Κυριακή 11 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
Για τη νεανική αντεπίθεση για το σοσιαλισμό

Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα την Πολιτική Απόφαση του 7ου συνεδρίου της ΚΝΕ

"Στις 1-4 Μάη συνήλθε το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ και πήρε την παρακάτω απόφαση:

1. Το Συνέδριο συζήτησε γύρω από τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις αναζητήσεις των νέων, την κατάσταση του κινήματος της νέας γενιάς, τα ιδεολογικά πολιτικά και οργανωτικά καθήκοντα της ΚΝΕ. Βασιζόμενο στη γνώμη που εκφράστηκε, τόσο στην προσυνεδριακή περίοδο από τα μέλη της Οργάνωσης όσο και στην ίδια τη συζήτηση του Συνεδρίου, εκτίμησε την πορεία της Οργάνωσης σαν ανοδική, με αποτελέσματα στην πάλη του νεολαιίστικου κινήματος, στην αύξηση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ στη νεολαία, στην ανάπτυξη της ΚΝΕ. Εγκρίνει τις θέσεις του ΚΣ που υπερψηφίστηκαν από τις Συνελεύσεις των Οργανώσεων Βάσης και τις Συνδιασκέψεις.

Στο κέντρο της προσοχής μας είναι πώς η ΚΝΕ θα γίνει ικανή να συμβάλει στη μάχη που δίνει το ΚΚΕ, για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου του λαού μας. Το ζητούμενο είναι η νεολαία να απαντήσει σήμερα στην επίθεση του ιμπεριαλισμού με τη δική της αντεπίθεση μαζί με το ΚΚΕ, να πάρει η νέα γενιά τη θέση της στο μέτωπο της σύγκρουσης και της ανατροπής για το σοσιαλισμό.

2. Η νεολαία είναι από τα μεγαλύτερα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, που στη χώρα μας εκφράζεται από τη συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων. Καθοριστικές γι' αυτή την πολιτική είναι οι επιλογές που υπαγορεύονται από τη συμμετοχή στην ΕΕ και στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Στα χρόνια που πέρασαν, οι προσαρμογές που έγιναν στην οικονομία, την εκπαίδευση, την κοινωνία διαμόρφωσαν ένα αποκρουστικό τοπίο μέσα στο οποίο οι νέοι μόνοι ή μαζί με τις οικογένειές τους προσπαθούν να επιβιώσουν. Ζούμε με οξύτητα την αντίφαση των μεγάλων δυνατοτήτων για ένα καλύτερο μέλλον και των μεγαλύτερων φραγμών που συναντούν όλο και περισσότεροι νέοι στην προσπάθεια να το προσεγγίσουν. Αυτή την αντίφαση, που εκφράζει την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων στην κοινωνία μας, προσπαθεί η άρχουσα τάξη να την καλύψει παρουσιάζοντας σαν ατομική αποτυχία του κάθε νέου την αποτυχία της κοινωνίας, που όχι μόνο δεν εκπληρώνει, αλλά, αντίθετα, ακρωτηριάζει τις δυνατότητες και τα όνειρα των νέων ανθρώπων.

Η νέα γενιά που γαλουχήθηκε στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, με την "πράσινη" ή την "μπλε" εκδοχή του, όλο και περισσότερο νιώθει ότι η κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία δεν οδηγεί στο καινούριο, αποτελεί πισωγύρισμα των καταχτήσεων στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή, διαγράφει αβέβαιο - σκοτεινό το μέλλον. Παρά την τεράστια προσπάθεια που κάνει η κυρίαρχη ιδεολογία, δεν έχει κερδισμένη από χέρι τη νεολαία, που στη συντριπτική της πλειοψηφία βγαίνει αντικειμενικά χαμένη από τη σημερινή πολιτική.

Μέσα στη διαπάλη που γίνεται εκτιμάμε ότι η αμφισβήτηση της νεολαίας δυναμώνει. Μεγάλο μέρος των νέων νιώθει την ανάγκη ότι σ' αυτή την κοινωνία κάτι βαθύτερο πρέπει να αλλάξει. Από τη μια απορρίπτουν την πολιτική, έτσι όπως την αντιλαμβάνονται, όπως τη ζουν, και από την άλλη υπάρχει μια πολιτική αναζήτηση, μια έντονη απαίτηση πολιτική. Συναντιέται, πιο έντονα, ανάμεσα σε νέους λαϊκών οικογενειών και συνοικιών, που θίγονται περισσότερο από την κρίση. Ταυτόχρονα, πλατύτερα από πριν, ωριμάζει στη νεολαία μια ταξική προσέγγιση των φαινομένων μέσα από τα δικά της σημεία αναφοράς, τα πολλά και ουσιαστικά "απαγορεύεται" που συναντά στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ψυχαγωγία.

Αυτή η κατάσταση επιδρά στη στάση και τη σχέση των νέων με το κίνημα, με την ανατρεπτική πολιτική και ιδεολογία του ΚΚΕ. Συνεκτιμώντας τη συνολικότερη παρουσία του Κόμματος, τη δράση της Οργάνωσής μας, βλέπουμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί ρεύμα εμπιστοσύνης στο ΚΚΕ και την πολιτική του.

3. Σήμερα μπαίνει πιο γρήγορα μπροστά στις νεανικές συνειδήσεις το δίλημμα των μεγάλων επιλογών, γιατί, διεκδικώντας λύση και για το πιο άμεσο πρόβλημα, σκοντάφτουμε πάνω στο καθεστώς της δικτατορίας των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού. Και η αντιμετώπιση των συνεπειών από το καθεστώς της μονοπωλιακής ασυδοσίας βάζει επί τάπητος το πρόβλημα της εξουσίας, ποια τάξη την έχει, για ποιους την ασκεί. Ο σοσιαλισμός δεν είναι λοιπόν ένα μακρινό - απλησίαστο όραμα, μια ουτοπική επιθυμία των κομμουνιστών, αλλά ανάγκη κι απαίτηση για να βγούμε από το αποπνικτικό παρόν, είναι η σημερινή απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η εποχή μας από την άποψη των υλικών προϋποθέσεων είναι εποχή περάσματος στο σοσιαλισμό.Ομως οι υποκειμενικές προϋποθέσεις για τη σοσιαλιστική επανάσταση στη χώρα μας δεν είναι ώριμες. Το ζητούμενο είναι πώς η πλειοψηφία της εργατικής τάξης θα συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα της ιστορικής της αποστολής, πώς θα γίνει ικανή γι' αυτήν συσπειρώνοντας γύρω της συμμάχους από τα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Η δημιουργία των προϋποθέσεων αυτής της ανατροπής γίνεται στο έδαφος της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, με την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου. Σ' αυτό, τον άμεσο πολιτικό στόχο του ΚΚΕ, συγκεντρώνεται η δράση μας.

4. Η συμβολή της νεολαίας στη συγκρότηση του μετώπου πραγματοποιείται μέσα από την αντεπίθεση του νεολαιίστικου κινήματος στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, με την ιδεολογική - πολιτική - μαζική παρέμβαση της ΚΝΕ στη νέα γενιά, μαζί με το ΚΚΕ, για το κέρδισμα χιλιάδων νέων με την πολιτική και την ιδεολογία μας.

Η πάλη των νέων θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την αναμέτρηση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Η νεολαία, που θα ζήσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της πάλης αύριο, έχει κάθε λόγο να βρεθεί σήμερα στις πρώτες γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Μπορεί να τροφοδοτήσει αποφασιστικά την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, που θα ανοίξει το δρόμο στο σοσιαλιστικό μέλλον.

Ολη μας η δράση συγκεντρώνεται σ' αυτό το καθήκον. Με τη δράση μας για την άνοδο, την αντεπίθεση του κινήματος της νέας γενιάς, με την πολιτική και ιδεολογική μας παρέμβαση, προσανατολίζουμε το ριζοσπαστισμό, την αμφισβήτηση της νεολαίας, ώστε να συναντιέται με το λαϊκό κίνημα στην προοπτική του μετώπου.

Το καθήκον που μπαίνει μπροστά μας είναι σύνθετο και η αποτελεσματικότητα της δουλιάς μας κρίνεται:

- Στην ικανότητά μας να ανοιγόμαστε καθημερινά πλατιά στη νεολαία, να διευρύνουμε τους δεσμούς μας με μεγάλα τμήματα νέων. Να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος, στη συμβολή της νεολαίας στους ταξικούς αγώνες.

- Στην πάλη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, στην ισχυροποίηση της επιρροής του ΚΚΕ στη νέα γενιά, στην ανάπτυξη της ΚΝΕ.

Η τακτική μας στο νεολαιίστικο κίνημα είναι η πολυμέτωπη - πολύμορφη αντεπίθεση της νεολαίας στην πολιτική της άρχουσας τάξης, στην εξουσία των πολυεθνικών, στον ιμπεριαλισμό. Ξεκινάμε από τα προβλήματα, την προοπτική που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των νέων, κι αναπτύσσουμε μέτωπα πάλης για υπεράσπιση - διεύρυνση των δικαιωμάτων, για συλλογική - δημιουργική έκφραση των αναγκών και ενδιαφερόντων. Η πάλη με αιτήματα σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, η εναντίωση μέσα από τους αγώνες, με την αιτία που γεννά τα προβλήματα και τα αδιέξοδα, η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού προσανατολισμού στο κίνημα της νέας γενιάς συνδέει το νεολαιίστικο κίνημα με το εργατικό, ώστε τα επιμέρους μέτωπα πάλης να συγκλίνουν σε ένα ενιαίο λαϊκό μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Στοχεύουμε στην πολιτική μετατόπιση της νέας γενιάς προς το ΚΚΕ που είναι η πρωτοπορία αυτής της πάλης, στοχεύουμε στην ορμητική ανάπτυξη της ΚΝΕ, για να γίνει η Οργάνωσή μας ο νους και η ψυχή της ελληνικής νεολαίας. Μ' αυτή την προϋπόθεση θα έχουμε αποτέλεσμα, θα πλαταίνει και θα δυναμώνει μέσα στη νεολαία το ρεύμα που αγωνίζεται ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην οικοδόμηση του μετώπου πάλης και σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό.

5. Η ιδεολογική αντεπίθεση, με βάση τις αξίες και την κοσμοθεωρία μας είναι όρος για την ανάταση του κινήματος της νεολαίας, είναι όρος για να υλοποιηθούν οι πολιτικοί στόχοι που βάζουμε. Η ιδεολογική αντεπίθεση δεν ξεχωρίζεται από την πολιτική και μαζική δράση. Κεντρικός άξονας της ιδεολογικής - προπαγανδιστικής μας δουλιάς είναι η διάδοση και εκλαϊκευση του επαναστατικού προγράμματος του ΚΚΕ.

Στην ιδεολογική επίθεση που εκδηλώνει η άρχουσα τάξη στη συνείδηση της νεολαίας απαντάμε με την επιθετική προβολή της ιδεολογίας μας, την ανάδειξη των δικών μας επιλογών και αξιών.

α) Αναδείχνουμε την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, με βάση την ιστορική προσφορά του στην ανθρωπότητα και τις δυνατότητες της εποχής μας, που ακρωτηριάζονται στο βωμό το καπιταλιστικού κέρδους.

β) Αναδείχνουμε την υποκρισία της δήθεν ελευθερίας του ατόμου μέσα στην "ελεύθερη αγορά" σε αντίθεση με την ελεύθερη προσωπικότητα του ανθρώπου, που καταξιώνεται μέσα στον αγώνα σαν συνειδητός συντελεστής της κοινωνικής εξέλιξης και της τύχης του.

γ) Αναδείχνουμε ότι μπροστά στη νεολαία ανοίγονται δύο δρόμοι, για την πορεία της κοινωνίας. Απέναντι στο "μονόδρομο" του μονοπωλιακού κεφαλαίου, στο "ρεαλισμό" της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στα "εκσυγχρονιστικά" καλέσματα στο ατομικό κυνήγι της, χωρίς δικαιώματα και καταχτήσεις, επιβίωσης, απαντούμε απαιτώντας κάλυψη όλων των σύγχρονων νεανικών αναγκών, ζητώντας όλα όσα ανήκουν στη γενιά μας. Προβάλλουμε την πίστη μας στη δύναμη της ενότητας και του αγώνα των εργαζομένων, στη δύναμη και τη δυναμική της ταξικής πάλης, που καθορίζει την κοινωνική εξέλιξη.

6. Η νεανική αντεπίθεση ξεδιπλώνεται πάνω σε βασικά μέτωπα πάλης,που χτίζονται, πιάνοντας τα προβλήματα κι αναπτύσσοντας τη συλλογική δράση σε μικρούς και μεγάλους αγώνες, κι αποτελούν σημεία συνάντησης του νεολαιίστικου με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Σήμερα τα προβλήματα διαπλέκονται πιο έντονα. Γι' αυτό και τα βασικά μέτωπα πάλης συνδέονται στενά μεταξύ τους. Η δράση μας, λοιπόν, δε θα γίνεται αποτελεσματική, αν είναι αποσπασματική, αν δεν είναι πολυμέτωπη σε κάθε χώρο και τμήμα της νεολαίας.

Η ΚΝΕ με το προηγούμενο συνέδριό της είχε επεξεργαστεί ένα σύνολο αντιιμπεριαλιστικών στόχων πάλης,που το κίνημα αυτά τα χρόνια το εμπλούτισε, το κατοχύρωσε στην πάλη, στον ένα ή στον άλλο βαθμό. Αυτές οι διεκδικήσεις μπορούν να αποτελέσουν βάση συσπείρωσης για παραπέρα ανάπτυξη των μετώπων πάλης:

  • Α. Υπερασπίζουμε την ειρήνη και την ανεξαρτησία, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τις επεμβάσεις, τον πόλεμο και τον εθνικισμό. Διαχωριζόμαστε από κάθε είδους ρατσισμούς και θέλουμε οι μειονότητες στα Βαλκάνια να είναι γέφυρες φιλίας μεταξύ των λαών.
  • Β. Αγωνιζόμαστε για σταθερή δουλιά με δικαιώματα ενάντια στην ανεργία και τη μαύρη εργασία. Απαιτούμε μέτρα προστασίας των ανέργων. Υπερασπιζόμαστε και αγωνιζόμαστε να διευρύνουμε τα εργασιακά δικαιώματα των νέων εργαζόμενων, κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί σε εκατοντάδες χώρους δουλιάς. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους νέους αγρότες και παλεύουν για να μείνουν στη γη τους.
  • Γ. Παλεύουμε για την κατάκτηση της γνώσης, για υπεράσπιση - διεύρυνση- αναβάθμιση του δημόσιου - δωρεάν - ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Λέμε "όχι" στην ιδιωτική παιδεία, στην πολύμορφη ιδιωτικοποίηση και έλεγχο από το μεγάλο κεφάλαιο της δημόσιας, τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, που μεγαλώνουν με την αντιμεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Αυτά τα μέτρα πρέπει να βρουν μπροστά τους ένα ενιαίο μέτωπο παιδείας, με τη συμμετοχή φοιτητών - σπουδαστών, μαθητών, καθηγητών, γονιών και φορέων από το εργατικό και λαϊκό κίνημα.
  • Δ. Παλεύουμε για το δικαίωμά μας στην άθληση, την τέχνη, τον πολιτισμό. Θέλουμε δημιουργικό ελεύθερο χρόνο για ψυχαγωγία. Διεκδικούμε και δημιουργούμε, ενάντια στους εμπόρους, που θέλουν να ελέγχουν τη συνείδηση μας, τη ζωή μας.
  • Ε. Διεκδικούμε διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων της νεολαίας, ενάντια στον πολύμορφο αυταρχισμό και την καταστολή. Αρνούμαστε το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την Ευρωαστυνόμευση. Απαιτούμε ολόπλευρη δημοκρατική πληροφόρηση, σε αντίθεση με την ασυδοσία της ολιγαρχίας. Υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των στρατευμένων νέων για δημοκρατικές Ενοπλες Δυνάμεις, κόντρα στα σχέδια για μισθοφορικό στρατό και νατοϊκές αποστολές.
  • ΣΤ. Παλεύουμε για να ζούμε σε ανθρώπινο περιβάλλον, ενάντια στην ασυδοσία των μονοπωλίων, για να μπει φραγμός στη ρύπανση, την καταστροφή της φύσης, την άναρχη οικοδόμηση.
  • Ζ. Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά. Ζωή χωρίς υποκατάστατα. Να μην περάσει ο εθισμός της νεολαίας στην ιδέα της "νομιμοποίησης" και του "διαχωρισμού". Παράλληλα απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης αλλά και υποστήριξης του έργου των θεραπευτικών κοινοτήτων.
  • Η. Διεκδικούμε δημοψήφισμα, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην αντιλαϊκή κι απάνθρωπη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

7. Εντείνεται η πολύπλευρη επίθεση στο οργανωμένο κίνημα της νέας γενιάς. Οι "Θέσεις του ΚΣ" αναφέρουν την επιχείρηση θεσμοθέτησης διακοσμητικών οργάνων, για να προβάλλεται βιτρίνα συναίνεσης στην πολιτική κυβέρνησης - "ΕΕ", να χειραγωγείται το κίνημα και να ενσωματώνεται η νεολαία. Γι' αυτό μεθοδεύουν τη διάλυση κι υποκατάσταση των δομών και διαδικασιών των μαζικών φορέων της νεολαίας, προσπάθεια που βρίσκει στήριγμα κι αποτελεί κοινή επιδίωξη όλων των άλλων οργανώσεων και ομάδων που δρουν στη νεολαία.

Οι άλλες πολιτικές νεολαίες και ομάδες, παρά τη διαφορετική φρασεολογία στοχεύουν σε μια νεολαία ανοργάνωτη - διασπασμένη, χωρίς αυτοπεποίθηση, είτε υποταγμένη συναινετικά, είτε αδιέξοδα διαμαρτυρόμενη μακριά από το εργατικό κίνημα. Επιδιώκουν να σβήσουν από τις νεανικές διεκδικήσεις αιτήματα και στόχους, που στον ένα ή στον άλλον βαθμό συγκρούονται με την ιμπεριαλιστική εξουσία και τη μονοπωλιακή ασυδοσία.

Χρειάζεται η ένταση της πολιτικής - ιδεολογικής αντιπαράθεσης με όλες τις άλλες πολιτικές οργανώσεις. Αυτή η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται στη βάση των θέσεών τους, της πολιτικής των κομμάτων τους, και κυρίως της πρακτικής τους. Η διαπάλη που έχουμε με τους άλλους πολιτικούς χώρους δεν πρέπει να ορθώνει τείχη στην επικοινωνία και κοινή δράση με νέους και νέες που στηρίζουν ή ανήκουν σε άλλα κόμματα. Μέσα από την ανάπτυξη της πάλης στα βασικά μέτωπα και στόχους για την επίλυση των προβλημάτων και με την ταυτόχρονη πολιτική - ιδεολογική διαπάλη, μπορούμε να αλλάζουμε τους συσχετισμούς στο κίνημα της νέας γενιάς και να κερδίζουμε νεανικές συνειδήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη δράση μας στο κίνημα της νεολαίας(2009-02-14 00:00:00.0)
Με νέες δυνάμεις και δυνατότητες στο 8ο Συνέδριό μας(2001-12-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-12-06 00:00:00.0)
"Με τόλμη και αποφασιστικότητα να απευθυνθούμε στη νεολαία"(1998-10-21 00:00:00.0)
Η ιστορία του ΚΚΕ οδηγός στη δράση μας(1997-12-16 00:00:00.0)
Ορατό σημάδι επανάκαμψης(1997-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ