Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Διακοπή όλων των συγκοινωνιών

Παρά το γεγονός της παράδοσης το βράδυ της Δευτέρας (2/10), στον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ, των Ρώσων στρατιωτικών, που είχαν συλληφθεί στη Γεωργία στις 27 Σεπτέμβρη με την κατηγορία της κατασκοπίας, η Ρωσία προχώρησε από το πρωί της Τρίτης (3/10) σε συνολική διακοπή των συγκοινωνιών της με τη Γεωργία. Ετσι διακόπηκαν οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες κι οδικές συγκοινωνίες, καθώς επίσης και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες μεταξύ των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας τους Ρώσους στρατιωτικούς που επέστρεψαν στη Μόσχα τους συνάντησε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ. Στο αεροδρόμιο οι Ρώσοι στρατιωτικοί δήλωσαν ότι όλες οι κατηγορίες των γεωργιανών αρχών ήταν κατασκευασμένες.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ντ. Φριντ, δήλωσε ότι τώρα που οι Ρώσοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στη Ρωσία, θα πρέπει να περάσουμε στην επίλυση των ζητημάτων, που βρίσκονται στη βάση της αντιπαράθεσης, όπως είναι τα ζητήματα των περιοχών της Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας (που έχουν αυτομολήσει από τη Γεωργία), διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «ενεργοποιηθούν» στο Νότιο Καύκασο, αφού έχουν «ιδέες» για τη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, στην κατεύθυνση της «εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας». Ο ίδιος Αμερικανός εκπρόσωπος τάχθηκε ενάντια στα μέτρα που έλαβε η Ρωσία κατά της Γεωργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα στη ρωσική πόλη Σότσι είχαν προσκαλεστεί σε ένα «οικονομικό φόρουμ» τόσο ο πρόεδρος της Αμπχαζίας, Σ. Μπαγκάπς, όσο και της Νότιας Οσετίας, Ε. Κοκόιτα, όπου δήλωσαν ότι στις σημερινές συνθήκες δεν είναι δυνατός κανένας διάλογος με την κυβέρνηση της Γεωργίας.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» η απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει σε οικονομικό αποκλεισμό της Γεωργίας εγκρίθηκε στην κυριακάτικη ευρεία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, υπό την προεδρεία του Προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν. Επικυρώνοντας τα μέτρα αυτά κατά της Τιφλίδας, ο Βλ. Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Αμυνας να συνεχιστεί η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, καθώς και του ρωσικού εξοπλισμού από τις στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στις πόλεις Μπατούμι και Αχαλκαλάκι. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ξεκίνησε ταυτόχρονα την προετοιμασία για διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων ευρείας κλίμακας στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ