Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σενάρια για την είσπραξη του φόρου ακίνητης περιουσίας

Εντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στο υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο είσπραξης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), από τον οποίο έχει εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό ποσό της τάξης των 25 δισ. δρχ. Η ανησυχία πηγάζει από τη σημαντική καθυστέρηση που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, στην αποστολή των εντύπων Ε9 από τις εφορίες στο Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, ώστε στη συνέχεια να γίνει ηλεκτρονική καταγραφή και επεξεργασία των στοιχείων των εντύπων και ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί σε κάθε περίπτωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις χτες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσημα την ανάθεση του έργου της καταχώρισης και επεξεργασίας των στοιχείων που περιλαμβάνουν τα έντυπα Ε9 στην εταιρία "Intrasoft" (του Κόκκαλη). Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται τουλάχιστον ένα δίμηνο μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται πριν την έναρξη είσπραξης του φόρου, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών δε θα προλάβει να εισπράξει το ποσό των 25 δισ. δρχ. που έχει προβλέψει στον φετινό προϋπολογισμό.

Με βάση το παραπάνω δεδομένο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρατείνει το οικονομικό έτος 1997 κατά 3 μήνες στο 1998 (όπως συνέβη και με το προηγούμενο έτος), προκειμένου τα ποσά που θα εισπραχθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του '98 από ΦΜΑΠ, να εγγραφούν στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού. Πρόκειται στην ουσία για ακόμα ένα "τρυκ" που θα εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας να εμφανίσει μικρότερη την αναμενόμενη υστέρηση στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού. Στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το παραπάνω σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να επιδιώξει την είσπραξη του φόρου από τους υπόχρεους σε μία δόση με έκπτωση 5% που προβλέπει ο νόμος για τις περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ