Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 22ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1996
Οι ΕΒΕ θα καταδικάσουν το δικομματισμό

Μιλά στο "Ρ" ο Δ. Κορφιάτης, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ

Για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις επιπτώσεις από την εφαρμοζόμενη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μιλά στο "Ρ" ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών -Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, Δ. Κορφιάτης.Ο ίδιος καταγγέλλει ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές της μακρόχρονης μονόπλευρης λιτότητας για τα λαϊκά εισοδήματα, όπως επιβάλλονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης", που ευαγγελίζονται οι "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις, έχουν στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου και την αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο Δ. Κορφιάτης καλεί τους ΕΒΕ να δώσουν στο ΚΚΕ ψήφο αντίστασης στα σχέδια των ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών κέντρων και καταδίκης του δικομματισμού που τα εξυπηρετεί.

- Πώς διαγράφεται η κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

- Οι ΜΜΕ περνούν μια οξύτατη κρίση από τις αρχές αυτής της δεκαετίας, με αποτέλεσμα την πτώση του τζίρου, την αύξηση των πτωχεύσεων, την αύξηση των απλήρωτων συναλλαγματικών και των ακάλυπτων επιταγών. Εχουμε μια συνεχή εκτόπιση των προϊόντων μας από τα εισαγόμενα. Η ανασφάλεια που διακατέχει κάθε επαγγελματία, βιοτέχνη και έμπορο για το αύριο είναι πλέον κυρίαρχη. Ολα αυτά τα χρόνια οι ΕΒΕ έκαναν έναν ασταμάτητο αγώνα για τα προβλήματά τους, τα οποία έφεραν, με δραματικό πολλές φορές τρόπο. στο κέντρο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Μπορούμε να υπογραμμίσουμε ότι έγινε από όλους αντιληπτό ότι η έξοδος από την κρίση και η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων που μας απασχολούν. Εάν δεν ανατραπούν αυτές οι πολιτικές, στο τέλος αυτής της δεκαετίας ένα 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα οδηγηθεί στον αφανισμό.

Ο τζίρος

- Η πτώση του τζίρου αποτελεί, όπως είπατε, ένα από τα κυριότερα προβλήματα, αν όχι το σημαντικότερο, αφού εάν εξέλειπε αυτό, θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε όλα τα άλλα. Πού οφείλεται;

- Η πτώση του τζίρου έχει πολλές παραμέτρους. Κατ' αρχήν, είναι η μακρόχρονη πολιτική της λιτότητας,για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που επέβαλε η λογική των κυβερνήσεων, κυρίως μετά το 1990, να... συγκλίνουν με οικονομικούς δείκτες που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μία δεύτερη αιτία είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της αποβιομηχάνισης, η οποία οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και, κατ' επέκταση, στο κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δούλευαν σαν δορυφόροι γύρω από αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις. Μια άλλη πολύ σοβαρή αιτία είναι η διείσδυση των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων και ιδιαίτερα η επέκταση των σούπερ μάρκετ, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις τοπικές οικονομίες και που ασφαλώς οδηγούν πολλές επιχειρήσεις - ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων - στο μαρασμό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με στοιχεία της "Eurostat" 18 επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ ενώ πριν πέντε χρόνια έλεγχαν το 10% των λιανικών πωλήσεων, σήμερα έχουν φτάσει στο 25%. Βέβαια, σ' αυτή την περίοδο υπήρχαν και κέρδη. Κέρδη είχαν οι τράπεζες, που μάλιστα τ' αύξησαν σε σταθερές τιμές κατά 212% στην τετραετία 1989 - '94. Κέρδη είχαν τα σούπερ μάρκετ, που πέρσι τ' αύξησαν κατά 36,8% σε σχέση με το '94. Μεγάλα κέρδη έχουν οι βιομηχανίες. Οταν, όμως, με βάση τα επίσημα στοιχεία η παραγωγή στη χώρα βρίσκεται στα επίπεδα του 1980, είναι λογικό ότι αυτά τα κέρδη από κάπου αποσπάστηκαν. Αφαιρέθηκαν από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, από τους αγρότες, από τους εργαζόμενους... Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα των συγκεκριμένων πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πολιτικές που συμπληρώνουν η μία την άλλη με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης". Αυτές οι πολιτικές που ασκούνται από τα δύο κόμματα εξουσίας σιγοντάρονται από εκείνους οι οποίοι δε διαφοροποιούνται, δηλαδή, την ΠΟΛ.ΑΝ., το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. Βγάζουν κραυγές για τα αποτελέσματα τα οποία είναι άδικα, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξουν αυτές τις πολιτικές επιλογές, δεν καταγγέλλουν τις αιτίες.

Αλυσίδα μέτρων

- Ποια είναι τα μέτρα εκείνα που πήραν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και τα οποία άλλαξαν το... τοπίο και επιδείνωσαν το πλαίσιο λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

- Ας ξεκινήσουμε από το ωράριο.Το ωράριο απελευθερώθηκε μερικώς, κατ' αρχήν, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ηρθε στη συνέχεια η ΝΔ και το απελευθέρωσε πλήρως με ένα Προεδρικό Διάταγμα που χαρακτήρισε όλη την επικράτεια τουριστική περιοχή. Δεύτερον, η χρηματοδότηση.Η απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος ξεκίνησε σταδιακά επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε από τη ΝΔ και ολοκληρώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία και τελικά κατάργησε και την 197 Απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της βιοτεχνίας. Το αποτέλεσμα, ολοένα και περισσότεροι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι έρχονται αντιμέτωποι με τους τοκογλύφους. Η επαγγελματική στέγη,την οποία επί πέντε χρόνια με συνεχείς αναβολές απέφευγε να τροποποιήσει το ΠΑΣΟΚ, απελευθερώθηκε βάσει νόμου πλήρως επί ΝΔ και ήρθε τώρα το ΠΑΣΟΚ να τον εφαρμόσει στην πράξη. Ηδη αυτή την περίοδο περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο φάσμα της έξωσης ή των υπέρογκων αυξήσεων. Ας πάρουμε το ζήτημα της προστασίας από τα πολυκαταστήματα.Ο νόμος που έφτιαξε ο κ. Σημίτης, ως υπουργός Εμπορίου, είναι ένας νόμος ο οποίος στην ουσία εξυπηρέτησε τη διείσδυση των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών. Στη φορολογία ήρθε η ΝΔ, κατάργησε τους μοναδικούς συντελεστές φορολόγησης που το συνδικαλιστικό κίνημα με αγώνες είχε κατακτήσει, κατέβασε το φορολογικό συντελεστή της βιομηχανίας και των μεγάλων επιχειρήσεων από 50 στο 35% και επέβαλε τον ίδιο συντελεστή στις προσωπικές εταιρίες. Το ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά, υποσχόταν ότι θα το καταργήσει. Αντί γι' αυτό, επέβαλε τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία μόνο αντικειμενικά δεν είναι. Στην πραγματικότητα, επέβαλαν φορολόγηση σε πλασματικούς τζίρους. Ενα πρέπει να γίνει κατανοητό: οι πολιτικές που ασκούνται από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στην ουσία στοχεύουν στο ίδιο πράγμα, στην εξυπηρέτηση του μονοπωλιακού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.

Ψήφος, συνέχεια των αγώνων

- Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους ως πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΕΒΕ Ελλάδας και ως υποψήφιος του ΚΚΕ, και απαντώντας στο όψιμο προεκλογικό ενδιαφέρον ΠΑΣΟΚ - ΝΔ;

- Οι ΕΒΕ έχουν πικρή πείρα από την πρακτική του δικομματισμού, ιδιαίτερα τις προεκλογικές περιόδους. Εκείνο που σήμερα έχει σημασία για κάθε επαγγελματία, βιοτέχνη και έμπορο είναι να μην επιτρέψει να αποτελέσει το θύμα των δημαγωγικών προεκλογικών δήθεν υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ας προσέξουν τι ακριβώς τους υπόσχονται. Εύκολα θα καταλήξουν στο συμπέρασμα πως οι εξαγγελίες ουσιαστικά αποτελούν προάγγελο για τα αντιλαϊκά μέτρα που θα επιβληθούν αμέσως μετά τις εκλογές. Το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ αντιμετωπίζει τις εκλογές σαν συνέχεια των αγωνιστικών του κινητοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η ψήφος μας είναι μία αγωνιστική πράξη στην ουσία, η οποία θα πρέπει να κρίνει την αξιοπιστία των θέσεων και των υποσχέσεων διαχρονικά. Να κρίνει, δηλαδή, πώς τα τελευταία αυτά χρόνια από το 1990 μέχρι σήμερα άλλαξε άρδην όλο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ, να κρίνει την κρίση και το μαρασμό. Κάθε ΕΒΕ πρέπει να σταθμίσει ποιο κόμμα στάθηκε δίπλα στους αγώνες του, ποιο κόμμα έδειξε κοινοβουλευτική δραστηριότητα για τα προβλήματά μας. Και νομίζω, ότι ανενδοίαστα, ανεξάρτητα από το πού ο καθένας ιδεολογικά και πολιτικά ανήκει, θα δει ότι μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα στάθηκε με κάθε τρόπο δίπλα στους αγώνες μας.

Επομένως, ο κάθε επαγγελματίας, βιοτέχνης και έμπορος έχει λόγους να ψηφίσει το ΚΚΕ. Πρώτον, γιατί έχει μια σταθερή αναγνώριση του κοινωνικού και οικονομικού ρόλου διαχρονικά των ΕΒΕ. Δεύτερον, γιατί ήταν συμπαραστάτης πάντα στους αγώνες και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή. Τρίτον, επειδή μετά από τις 23 του Σεπτέμβρη τα προβλήματα που μας απασχολούν θα υπάρχουν και θα οξύνονται. Δίπλα σ' αυτά τα προβλήματα και στους αγώνες μας θα είναι πάλι το ΚΚΕ. Καλώ κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε ο αγώνας που έκανε όλα αυτά τα χρόνια να μετατραπεί σε προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ενός αντιμονοπωλιακού μετώπου, που θα παλέψει για τα συμφέροντα και του μικρομεσαίου επιχειρηματία.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ