Σάββατο 13 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΣΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟΛΑΡΥΜΝΑΣ
Αγώνας για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ

- Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαρκείας. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

- Οι κινητοποιήσεις πυροδοτήθηκαν από την ανάγκη να σωθεί η ΛΑΡΚΟ, να σωθούν οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα των εργαζομένων. Πυροδοτήθηκαν από την ανάγκη να αποκρουστεί η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία για να πετύχει τους στόχους της ΟΝΕ και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών της Ευρώπης και της Αμερικής, θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τη λειτουργία της επιχείρησης και κατά συνέπεια, το μεροκάματο των εργαζομένων. Τα γεγονότα μας υποψιάζουν ότι οδηγούν τη ΛΑΡΚΟ σε παροπλισμό, για χάρη των συμφερόντων του καρτέλ νικελίου. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η πρόταση της εταιρίας, για να αντιμετωπιστεί δήθεν η πτώση της τιμής του νικελίου, να περικοπούν δραστικά τα δικαιώματά μας.

- Θεωρείτε ότι ο ευρύτερος συντονισμός για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ είναι επιβεβλημένος και αν ναι, τον επιδιώξατε;

- Ναι. Θεωρούμε ότι απαιτείται ο ευρύτερος συντονισμός όλων των κοινωνικών δυνάμεων στις περιοχές που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και όχι μόνο. Σήμερα, ο συντονισμός δράσης είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος, επιβάλλεται από τις συνθήκες και μόνο έτσι μπορούμε να λύσουμε προβλήματα. Εμείς καλούμε τους πάντες να κατανοήσουν ότι πέρα από τα δικά τους προβλήματα - που έχουν την ίδια αιτία και οφείλονται στην ακολουθούμενη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική - μέσα από το κλείσιμο ή ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ και κάθε άλλης στρατηγικής σημασίας εταιρία, θα υποστούν και οι ίδιοι πολλά δεινά. Εμείς μιλάμε για Μέτωπο σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ και κάνουμε πολλές προσπάθειες για τη συγκρότησή του. Αναζητούμε συμμάχους για να πορευτούμε μαζί και να αποκρούσουμε τις ολέθριες κυβερνητικές επιλογές. Συγκεκριμένα για την ενημέρωση αυτών των δυνάμεων, αύριοθα γίνει πλατιά σύσκεψη στη Λάρυμνα όλων των φορέων. Στις 16/6 θα βγούμε με ενημερωτικό υλικό στα διόδια Τραγάνας και Σχηματαρίου. Στις 20, 21 και 27/6 θα γίνουν συγκεντρώσεις στα χωριά Μαλεσίνα, Μαρτίνο και Λάρυμνα. Χτες, το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ενώ το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας στις 21/6 καλεί σύσκεψη φορέων της περιοχής. Τέλος, στις 29/6 θα γίνει 3ωρη παμφθιωτική στάση εργασίας, ενώ στις 23/6 τα Εργατικά Κέντρα των περιοχών, όπου υπάρχουν εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ, θα συνεδριάσουν για το συντονισμό του αγώνα και την ανάπτυξή του.

- Ποιο είναι το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων και από τι θα καθοριστεί η συνέχειά τους;

- Ολα τα παραπάνω και επιπλέον καθημερινές στάσεις εργασίας, ενώ στις 29/6 πραγματοποιούμε 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα. Η παραπέρα πορεία μας θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα πάρουμε εκείνη τη μέρα. Αν το υπουργείο Ανάπτυξης δεχτεί τις προτάσεις μας έχει καλώς, αλλιώς θα συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε μέσο γιατί οι εργαζόμενοι θέλουν τη δουλιά τους, ξέρουν ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί να λειτουργήσει υπό δημόσιο έλεγχο και είναι επιπλέον πεισμένοι ότι δεν έχουν περιθώρια επανάπαυσης και ότι το πρόβλημα απαιτεί πολιτική λύση. Ελπίζουμε όμως ότι ο συντονισμός δράσης, ο ενωμένος μαζικός αγώνας θα φέρει αποτελέσματα.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ