• Ασφυκτικές πιέσεις για την υλοποίηση των αμερικανικής έμπνευσης "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης" στο Αιγαίο
  • - Την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τη διεύρυνσή του προς Ανατολάς εξασφάλισε ο γενικός γραμματέας του κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με τον πρωθυπουργό Κ.... - 1997-03-01 00:00:00.0"/>
  • Ασφυκτικές πιέσεις για την υλοποίηση των αμερικανικής έμπνευσης "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης" στο Αιγαίο
  • - Την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τη διεύρυνσή του προς Ανατολάς εξασφάλισε ο γενικός γραμματέας του κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με τον πρωθυπουργό Κ.... - 1997-03-01 00:00:00.0" /> Συμφωνία κυβέρνησης στα ΝΑΤΟικά σχέδια | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 1 Μάρτη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΣΗΜΙΤΗΣ - ΣΟΛΑΝΑ
    Συμφωνία κυβέρνησης στα ΝΑΤΟικά σχέδια
    • Συμπλέει με τα σχέδια για το νέο ρόλο της "συμμαχίας" και τη διεύρυνσή της προς Ανατολάς
    • Ασφυκτικές πιέσεις για την υλοποίηση των αμερικανικής έμπνευσης "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης" στο Αιγαίο

    Την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τη διεύρυνσή του προς Ανατολάς εξασφάλισε ο γενικός γραμματέας του κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Οσον αφορά τη "διευθέτηση" των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σύμφωνα βέβαια με τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές προτάσεις, ο Χ. Σολάνα απέσπασε σοβαρές δεσμεύσεις, ενώ ταυτόχρονα "έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο", πιέζοντας να έχει τις οριστικές απαντήσεις μέχρι την επόμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία θα γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, στη Μαδρίτη.

    Ο επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας "απόλυτα θετική" τη θέση του Κ. Σημίτη, όσον αφορά την "οικοδόμηση του νέου ΝΑΤΟ". Οπως διευκρίνισε, αυτό αφορά τη "νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, τις νέες αποστολές και τους ρόλους στη συμμαχία" καθώς και τη "νέα σχέση με τη Ρωσία". Ο Χ. Σολάνα τόνισε ότι οι στόχοι αυτοί πρέπει να επιτευχθούν πριν από τη σύνοδο της Μαδρίτης, ώστε το ΝΑΤΟ να ξεπεράσει τις όποιες "δυσλειτουργίες", για να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα στην υπηρεσία της "νέας τάξης".

    Ο Κ. Σημίτης έσπευσε να υπερθεματίσει αναγορεύοντας το ΝΑΤΟ σε εγγυητή "της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη". Επίσης, συμφώνησε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την αναμόρφωση του ΝΑΤΟ και στο στρατιωτικό και το πολιτικό επίπεδο.

    Ιδιαίτερα έντονες και ασφυκτικές ήταν οι πιέσεις που άσκησε ο Χ. Σολάνα, όσον αφορά την "εξομάλυνση" των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ώστε να συνεχίσει να μένει ανοιχτή η πληγή στη νοτιοανατολική πτέρυγα της "συμμαχίας". Συμφωνήθηκε να προχωρήσει η υλοποίηση των αμερικανικής έμπνευσης "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης" στο Αιγαίο, αρχίζοντας από την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, του 1988, τα οποία, όπως είπε ο Χ. Σολάνα, θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν τη σύνοδο της Μαδρίτης. Η κυβέρνηση συμφώνησε ήδη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στη μετάδοση της εικόνας των ελληνικών ραντάρ στο στρατηγείο στη Νάπολη, γιατί "πιστεύουμε ότι όσο καλύτερα ξέρουν οι άλλοι εταίροι τι συμβαίνει, τόσο και πιο αποτελεσματική θα είναι η πολιτική μας", (!). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γγ του ΝΑΤΟ άσκησε πιέσεις για την αποδοχή ορισμένων ακόμα μέτρων, όπως η χρονική επιμήκυνση του θερινού μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο, την εγκατάσταση ΝΑΤΟικών παρατηρητών στο Αιγαίο (είτε με πλοία είτε με ΑΒΑΚΣ), και τον αφοπλισμό των αεροπλάνων στις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο. Στο πρώτο η κυβέρνηση δε φέρει αντιρρήσεις, εξετάζει μόνο τους μήνες που αυτό πρέπει να γίνει, ενώ ψελλίζει κάποιες αντιρρήσεις για τα άλλα δύο.

    Ακόμα, η κυβέρνηση οδηγείται στην αποδοχή των ΝΑΤΟικών σχεδίων για την κατάργηση των ορίων ευθύνης των στρατηγείων, αφού πλέον ο έλεγχος περνά απευθείας στο ΝΑΤΟ.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ