Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ

Σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας

Σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο έχει μπει η χώρα μας, μετά την τελευταία κρίση και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την αποκλιμάκωση.Αυτό υπογράμμισε, χτες, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ. Ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι η διαπίστωση αυτή δε στηρίζεται μόνο στο γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλά και στο γεγονός ότι αυτή η αμφισβήτηση προέρχεται και από τους διεθνείς παράγοντες και συμμάχους της χώρας μας, που είτε κράτησαν στάση σιωπής, είτε έμμεσα αμφισβήτησαν αυτά τα δικαιώματα της Ελλάδας για να δώσουν πιθανώς μια λύση στο θέμα, σύμφωνη με τα συμφέροντά τους.Αναφερόμενος στη συνέχεια στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει επιλεγεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να παίξει ένα συγκεκριμένο ρόλο στην περιοχή, γεγονός που οδηγεί στη διαπίστωση ότι τα άμεσα τουρκικά και αμερικανικά συμφέροντα συμπίπτουν και δημιουργούν μια δυναμική.

Σχετικά με τη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε πως ήταν στάση επιβεβαίωσης της επικυριαρχίας των Αμερικανών στη χώρα μας και στην περιοχή και ότι η αντιμετώπιση της κρίσης και η αναζήτηση λύσης μέσα στα λεγόμενα συμμαχικά πλαίσια ήταν από "χέρι" χαμένη, ενώ συμπλήρωσε πως, όσο το ΝΑΤΟ, η ΔΕΕ και οι ΗΠΑ θα στηρίζουν την Τουρκία, η τουρκική απειλή δεν πρόκειται να εκλείψει, ενώ οποιαδήποτε στιγμή είναι δυνατό να δημιουργηθεί νέα ένταση. Ο Θ. Πάγκαλος

Στην ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες - διότι ή συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών - επανέλαβε ανάμεσα στα άλλα - κάτι που είχε πει στην ΚΕ και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ - ότι ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος για την αποστολή αγήματος στη βραχονησίδα Ιμια και την ύψωση απ' αυτό της ελληνικής σημαίας. Σχετικά με τη δήλωση Κλίντον για προσφυγή στη Δικαστήριο της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα ουδέποτε έθεσε τέτοιο θέμα και τόνισε ότι το όλο θέμα είναι μια αμερικανική κίνηση για να πάει η Τουρκία στη Χάγη, αν επιμείνει στις διεκδικήσεις της.

Θέμα στη συνεδρίαση δημιουργήθηκε, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής ζήτησε από τον Θ. Πάγκαλο να πάρει θέση στα δημοσιεύματα εφημερίδων, που τον φέρουν να έχει έρθει σε προσυνεννόηση με τον Κ. Μητσοτάκη πριν ο τελευταίος δώσει την πρόσφατη συνέντευξη στο MEΓKA, αλλά και ότι έχει διοχετεύσει στον Τύπο πληροφορίες για την ελληνοτουρκική κρίση και τη στάση του υπουργείου του. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε όλα αυτά ως αισχρές συκοφαντίες.

Τέλος, στο θέμα που έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Α. Παπαδόγκονας, ότι κατά την πρόσφατη ενημέρωση που είχε ο Μ. Εβερτ από τον Γερ. Αρσένη ο τελευταίος άφησε να εννοηθεί πως κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς, τη βραδιά της κρίσης, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ελαστικότεροι απ' αυτόν για το θέμα της σημαίας, ο Θ. Πάγκαλος είπε πως θα συνεννοηθεί με τον υπουργό Αμυνας για να διαπιστώσει τι ακριβώς εννοούσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ