Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
Προς τιμήν των 80χρονων του Κόμματος

Η οικονομική προσφορά στο ΚΚΕ αποτελεί συμβολή στην ενίσχυση της αντίστασης των εργαζομένων, στη δημιουργία των όρων για τη λαϊκή αντεπίθεση. Νοέμβρη και Δεκέμβρη η μεγάλη Οικονομική Εξόρμηση

Εργάτες, εργάτριες,

εργαζόμενοι του χεριού και του πνεύματος,

αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες,

απόμαχοι της δουλιάς,

νέες και νέοι

Το ΚΚΕ "τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής", γιορτάζει φέτος το Νοέμβρη τα 79 χρόνια ζωής και δράσης του. Η επέτειος αυτή αποτελεί την έναρξη των χρονιάτικων εκδηλώσεων για τα 80χρονά του, που συμπληρώνονται την 17.11.1998. Προς τιμήν των 80χρονων του ΚΚΕ η Κεντρική Επιτροπή προκήρυξε δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση για το διάστημα Νοέμβρης - Δεκέμβρης 1997.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο και ζητεί την οικονομική του προσφορά, προκειμένου να μπορέσει το Κόμμα μας να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πάλης του. Η απαραίτητη οικονομική αντοχή αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την καλύτερη ιδεολογική και πολιτική παρουσία του ΚΚΕ στους μεγάλους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς αγώνες.

Σας καλούμε να συνεισφέρετε στην προσπάθεια του ΚΚΕ, όλοι εσείς που όλα τα χρόνια, αλλά και στα τελευταία δίσεκτα, το βοηθήσατε και το στηρίξατε στην πάλη του. Ολοι εσείς που βλέπατε την ανάγκη να μείνει το Κόμμα μας όρθιο και που αναγνωρίζετε ότι το ΚΚΕ αγωνίζεται με ανιδιοτέλεια για τα συμφέροντα του λαού και του τόπου.

Απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο. Και σ' εσένα, που πιθανόν να μη συμφωνείς πλήρως με την ιδεολογία και την πολιτική γραμμή του ΚΚΕ: Η οικονομική προσφορά σου προς το Κόμμα μας, όσο μικρή και αν είναι, σημαίνει ΝΑΙ στην ανάγκη να συνεχιστεί και να δυναμώσει ο αγώνας για τα δικαιώματα του λαού μας, που πλήττονται με ιδιαίτερη βαναυσότητα από τη συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του το ΚΚΕ πάλεψε για το ψωμί, για τα δικαιώματα και για τις ελευθερίες των εργαζομένων, ενάντια στην εκμετάλλευση και στην καταπίεσή τους. Δε σταμάτησε όμως εκεί. Εδειξε στους εργάτες και σε όλους τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού το δρόμο της πραγματικής και τελεσίδικης απελευθέρωσής τους, το δύσβατο αλλά ωραίο δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Από το πρώτο ιδρυτικό του Συνέδριο, το 1918, μίλησε καθαρά για την ανάγκη της πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης του προλεταριάτου σε ξεχωριστό ταξικό κόμμα, με σκοπό "την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ανταλλαγής, δηλαδή τη μεταβολή της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας εις κοινωνίαν κολλεκτιβικήν ή κομμουνιστικήν". Δήλωσε με σαφήνεια ότι η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής "έγινε μέσον εκμετάλλευσης των παραγωγών (εργατών, χωρικών, μικρεμπόρων, τεχνιτών)" και ότι η εργατική τάξη "δεν δύναται να πραγματοποιήσει την ιστορικήν της αποστολήν, χωρίς να γίνει κάτοχος της πολιτικής εξουσίας". Κήρυξε δε "εαυτόν ηνωμένον με όλους τους εργάτας των άλλων χωρών".

Το Πρόγραμμα που ψήφισε το 1ο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας - μετέπειτα ΚΚΕ) την 17 - 24 Νοέμβρη 1918, υπογράμμιζε και τα παρακάτω:

"Πρόγραμμα σημερινών απαιτήσεων

Α απαιτήσεις πολιτικαί

1. Την κατάργησιν του βασιλικού θεσμού.

2. Το δικαίωμα της ψηφοφορίας και της εκλογής εις άνδρας και γυναίκας για κάθε είδος εκλογής. Το εκλογικόν σύστημα της αναλογικής αντιπροσωπείας.3. Εισαγωγή του θεσμού του δημοψηφίσματος δυνάμει του οποίου η κυβέρνησις υποχρεούται να εισάγη εις την Βουλήν εντός ορισμένης προθεσμίας πρότασιν νόμου, την οποίαν ορισμένος αριθμός πολιτών ήθελε ζητήσει.

4. Κατάργησις του στρατιωτικού νόμου και ρητή απαγόρευσις νομοθετικών διαταγμάτων.

5. Αποκέντρωσις της διοικήσεως και οργάνωσις των νομών, δήμων και κοινοτήτων επί βάσεων δημοκρατικών.

6. Πολιτική ειρήνης, συνεννοήσεως και ειλικρινούς συνεργασίας με όλα τα κράτη.

7. Τη μετατροπήν του ενεργού στρατού εις εθνοφρουράν και εκδημοκράτησίν της.

8. Πλήρης ελευθερία των συνεταιρισμών, συνδικάτων, οργανώσεων κλπ., χωρίς καμίαν, ούτε κυβερνητικήν, ούτε δικαστικήν έγκρισιν ή άδειαν και αφαίρεσιν του δικαιώματος του κράτους να διαλύη τα σωματεία. Τούτο να αφορά και τας οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

9. Πλήρης ελευθερία του Τύπου.

...........

12. Πλήρης αστική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική εξίσωσις των γυναικών προς τους άνδρας.

13. Απονομή της δικαιοσύνης υπό δικαστών εκλεγομένων υπό του λαού.

14. Μετατροπή του συστήματος των φυλακών εις μορφωτικά ιδρύματα και βελτίωσις των υγιεινών συνθηκών αυτών.

15. Δωρεάν παροχήν της ιατρικής περιθάλψεως και των φαρμάκων.

16. Εκλαϊκευσις της εκπαιδεύσεως. Αυστηρά εφαρμογή της υποχρεωτικής εκπαιδεύσεως. Παροχή τροφής και των μέσων της διδασκαλίας εις τα παιδιά υπό των δήμων και κοινοτήτων. Ανώτατος αριθμός δι' έκαστον διδάσκαλον 25 μαθητές και τάξεων εις ας διδάσκει δύο.

17. Ανοικοδόμησις σχολικών κτιρίων και πολλαπλασιασμός των σχολείων. ...........

21. Την εθνικοποίησιν των τσιφλικίων και των μοναστηριακών κτημάτων και την παραχώρησίν των εις τας κοινότητας των καλλιεργητών.

Β Απαιτήσεις υπέρ των εργατών

..........

2. Συμπλήρωσιν της ήδη υπαρχούσης εργατικής νομοθεσίας. α) Τη διά νόμου καθιέρωσιν του οκταώρου ως ανωτάτου ορίου εργασίας. β) Τον διά νόμου καθορισμόν του κατωτάτου ορίου αμοιβής. γ) Τη διά νόμου καθιέρωσιν της υποχρεωτικής Κυριακής αργίας και αγγλικής εβδομάδος. δ) Την ίδρυσιν υπό του κράτους ταμείων εργατικών συντάξεων, αλληλοβοηθείας και προς συντήρησιν και θεραπείαν των ασθενούντων εργατών λόγω των συνθηκών και της φύσεως της εργασίας. ε) Την υπό του κράτους ανέγερσιν και συντήρησιν σανατορίων προς απομόνωσιν και θεραπείαν των φυματιόντων εργατών. στ) Τη διά νόμου υποχρέωσιν των δήμων και κοινοτήτων να συντηρούν γυναικολογικά μαιευτήρια διά τας γυναίκας των εργατών με πλήρεις αποδοχάς οχτώ πριν του τοκετού και οχτώ μετ' αυτόν εβδομάδας. ζ) Τη διά νόμου καθιέρωσιν νομίμου συστήματος επαγγελματικής εκπαιδεύσεως τη συμπράξει και των οργανωμένων εργατών. η) Τη διά νόμου καθιέρωσιν του κλεισίματος των εργοστασίων και επιχειρήσεων εκείνων, των οποίων οι εργάται απεργούν σύμφωνα με τας αποφάσεις των σωματείων των. θ) Τη διά νόμου καθιέρωσιν ειδικών δικαστηρίων προς εκδίκασιν των ατομικών υποθέσεων μεταξύ εργατών και εργοδοτών τη συμπράξει και των οργανωμένων εργατών. ι) Τη μεταρρύθμισιν του νόμου 551 περί δυστυχημάτων και την καθιέρωσιν μέτρων περί ασφαλείας, υγιεινής και άλλων προστατευτικών μέτρων διά τους εργάτας εις κάθε είδος επαγγέλματος και γενίκευσιν του νόμου τούτου δι' όλα τα επαγγέλματα. ια) Μεταρρύθμισιν του νόμου περί ανωτάτου συμβουλίου εργασίας, ούτως ώστε οι εργάται να αποτελέσουν το ήμισυ του συμβουλίου και να εκλέγονται υπό των επαγγελματικών ομοσπονδιών. ιβ) Τη μεταρρύθμισιν του νόμου 4029 περί ανηλίκων, ούτως ώστε οι κάτω των 18 ετών να μην επιτρέπεται να εργασθούν. Κατάργησιν όλων των εξαιρέσεων του νόμου τούτου. Αι υπηρέτριαι να λογίζονται εργάτριαι και να απολαμβάνουν όλων των ευεργετημάτων των απορρεόντων από τους εργατικούς νόμους. Η εργατική νομοθεσία να επεκταθεί και εις τους εργάτας γεωργούς. ιγ) Τη διά νόμου απαγόρευσιν της νυκτερινής εργασίας διά τα παιδιά και τας γυναίκας και τη διπλήν πληρωμήν διά τα νυχτέρια των εργατών. ιδ) Τη διά νόμου απαγόρευσιν εις τους εργοδότας να επιβάλουν κάθε είδους ποινήν εις τους εργάτας".

Οι προγραμματικοί στόχοι του ΚΚΕ έγιναν σημαία μεγαλειωδών εργατικών - λαϊκών αγώνων, χάρη στους οποίους οι εργαζόμενοι είχαν αξιόλογες κατακτήσεις.

Σε αυτή τη γραμμή της πάλης το ΚΚΕ έμεινε σταθερό επί 80 χρόνια. Το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον. Είναι και θα είναι παρόν στην πρώτη γραμμή όλων των αγώνων και δραστηριοτήτων.

Ογδόντα χρόνια μετά, πολλά από αυτά τα αιτήματα των εργαζομένων παραμένουν επίκαιρα, ενώ μια σειρά κατακτήσεις τους αφαιρούνται.

Εργαζόμενοι,

Οι εκτιμήσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ δικαιώνονται από τις καθημερινές οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις. Είναι πια ορατοί οι δυο ριζικά διαφορετικοί δρόμοι που ανοίγονται μπροστά στη χώρα και στο λαό μας, όπως εκτίμησε το 15ο Συνέδριο του Κόμματος.

Ο ένας είναι ο δρόμος της "προσαρμογής" στην ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων" και στη - σφραγισμένη από την προσωρινή κυριαρχία της - διεθνοποίηση των εξελίξεων. Είναι ο δρόμος της υποταγής στις απαιτήσεις και στις προσταγές του μεγάλου κεφαλαίου, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Είναι ο δρόμος - με τη μια ή την άλλη μορφή - της όλο και μεγαλύτερης και ληστρικότερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων και της χώρας, των κινδύνων και των αδιεξόδων. Είναι ένας δρόμος βαθιά αντιδραστικός, βαθιά ζημιογόνος για τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Υπάρχει όμως και ο άλλος δρόμος: Της αντίστασης και ρήξης με αυτήν την πολιτική, της οικοδόμησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης.Είναι ο δρόμος που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των πιο πλατειών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, την πλειοψηφία του λαού. Είναι ο δρόμος της συσπείρωσης και του αγώνα, πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης, αλλά και όλων των εργαζομένων, ώστε να πάρουν στα δικά τους χέρια τα συμφέροντά τους και την πορεία της χώρας, να αποφασίσουν πραγματικά οι ίδιοι για το δικό τους αύριο και το αύριο των παιδιών τους.

Εργαζόμενε,

Η βασική πηγή των εσόδων του ΚΚΕ είσαι εσύ, ο απλός άνθρωπος που ζει τίμια με τον ιδρώτα του. Η πολιτική του Κόμματός μας είναι απαγορευτική για δοσοληψίες με τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟ ΚΚΕ

Σήμερα έχεις αρκετή πείρα. Γνωρίζεις: Στο εργοστάσιο, στο γιαπί, στο χωράφι, στο γραφείο, στα ΚΑΠΗ, στα Πανεπιστήμια και στα άλλα σχολεία, το ΚΚΕ θα βρίσκεται πάντα δίπλα σου.

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΔΥΝΑΜΗ

ΑΘΗΝΑ 26 Οκτώβρη 1997

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Από το πρώτο ιδρυτικό του Συνέδριο, το 1918, μίλησε καθαρά για την ανάγκη της πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης του προλεταριάτου σε ξεχωριστό ταξικό κόμμα, με σκοπό "την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ανταλλαγής, δηλαδή τη μεταβολή της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας εις κοινωνίαν κολλεκτιβικήν ή κομμουνιστικήν"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ