρόταση της έκθεσης η οποία περιλαμβάνει επιπλέον αλλαγές στις θέσεις των αντικειμένων της έκθεσης Μηλιάδη, αλλά σύστησε στην αρμόδια Α' Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) να διερευνήσει τη δυνατότητα μη δανεισμού, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο της Αγοράς, των τριών χάλκινων ιππέων που επρόκειτο για έξι μήνες να πλαισιώσουν την έκθεση. Αντ' αυτών θα χρησιμοποιηθεί εποπτικό υλικό (φωτογραφίες κ.ά). Η έκθεση θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβρη, ενώ μέχρι τέλος Ιούλη θα είναι έτοιμος ο κλιματισμός του Μουσείου.

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ