Σάββατο 10 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μονόδρομος ο αγώνας για τους ροδακινοπαραγωγούς
  • Αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των αντιαγροτικών αποφάσεων της ΕΕ, αλλά και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων
  • Ανακοίνωση της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ

Σαν να μην έφταναν οι καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ για το μέλλον της ροδακινοκαλλιέργειας, οι αγρότες των κύριων παραγωγών νομών της Ημαθίας και της Πέλλας, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις εξωφρενικές απαιτήσεις των μεταποιητικών βιομηχανιών που θέλουν να αγοράσουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστική τιμή, πολύ πιο κάτω από την τιμή ασφαλείας που έχει οριστεί στις 85 δραχμές το κιλό.

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των δύο νομών έχουν προχωρήσει σε διαμαρτυρίες προς τους εκπροσώπους του νομού και τους καλούν να πάρουν θέση, ενώ απαιτούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας να πάρει μέτρα για να εξασφαλιστεί η πληρωμή των ροδακινοπαραγωγών με τη θεσμική τιμή. "Είμαστε αποφασισμένοι να μην παραδώσουμε ροδάκινα αν οι βιομήχανοι επιμείνουν να μην καταβάλουν την πραγματική αξία της παραγωγής μας", δηλώνει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μακροχωρίου Γιάννης Κελεσίδης.Ο συνεταιρισμός Μακροχωρίου έχει υπογράψει συμβόλαια με 4 βιομηχανίες που θα απορροφήσουν συνολικά 4,5 εκατομμύρια κιλά ροδάκινα με την τιμή των 85 δραχμών το κιλό. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως οι βιομήχανοι δε θα επιμείνουν στις αξιώσεις τους να αγοράσουν με 70 δραχμές, καλύπτοντας τη διαφορά με επιπλέον κιλά ροδάκινα. Πάντως, όπως είπε στο "Ρ" ο Γ. Κελεσίδης, οι παραγωγοί θα αγωνιστούν με νύχια και δόντια, προκειμένου να εισπράξουν την τιμή ασφαλείας. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορέσουν να βγάλουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Οι καταγγελίες για τον εκβιασμό των βιομηχάνων πληθαίνουν και βεβαιώνουν ότι κάποιες ομάδες παραγωγών αναγκάζονται να υπογράψουν ανοιχτά συμβόλαια κάτω από το φόβο της μη απορρόφησης των ροδάκινων. Εκβιασμοί που ενισχύονται από τα μέτρα της ΕΕ και την αδιάφορη και συνένοχη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ουσιαστικά καταργείται ο μηχανισμός απόσυρσης, αφού μειώνεται κατά 50% το ποσοστό που θα θάβεται από την εμπορεύσιμη παραγωγή. Σήμερα το ποσοστό της παραγωγής που οδηγείται στις χωματερές ξεπερνά το 60% της παραγωγής. Παράλληλα, μειώνεται δραστικά κατά 20% η τιμή απόσυρσης. Ηδη έχουν εκριζωθεί στους δύο νομούς περισσότερα από 87.000 στρέμματα και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί, ενώ από την άλλη η απορρόφηση στην εγχώρια αγορά παραμένει στάσιμη.

"Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι ροδακινοπαραγωγοί δεν έχουν άλλο δρόμο από την ανάπτυξη μαζικών αγώνων, ώστε να ανατραπούν τα αντιαγροτικά μέτρα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ που παράλληλα καταγγέλλει ως ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος που διαπράττεται σε βάρος της αγροτιάς, την ΕΕ, τις ελληνικές κυβερνήσεις, τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές συνεταιριστικές ηγεσίες που υποτάσσονται στις αποφάσεις της ΕΕ και στα όσα προβλέπει η αναθεωρημένη ΚΑΠ και στα λόγια αποστασιοποιούνται από τις καταστροφικές συνέπειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ