Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι μαθητές διεκδικούν

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στα Κουφάλια και τη Λάρισα

Σαφές μήνυμα ότι τα νέα μέτρα για την παιδεία δε θα περάσουν και θα "μείνουν μόνο στα χαρτιά", έστειλαν χτες οι μαθητές του Πολυκλαδικού Λυκείου Πειραιά και Κορυδαλλού και του 1ου Λυκείου Πειραιά,δηλώνοντας συγχρόνως ότι θα αγωνιστούν για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή και στη συνέχεια, φωνάζοντας συνθήματα όπως "ΙΕΚ σημαίνει παιδεία πουλημένη", "Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά και όχι φυτώρια με μαθητές φυτά", "Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία, και όχι διαβατήρια στην ανεργία", πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης για να καταλήξουν έξω από τη Νομαρχία Πειραιά.

"Τίποτα δε μας σταματά, τη μόρφωση θα πάρουμε με τον τσαμπουκά" και "Οχι στα φίλτρα τα ταξικά, μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά", συνέχισαν να φωνάζουν οι μαθητές καθ' όλη τη διάρκεια συνάντησης που είχε η αντιπροσωπεία τους με τον νομάρχη, όπου και εξέθεσαν τα αιτήματά τους. Ο νομάρχης Χρ. Φωτίου τούς υποσχέθηκε ότι θα τα μεταφέρει στον υπουργό Παιδείας. Οι μαθητές διεκδικούν να μην καθιερωθεί το εθνικό απολυτήριο, λένε "όχι" στην ελεύθερη πρόσβαση - κοροϊδία και στην κατάργηση της επετηρίδας, ενώ ζητούν κατάργηση της ιδιωτικής παιδείας, διαμόρφωση ενιαίου 12χρονου σχολείου, "όχι" στη νομαρχιακή αποκέντρωση, 15% για την παιδεία, "όχι" στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, μαζικούς διορισμούς καθηγητών για να καλυφθούν τα κενά. Ειδικότερα, οι μαθητές του Πολυκλαδικού Λυκείου Πειραιά ζητούν τη δημιουργία νέου κτιρίου και άμεση μεταστέγαση, γιατί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα, "το σχολείο μας μπαίνει φέτος στο 121ο έτος της ηλικίας του. Του ευχόμαστε να τα χιλιάσει αλλά όχι με μας μέσα".

Στη Θεσσαλονίκη

Αποχή πραγματοποίησαν χτες από τα μαθήματα οι μαθητές της Γ τάξης του 1ου Λυκείου Τούμπας, διαμαρτυρόμενοι για τη σύμπτυξη των τμημάτων δέσμης, που γίνεται με το πρόσχημα του μικρού αριθμού μαθητών. Οπως αναφέρουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του 1ου Λυκείου, η σχετική απόφαση, που πάρθηκε στα πλαίσια της διαταγής του υπουργείου Παιδείας για σύμπτυξη τμημάτων και συνδιδασκαλία μαθημάτων, δε δικαιολογείται γιατί υπάρχει επάρκεια σε διδακτικό προσωπικό και αίθουσες. Πέρα από τα παραπάνω οι μαθητές επικαλούνται και παιδαγωγικούς λόγους, σημειώνοντας ότι αυτή η τακτική θα προκαλέσει αναστάτωση και ένταση στους μαθητές, που ήδη εδώ και ένα μήνα έχουν μπει στο ρυθμό της διδασκαλίας. Ταυτόχρονα ζητούν τη συμπαράσταση του Συλλόγου Καθηγητών και των γονιών, ενώ προειδοποιούν πως είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Σε κατάληψη διαρκείας προχώρησαν από χτες οι μαθητές του Λυκείου στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, επειδή το ΚΤΕΛ δεν τους σφραγίζει τις μαθητικές ταυτότητες, επικαλούμενο τα χρέη της κυβέρνησης που ακόμη δεν του έχουν καταβληθεί.

Οι μαθητές έχουν τη συμπαράσταση γονιών και καθηγητών. Καλούν την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να δώσει λύση στο πρόβλημα που προέκυψε. Προειδοποιούν ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι τη μέρα που το ΚΤΕΛ θα θεωρήσει τις μαθητικές ταυτότητες και θα εξασφαλίσει τη φτηνότερη μετακίνησή τους.

Στη Λάρισα

Συλλαλητήριο ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα θα πραγματοποιήσουν οι μαθητές στη Λάρισα, την Πέμπτη στις 11 το πρωί στην πλατεία Ταχυδρομείου, σύμφωνα με απόφαση του Συντονιστικού Μαθητών Σχολείων Λάρισας. Οι μαθητές καλούν όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς φορείς να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση και να απαιτήσουν την κατάργηση του αντιλαϊκού και αντιεκπαιδευτικού νόμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα ξανά στο δρόμο του αγώνα(2000-11-08 00:00:00.0)
Κινητοποίηση κατά της τρομοκρατίας(2000-10-26 00:00:00.0)
Αποχές και καταλήψεις για το αίσχος στα σχολεία(1998-10-31 00:00:00.0)
Χάνονται πολύτιμες ώρες διδασκαλίας(1998-10-23 00:00:00.0)
Συντονισμένη δράση κατά του αντιεκπαιδευτικού νόμου(1998-02-24 00:00:00.0)
"Είμαστε αλληλέγγυοι στους καθηγητές μας"(1997-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ