Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Μέτρα για τα ροδάκινα, που, ήδη, θάβονται

Μέτρα, ώστε να ενταθούν και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι στις αποσύρσεις ροδάκινων φέτος και να αποφευχθούν νέα υψηλά ευρωπρόστιμα, μελετά το υπουργείο Γεωργίας, ενώ οι χωματερές ήδη έχουν ανοίξει!

Επίσης, στο υπουργείο Γεωργίας θυμήθηκαν, να εντείνουν τις διαδικασίες ελέγχου στις αποσύρσεις ροδάκινων, λίγο πριν τις καταργήσει η ΕΕ, με το καταστροφικό καθεστώς που θα επιβληθεί, μέσω της επικείμενης αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς οπωροκηπευτικών. Στο υπουργείο Γεωργίας, φοβούνται πως φέτος, που είναι η τελευταία χρόνια αποσύρσεων με το παλιό καθεστώς, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ενταθούν οι "κομπίνες" στις αποσύρσεις ροδάκινων, από τα γνωστά κυκλώματα. Γεγονός είναι, όμως, πως για την περσινή χρονιά η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο ύψους 4,5 δισ. δραχμών για απάτες που διαπιστώθηκαν στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Στο υπουργείο Γεωργίας εκτιμούν ότι φέτος θα αποσυρθούν γύρω στους 450.000 τόνους ροδάκινα - νεκταρίνια, ενώ η συνολική παραγωγή θα φτάσει τους 850.000 τόνους.

Οσον αφορά τα μέτρα που με καθυστέρηση προτίθεται να λάβει το υπουργείο Γεωργίας, αυτά θα προβλέπουν: Την πληρωμή των κοινοτικών προστίμων από τις ομάδες παραγωγών, όπου θα διαπιστωθεί ότι τα μέλη διέπραξαν ατασθαλίες και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ επίσης θα αναζητούνται ευθύνες και από τους νομάρχες. Ακόμα, τη σύσταση δευτεροβάθμιων επιτροπών ελέγχου, πέρα από τις πρωτοβάθμιες και τις διανομαρχιακές επιτροπές, που ήδη υπάρχουν. Επιπρόσθετα για φέτος, δικαίωμα απόσυρσης θα έχουν μόνο οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών, ενώ οι ροδακινοπαραγωγοί θα πληρωθούν το 87% της τιμής απόσυρσης, δηλαδή γύρω στις 65 δραχμές το κιλό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ