Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

- Είναι γνωστή η αντίληψη που καλλιεργείται στους νέους "καλύτερα μακριά από κόμματα και πολιτική"... Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο καλλιεργείται από τους ίδιους, που στις 22 Σεπτέμβρη διεκδικούν κι αυτοί την ψήφο της νεολαίας. Τι απαντάτε εσείς σ' αυτή την αντίληψη;

- Γ. Κωνσταντινίδης: "Είναι αναγκαίο για τους ίδιους τους νέους να ενημερώνονται και να το επιδιώκουν γιατί πρέπει να μάθουν τι τους ετοιμάζουν και η αγανάκτηση, που δικαιολογημένα υπάρχει, να πάρει ενεργετική μορφή. Να ασχοληθούν με την πολιτική, ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα της παρέμβασης στα κοινά. Αλλωστε κι αν εκείνοι δεν ασχοληθούν, οι κυβερνώντες, πράσινοι, γαλάζιοι και συνεργαζόμενοι, θα ασχοληθούν μαζί τους. Πρέπει να είναι γνώστες των πραγμάτων, ώστε μέσα από τον αγώνα, τη διεκδίκηση νέων δικαιωμάτων και τη διατήρηση των ήδη υπαρχόντων, να βρουν τον προσανατολισμό τους, τη διέξοδο".

- Λ. Μυλωνάς: "Τα κόμματα του δικομματισμού μαζί με τα συνεταιράκια τους, το ΣΥΝ, την ΠΟΛ.ΑΝ., το ΔΗΚΚΙ, είναι ένοχα απέναντι στη νέα γενιά. Από κοινού πότε το ΠΑΣΟΚ, πότε η ΝΔ, με τη συναίνεση των άλλων, ακολούθησαν μια αντιλαϊκή πολιτική που υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον της νεολαίας. Μαζί ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μαζί πορεύτηκαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, μαζί αρνήθηκαν να πει ο λαός και η νεολαία τη γνώμη τους με δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ, μαζί αντιμετώπισαν με αυταρχισμό κάθε διεκδίκηση του μαθητή, φοιτητή, νέου εργάτη και αγρότη. Θέλουν λοιπόν να κρύψουν την ενοχή τους.

Γι' αυτό θέλουν τη νέα γενιά να μην ασχολείται με την πολιτική, να μην είναι ενημερωμένη για τις θέσεις των κομμάτων και πρώτα απ' όλα δεν τη θέλουν ενημερωμένη στις προτάσεις του ΚΚΕ. Με τη θεωρία "μακριά από τα κόμματα", το κατεστημένο εννοεί "μακριά από την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ", ώστε η νέα γενιά πιο εύκολα να μπορεί να χειραγωγηθεί, να υποταχτεί στη μοιρολατρία, να εγκλωβιστεί σε ψεύτικα διλήμματα".

- Δ. Μαϊκίδης: "Είναι ακριβώς η λογική που εξυπηρετεί το ίδιο το σύστημα. Αυτή την περίοδο περισσεύει η υποκρισία, η "χαμένη γενιά" έγινε "κυρίαρχος λαός", η γενιά χωρίς οράματα έγινε "υπεύθυνοι πολίτες". Η νεολαία πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη. Πρέπει να ρίξει κόκκινο, να καταδικάσει με την ψήφο της όσους ευθύνονται για την άσχημη κατάσταση στην οποία ζει".

Με υπομονή απευθυνόμαστε στους νέους

- Το προηγούμενο διάστημα ήρθατε σε επαφή με εκατοντάδες νέους στο πλαίσιο των προεκλογικών εξορμήσεων. Πώς αντιμετώπιζαν οι νέοι την πολιτική του ΚΚΕ;

- Δ. Μαϊκίδης: "Οσο και αν προσπαθούν να περάσουν την αντίληψη ότι η νεολαία δεν ασχολείται με την πολιτική, η εμπειρία μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η νεολαία προβληματίζεται, σκέφτεται και καταδικάζει αποστρέφεται το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Οι νέοι κάνουν όνειρα, θέλουν να ζήσουν τη ζωή, να δημιουργήσουν, αλλά ασφυκτιούν στα σημερινά πλαίσια. Γι' αυτό πιο έντονα από κάθε άλλη φορά συζητούν, ψάχνουν και δέχονται τις θέσεις και τις απόψεις του ΚΚΕ για τα ζητήματα ειρήνης, γιατί δε θέλουν να γίνουν βορά στα κανόνια των ΗΠΑ, για τα ζητήματα παιδείας, γιατί διψούν για μόρφωση. Ολο και περισσότεροι νέοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αντισταθούμε, να απειθαρχήσουμε στις εντολές της ΕΕ και των ΗΠΑ, να αντεπιτεθούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι αυτό το διάστημα πολλοί νέοι εντάσσονται στην ΚΝΕ, μπαίνουν στη δράση με την ανατρεπτική ιδεολογία και πολιτική του ΚΚΕ".

- Γ. Κωνσταντινίδης: "Η νεολαία ζει έντονα την κατάσταση και προβληματίζεται. Ακούει τις προτάσεις των κομμουνιστών, συζητά μαζί μας. Στις θέσεις μας μπορεί να βρει αυτό που την ενδιαφέρει, γιατί απαντάμε στα πραγματικά τους προβλήματα. Δε συμβιβάζεται εύκολα με την "κερκίδα" και το ρόλο του "φίλαθλου". Δε χωρά στη ζωή της καφετερίας, του μπαρ και των ναρκωτικών. Οταν τεκμηριωμένα παρουσιάζουμε αυτά τα προβλήματα, τις αιτίες τους, τις θέσεις μας, δεν μπορεί παρά να κερδίζουμε τους νέους συνομιλητές μας. Ο βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ με ακατανόητες απόψεις, στρεβλή ενημέρωση, κυρίως η αναφορά, η προτεραιότητα σε γεγονότα που δεν την αφορούν, έχει δημιουργήσει σύγχυση. Είναι όμως γεγονός ότι η σημερινή νεολαία θέλει να μάθει όσα αφορούν στο μέλλον της. Αλλωστε, το κύριο πρόβλημα της ανεργίας, σήμερα αφήνεται στο ψάξιμο των μικρών αγγελιών, της κατάρτισης των ΙΕΚ και των ΚΕΚ, των υποσχέσεων. Οταν λοιπόν με υπομονή απευθυνόμαστε στους νέους βλέπουμε ότι οι θέσεις μας βρίσκουν πλατιά ανταπόκριση".

- Λ. Μυλωνάς: "Θα συμπληρώσω μεταφέροντας την εμπειρία από τη δράση στους φοιτητές. Η κατάσταση είναι γνωστή. Τα ΑΕΙ οδεύουν προς την ιδιωτικοποίηση, συνεργάζονται με τις πολυεθνικές ετοιμάζοντας δυναμικό για την εξυπηρέτησή τους. Αναλάβαμε να ενημερώσουμε γιατί γίνονται αυτά, από πού εκπορεύονται και ποιον εξυπηρετούν. Να δείξουμε ότι δεν εξασφαλίζουν το μέλλον τους. Είπαμε για τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έτσι δημιουργήσαμε εστίες αντίστασης. Συζητήσαμε για την αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση της ΚΝΕ, καταγγείλαμε τους υπευθύνους, ΕΕ και ΝΑΤΟ, για την ένταση στην περιοχή μας και βρήκαμε απήχηση. Προβάλλουμε ένα διαφορετικό περιεχόμενο, ώστε ο ελεύθερος χρόνος τους να είναι δημιουργικός. Συζητάμε την πολιτιστική μας πρόταση ενάντια στην υποκουλτούρα κυρίως όμως τη συλλογικότητα των κομμουνιστών ενάντια στον ατομισμό που καλλιεργείται σήμερα στους νέους. Είναι προτάσεις που καθημερινά κάνουμε πράξη. Ολοι αυτοί οι νέοι που απόκτησαν αγωνιστικές εμπειρίες, που γνώρισαν τους κομμουνιστές στην καθημερινή δράση, στα πανεπιστήμια, στις κινητοποιήσεις, δε διστάζουν να δηλώνουν θαρρετά: "Τώρα ΚΚΕ"".

Ψήφος αντίστασης και αντεπίθεσης

- Τι θα κερδίσει ένας νέος ψηφίζοντας ΚΚΕ στις 22 Σεπτέμβρη;

- Λ. Μυλωνάς: "Θα κερδίσει τη δύναμη να παλέψει για τις ανάγκες του. Εχει τη σιγουριά ότι κι αύριο και καθημερινά η ψήφος στο Κόμμα μας τον συντροφεύει στη ζωή του. Μόνο με την ψήφο στο ΚΚΕ ο νέος καταγγέλλει τα κόμματα του δικομματισμού, που με την πολιτική τους συρρικνώνουν τα δικαιώματα της νεολαίας, που σπρώχνουν τη νεολαία στο περιθώριο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Αντιστέκεται και με την ψήφο του στα κάλπικα διλήμματα στη μοιρολατρία στην υποταγή, στον πλειστηριασμό της ζωής στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών. Δίνει δύναμη στο μόνο κόμμα που καθημερινά, μέσα και έξω από τη Βουλή, αγωνίζεται για αυτά που στερούν από τους νέους τα άλλα κόμματα, στη μόρφωση, τη δουλιά και τον πολιτισμό, το μόνο κόμμα που δεν τάζει ρουσφέτι και βόλεμα αλλά πρωτοστατεί στην πάλη του λαού για την κοινωνική πρόοδο. Στέλνει το μήνυμα της αντεπίθεσης απέναντι στην αντιδραστική πολιτική που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές. Δίνει δύναμη στο κόμμα της εργατικής τάξης, το κόμμα των συμφερόντων του λαού και της νεολαίας, που υπερασπίζεται σήμερα τα δικαιώματα της νεολαίας, ανοίγοντας το δρόμο για το σοσιαλιστικό μέλλον".

- Δ. Μαϊκίδης: "Κάθε νέος, πριν φτάσει στην κάλπη, να σκεφτεί ότι το ΚΚΕ ήταν κοντά του, δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια, στους αγώνες του για την παιδεία, αποκάλυψε την αδιέξοδη, για τη μεγάλη μάζα των μαθητών, προοπτική με το Εθνικό Απολυτήριο. Μπαίνει κόντρα στην αποβιομηχάνιση, τη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και την ανεργία. Το ΚΚΕ ήταν μπροστάρης σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες, ενάντια στα πολεμόχαρα σχέδια του ΝΑΤΟ, ενάντια στα ναρκωτικά κλπ. Παλεύει για την ίδια τη ζωή των νέων, για το μέλλον τους. Μπαίνει φραγμός στα άνομα σχέδια των κυβερνώντων. Κάθε νέος πρέπει να σκεφτεί και τι θα ακολουθήσει μετά τις 22 Σεπτέμβρη. Στη νέα επίθεση ενάντια στα δικαιώματά του, το ΚΚΕ θα είναι και πάλι μαζί του. Οι νέοι δεν πρέπει να παρασυρθούν ούτε από τη ρουσφετολογία ούτε από εκείνους που τους στρέφουν στο λευκό, το άκυρο και την αποχή. Δεν πρέπει να εξουσιοδοτήσουν "εν λευκώ" ούτε να συνηγορήσουν στη συνέχιση της ίδιας και χειρότερης αντιλαϊκής πολιτικής που θα ακολουθήσει, όποιος κι αν εκλεγεί. Η ψήφος των νέων πρέπει να είναι ψήφος αντίστασης και αντεπίθεσης, πρέπει να είναι ψήφος στο ΚΚΕ".

- Γ. Κωνσταντινίδης: "Η εκλογική ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα δυναμώσει την αντίσταση μέσα και έξω από τη Βουλή. Ενα πολύ ισχυρό ΚΚΕ θα είναι ικανό να εμπνεύσει μεγάλη μάζα του λαού για μια γενικότερη αντεπίθεση ενάντια σε εκείνους που επιβουλεύονται τα δικαιώματά μας, το μέλλον μας, την αξιοπρέπειά μας".

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ