Κυριακή 20 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τι θα πει: Μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Υπό κατάργηση όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις. Πρώτος στόχος οι νέοι, οι γυναίκες και οι μακρά άνεργοι. Κ. Σημίτης: Ο εργαζόμενος να αναλάβει μόνος του την ευθύνη της ασφάλισης, της στέγασης, της ιατροφαρμακευτικής του περίθαλψης..!

"Το έμμεσο μισθολογικό κόστος επιβαρύνει δυσανάλογα το κόστος εργασίας",έγραφε ο ΣΕΒ στο προεκλογικό υπόμνημά του προς τους πολιτικούς αρχηγούς (10 Σεπτέμβρη 1996).

Ενα μήνα ακριβώς μετά το υπόμνημα του ΣΕΒ, ο Κ. Σημίτης παρουσιάζοντας στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του και μιλώντας για "ενεργητικές μορφές αντιμετώπισης της ανεργίας", προχώρησε στην πρώτη "βολή", αρχής γενομένης από τη "μείωση των εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη νέων εργαζομένων".Είχε προηγηθεί η ψήφιση του ψευδεπίγραφου νόμου για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας, όπου περιλήφθηκε διάταξη για την απαλλαγή των εργοδοτών από το μεγαλύτερο βάρος της ασφάλισης για την πρόσληψη νέων εργατών σε περιορισμένη, "πειραματική" έκταση...

Κατά την ομιλία του στα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις 26 Μάρτη, ο πρωθυπουργός ήταν πολύ πιο συγκεκριμένος και εντελώς σαρωτικός σε ό,τι αφορά την τύχη του όποιου "κράτους πρόνοιας". "Στις σύγχρονες συνθήκες - είπε - το κόστος του κοινωνικού κράτους με τη σημερινή του μορφή δημιουργεί προβλήματα".Και συνέχισε αναφέροντας έναν προς έναν τους τομείς που απειλούνται με κατεδάφιση. (Χρησιμοποιούμε ακριβώς τα δικά του λόγια): "Υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Συνταξιοδότηση - κύρια και επικουρική. Η ασφάλιση της ανεργίας. Τα οικογενειακά βοηθήματα. Οι ειδικές επιδοτήσεις - δανειοδότηση για απόκτηση κατοικίας, η ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού, προγράμματα επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας. Η προνοιακή δράση. Οι ειδικές ενισχύσεις των αναξιοπαθούντων, αναπήρων ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ"!

Και όλα αυτά υπό τη γενική επωδό: "Είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε για κεκτημένα δικαιώματα του 1920" (!) και υπό το άκρως αποκαλυπτικό συμπέρασμα: "Ενας καλά εφοδιασμένος νέος εργαζόμενος μπορεί από εκεί και πέρα να αναλάβει περισσότερο ο ίδιος τις ευθύνες για την ασφάλισή του, τη στέγαση και την υγειονομική του περίθαλψη"!

Από τα ίδια τα λόγια του πρωθυπουργού, γίνεται φανερό ότι μείωση του μη μισθολογικού κόστους, θα πει μείωση έως περικοπή όλων των κοινωνικών παροχών που λαμβάνει ο μισθωτός πέραν του μισθού και για τις οποίες πληρώνει μέσα από ένα πλήθος υποχρεωτικών εισφορών και φορολογίας, έτσι ώστε αυτές οι παροχές να είναι στην ουσία τους προέκταση του ίδιου του εργατικού μισθού. Θα πει, δηλαδή, γενικό χτύπημα του βιοτικού επιπέδου που έχει κατακτήσει ο σημερινός εργαζόμενος και μάλιστα σε μια περίοδο αντικειμενικής αύξησης των αναγκών.

Πρώτος στόχος στο δραστικό περιορισμό του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους εργασίας είναι το χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης.Προς τα εκεί προσανατολίζεται σταθερά η κυβέρνηση, κάνοντας προς το παρόν την "ντρίμπλα" του διαχωρισμού του ασφαλιστικού, από το πρώτο "πακέτο" του... κοινωνικού διαλόγου και παραπέμποντάς το σ' ένα δεύτερο στάδιο. Δυο είναι οι βασικοί λόγοι γι' αυτό. Πρώτον,γιατί φοβάται τη θύελλα που θα ξεσηκωθεί και που μπορεί να διακυβεύσει την επιβολή και του πρώτου πακέτου που αφορά κύρια στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Και δεύτερον,γιατί είναι σε αναμονή της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την κατάσταση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας και τωνς σχετικών οδηγιών. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα λεχθέντα από κυβερνητικούς παράγοντες, η δημοσίευση αυτής της έκθεσης θα γίνει τον Ιούλη. Στη συνέχεια θα συσταθεί επιτροπή για τη σύνταξη σχετικού πορίσματος με βάση τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και μετά θα ξαναρχίσει το παραμύθι του "κοινωνικού διαλόγου"...

Ωστόσο, το "ψαλίδισμα" μπαίνει μπροστά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις "ευπαθείς ομάδες πληθυσμού".Ετσι, ονομάζονται στην... ευρωγλώσσα οι νέοι, οι γυναίκες και οι μακρά άνεργοι!

Πρόκειται, εξάλλου, για ένα στόχο που προωθείται σε όλη της κλίμακα της ΕΕ. Κατά την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών κοινωνικών υποθέσεων (13-14 Μάρτη) στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου "εξετάστηκαν ειδικότερα προτάσεις και συμπεράσματα από την εφαρμογή των μέτρων:

- Μείωσης των εργοδοτικών εισφορών σε περιπτώσεις πρόσληψης νέων ανειδίκευτων εργαζομένων ή μακροχρόνιων ανέργων.

- Μείωσης των φόρων επί της εργασίας για περιπτώσεις ανάλογων προσλήψεων".

Στη σύνοδο αυτή ο παρευρισκόμενος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης υφυπουργός Εργασίας, Χ. Πρωτόπαππας,είπε, σύμφωνα πάντα με το επίσημο δελτίο Τύπου: "Είμαστε κατ' αρχήν θετικοί για τους δείκτες και την αξιολόγηση των πολιτικών απασχόλησης μέσω της Επιτροπής Αγοράς Εργασίας και Απασχόλησης της ΕΕ. Στην Ελλάδα εξετάζουμε θετικά (σσ η υπογράμμιση δική του) τις προτάσεις για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, την οποία ο ν.2434/96 προβλέπει στις πρώτες πειραματικές εφαρμογές του".

Στην ίδια ενότητα στόχων - μείωση του μη μισθολογικού κόστους - εντάσσονται και τα λοιπά αιτήματα του ΣΕΒ, τα οποία εξετάζει θετικά η κυβέρνηση για:

- Κατάργηση του νόμου 2112 που προβλέπει αυξημένη αποζημίωση για όσους εργαζόμενους έχουν υπαλληλική ιδιότητα, να απελευθερωθούν ουσιαστικά οι απολύσεις, να καταργηθεί ακόμα και αυτή η ελάχιστη εισφορά που καταβάλουν για τον επαγγελματικό κίνδυνο, να περιοριστούν δραστικά οι συνδικαλιστικές άδειες κλπ κλπ.

Οσο για το καθαρά μισθολογικό κόστος, αυτό το καλύπτουν σε μεγάλη κλίμακα και για αρκετό αριθμό εργαζομένων από τις επιδοτήσεις που δίνονται για τη δημιουργία δήθεν νέων θέσεων εργασίας, καθώς και από το επίδομα ανεργίας, που με το νόμο 2434 που ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετατρέπεται σε "κουπόνι εργασίας" και μεταφέρεται ουσιαστικά στις τσέπες των εργοδοτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ