Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
"Ολοι οι βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση"

"Εντός των πλαισίων" της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία αποδέχονται και στηρίζουν, ήταν η κριτική που ασκήθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο. Η εξέλιξη της συζήτησης στην ΚΟ οδήγησε στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να αισθάνονται ικανοποιημένοι, γιατί η θύελλα που ορισμένοι ανέμεναν δεν ήρθε. "Υπήρχε, τόνιζαν, ένταση και κριτική, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες". Αλλωστε, σε αυτό το επίπεδο κινήθηκαν οι δηλώσεις του Κ. Σημίτη μετά τη συνεδρίαση. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι "διαψεύστηκαν" όσοι περίμεναν να τρωθεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως είπε, ενισχύθηκε μετά την πολύωρη συνεδρίαση της ΚΟ.

Από την πλευρά του, ο Α. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε τις διαθέσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του Κ. Σημίτη: "Οι βουλευτές λένε με υπευθυνότητα τις απόψεις τους, επιδιώκοντας να συμβάλουν όλοι στη στήριξη της κυβέρνησης και στην προώθηση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ".

Δημόσια στήριξη -
υπόγεια "μαχαιρώματα"

Η "γραμμή" που θα ακολουθηθεί όλο το επόμενο διάστημα στο πεδίο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, ουσιστικά, θα είναι: Δημόσια στήριξη στον Κ. Σημίτη - που ουσιαστικά σημαίνει στήριξη στην πολιτική της εξάρτησης και της κοινωνικής συντήρησης - και, ταυτόχρονα, "μαχαιρώματα" που θα έχουν είτε τη μορφή διαρροών, είτε θα λαβαίνουν χώρα σε "κλειστούς" χώρους όπως το ΕΓ, η ΚΕ, η Κυβερνητική Επιτροπή κλπ.

Ετσι, και η χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό εκτονωτικά. Η μαραθώνια διάρκειά της (πάνω από 10 ώρες) και ο αριθμός των ομιλητών (είχαν εγγραφεί γύρω στους 100), στόχευε κατ' αρχάς να δώσει το στίγμα μιας "νέας λειτουργίας" σε σχέση με την εποχή Παπανδρέου. Οσο για τους βουλευτές, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, κινήθηκαν στη λογική της "αυτοπροστασίας" από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Ιμιας. Ταυτόχρονα, επιχειρήθηκε να κρατηθεί το "ίσο" μεταξύ κυβέρνησης - κόμματος, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση Σκανδαλίδη,για την ανάγκη να έχει λόγο το κόμμα στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Σήμερα, ας σημειωθεί, συνεδριάζει το ΕΓ υπό την παρουσία του Κ. Σημίτη και πιθανώς του Θ. Πάγκαλου.

Στην τοποθέτησή του ο Γ. Χαραλαμπόπουλος ανέφερε ότι θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί ο διπλωματικός δρόμος. Υπέρ των διπλωματικών χειρισμών μίλησε και ο Γ. Α. Μαγκάκης. Ο Στ. Παπαθεμελής δήλωσε "εθνικά ταπεινωμένος" και ο Ν. Γαλανός επιτέθηκε κατά του Θ. Πάγκαλου και τάχθηκε κατά της μείωσης των αμυντικών δαπανών. Ο Π. Κρητικός ζήτησε τη σύσταση 4 διακομματικών επιτροπών για εξωτερικά ζητήματα. Ο Γ. Παπασπύρου δήλωσε υποστηρικτής της κυβέρνησης, ενώ ο Γ. Κοκκίνης τάχθηκε κατά της διεξαγωγής συνεδρίου. Ο Αντ. Δροσογιάννης κατηγόρησε εμμέσως τον Γερ. Αρσένη ως υποβολέα των ενεργειών του δημάρχου Καλύμνου. Οι λεγόμενοι "προεδρικοί" (Σηφουνάκης, Ακριτίδης, Βαλυράκης, Τριαρίδης) χρησιμοποίησαν υψηλότερους τόνους, κάνοντας λόγο για απώλεια του "κοινωνικά ευαίσθητου" και "πατριωτικού" χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, κάλεσαν τον πρωθυπουργό "να μαζέψει τα "εξαπτέρυγά" του", κατηγόρησαν για επιπόλαιους χειρισμούς, καθώς τα "ευχαριστώ" στις ΗΠΑ δε συμβαδίζουν με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησης και έκαναν λόγο για "πρωθυπουργό κατ' οικονομίαν και συμβατό"... Ας σημειωθεί ότι δεν έλειψαν φωνές όπως αυτές του Δ. Βουνάτσου, που δήλωσε ότι η κυβέρνηση "πνίγηκε στα Ιμια".

Τριβές λόγω Καρατζά

Σοβαρό πρόβλημα συνεχίζει να δημιουργεί στο ΠΑΣΟΚ ο διορισμός του Θ. Καρατζά στη θέση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Το θέμα δημιούργησε ένταση και στα πλαίσια της ΚΟ, ενώ ενδεικτική της δυσφορίας του Α. Παπανδρέου είναι η δήλωση του Τηλ. Χυτήρη, που διέβλεψε ότι "οι αντιδράσεις είναι τέτοιες που δε δε θα "περάσει" η απόφαση του Κ. Σημίτη". Ηδη, οι Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Καψής, Δ. Μπέης έχουν ταχθεί κατά της επιλογής. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει μετά το τέλος της ΚΟ αν θα επιμείνει στην απόφασή του.

  • Παράλληλα, συνεχίζεται η αντίδραση λόγω των δημόσιων διαφοροποιήσεων Βενιζέλου για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην κρίση του Αιγαίου. Χτες υπουργοί και βουλευτές, όπως οι Γ. Καψής, Φ. Ιωαννίδης κ.ά., έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν ότι, όποιος υπουργός διαφωνεί με την κυβέρνηση, παραιτείται. Παράλληλα, δυσαρέσκεια έχει προκληθεί και στον Κ. Σημίτη από την τακτική του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος εκτιμάται ότι "στρώνει το έδαφος για να διεκδικήσει ευρύτερους ρόλους το επόμενο διάστημα, πιθανώς και μέσα από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η επιστροφή των ...παθών(2002-05-08 00:00:00.0)
"Υπερκομματική" συμφωνία για τα Ελληνοτουρκικά(1997-11-25 00:00:00.0)
Στη μάχη οι προεκλογικές εξαγγελίες(1996-05-31 00:00:00.0)
"Καθαρές λύσεις" υπέρ Σημίτη(1996-05-07 00:00:00.0)
Ελπίζοντας στην παραίτηση(1996-01-09 00:00:00.0)
Σοβαρές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ(1995-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ