Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΘΕΑ
Οι "δόσεις" λιτότητας εμποδίζουν την ανάπτυξη

Η κυβέρνηση περιέκοψε 1,2 δισ. από την επιχορήγηση που ζήτησε το Κέντρο

Η χτεσινή παρουσίαση του απολογισμού του έργου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) είχε δυο στοιχεία:

  • Από τη μια μεριά έφερνε κοντά τη δυνατότητα της απαλλαγής από τη χρήση των ουσιών και ενίσχυε την πεποίθηση της θωράκισης του νέου και της οικογένειάς του απέναντι στη χρήση των ουσιών μέσα από κατάλληλα προγράμματα.
  • Από την άλλη μεριά η παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών ήταν αποκαρδιωτική. "Λόγω της συνακόλουθης οικονομικής στενότητας για δεύτερη συνεχή χρονιά δε στάθηκε δυνατό να ακολουθηθεί ο σχεδιασμός ανάπτυξης και να ικανοποιηθούν οι χρόνιες πιεστικές ανάγκες σε προσωπικό και υποδομή", είπε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, Γ. Νοταράς,που μαζί με τον διευθυντή του Κέντρου, Μπ. Πουλόπουλο,παρουσίασαν τα στοιχεία του απολογισμού.

Το 1997 το ΚΕΘΕΑ κατέθεσε προϋπολογισμό ύψους 2,745 δισ., αλλά η συνολική κρατική επιχορήγηση ήταν μόλις 1,3 δισ. δραχμές. Για το 1998 το ΚΕΘΕΑ κατέθεσε προϋπολογισμό ύψους 3,215 δισ. δραχμών, με αίτημα για κρατική επιχορήγηση ύψους 2,7 δισ. Τελικά, η κυβέρνηση ενέγραψε στον κρατικό προϋπολογισμό μόλις 1,5 δισ. δραχμές.

Με τον προϋπολογισμό του 1998 το ΚΕΘΕΑ είχε στο σχεδιασμό του και ορισμένες από εκείνες τις δομές που δεν αναπτύχθηκαν πέρσι. Και δε δόθηκαν τα αιτούμενα ποσά όταν το 1997 πέρασαν απ' όλες τις δομές του ΚΕΘΕΑ κοντά στις 10.000 άτομα και συνεχίστηκε η αυξημένη ζήτηση για διάφορες υπηρεσίες.

Η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ αποδεικνύεται από έρευνα του 1995 για τα άτομα που μπήκαν στη Θεραπευτική Κοινότητα "Παρέμβαση" (1.10.1990 - 31.12.1990).

  • Η συντριπτική τους πλειοψηφία (96,9%) έκανε χρήση ηρωίνης όταν μπήκε στο πρόγραμμα. Μετά από πέντε χρόνια - ανεξάρτητα από το αν τελείωσαν ή όχι το πρόγραμμα - το 73,8% δε χρησιμοποιούσε καμιά ουσία.
  • Πριν τη θεραπεία το 78% είχε εμπλοκή με το νόμο, ενώ μετά τη θεραπεία το 86,2% δεν είχε καμιά εμπλοκή.
  • Πριν τη θεραπεία το 80% δεν είχε καμιά απασχόληση, ενώ μετά, το 70,8% είχε πλήρη απασχόληση.

Ενδιαφέρουσα είναι και η επιστολή που έστειλε προς το ΚΕΘΕΑ - μετά από επίσκεψή του στην Ελλάδα - ο ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Θεραπείας και Ερευνας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, Thomas Mc Lellan: "Εχω αξιολογήσει, γράφει ο Αμερικανός επιστήμονας, τουλάχιστον 500 προγράμματα μέχρι σήμερα και υπήρξα σύμβουλος μερικών από τους καλύτερους θεραπευτικούς οργανισμούς αυτής της χώρας. Με αυτό το υπόβαθρο οφείλω να πω ότι και τα τέσσερα θεραπευτικά σας προγράμματα που επισκέφτηκα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακά από τα περισσότερα προγράμματα που έχω δει στις ΗΠΑ".

Ο Αμερικανός επιστήμονας βρήκε "ιδιαίτερα αποκαλυπτική και εντυπωσιακή την ενεργό συμμετοχή των οικογενειών των ασθενών", γεγονός που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ: Το 1997 υπήρξε μια αύξηση των προγραμμάτων σε οικογένειες κατά 60% σε σχέση με το 1996 (Εκπαιδεύτηκαν 3.297 άτομα που βρίσκονταν σε άμεση επαφή με χρήστες).

Ορισμένα ακόμα στοιχεία:

  • Οι περιπτώσεις που αντιμετώπισαν τα Κέντρα Ενημέρωσης και Εισαγωγής το 1997 αυξήθηκαν περίπου κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Το 1997 πραγματοποιήθηκαν 502 εισαγωγές στις Θεραπευτικές Κοινότητες. Το 1996 έγιναν 519 εισαγωγές. Η μείωση οφείλεται στην υψηλή πληρότητα κάποιων προγραμμάτων και στην παράλληλη λειτουργία νέων Θεραπευτικών Κέντρων, στα οποία παραπέμφθηκαν αρκετά άτομα.
  • Η πληρότητα στις Θεραπευτικές Κοινότητες - έχουν 300 θέσεις - το 1997 ήταν 89%. Κατά τη διάρκεια του έτους δέχτηκαν υπηρεσίες απεξάρτησης 803 περιπτώσεις.
  • Στα Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης η αύξηση της συμμετοχής το 1996 και το 1997 ήταν 30% και 20% αντίστοιχα. Η πληρότητα των Κέντρων κυμάνθηκε από 115% και στο τέλος του περασμένου χρόνου ξεπέρασε το 140%, ενώ η μέση ημερήσια δυναμικότητα ήταν 155 μέλη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ