Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Αιγόκερως»: Λευτέρης Ταρλαντέζος «Ιστορία των κόμικς»: (Πάμπλουτη εικονογραφικά, πρωτότυπη ελληνική ιστορική μελέτη για την 9η τέχνη της εικόνας, «σταυραδέρφι» κινηματογράφου, τα κόμικς, διεθνώς. Ο συγγραφέας ψάχνοντας την καταγωγή του κόμικ φθάνει στην αρχαία μυθολογία, στο Δίσκο της Φαιστού, στα σπήλαια της Αλταμίρα με τα πρωτόγονα χαράγματα στην πέτρα, στο σπήλαιο του Πλάτωνα, γενικώς στον κόσμο της ανθρώπινης φαντασίας ανά τους αιώνες και ηπείρους. Μας «ξεναγεί» στην καταγωγή και ιστορία του κόμικ, στη διαμόρφωσή του σε τέχνη έως σήμερα, στη σχέση του με τον κινηματογράφο, και τα κινούμενα σχέδια και έπειτα στην τέχνη αυτή σε πολλές χώρες του πλανήτη. Το βιβλίο περιλαμβάνει γλωσσάριο, όρους και χρονολόγιο του κόμικ. Θυμίζουμε ότι οι εκδόσεις «Αιγόκερως» είναι οι πλέον ειδικευμένες στον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο, και αριθμεί δεκάδες σχετικών ιστορικών και μελετητικών βιβλίων.

- Καστανιώτης: Γιάννης Σολδάτος «Διόνυσος, ο βασιλεύς των ορέων» (ιστορικό μυθιστόρημα του ιστορικού και κριτικού του κινηματογράφου). Μο Γιαν «Οι μπαλάντες του σκόρδου» (μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος, μυθιστόρημα). Ούγκο Ρικαρέλι «Ο τέλειος πόνος» (μετάφραση Αννα Φωκά, ιστορικο-φανταστικό μυθιστόρημα. Βραβείο «Στρέγκα» 2004).

- «Αλκυών»: «Το άβατο της Σιμόν ντε Μπωβουάρ (Η τελευταία συνέντευξη στην Εύα Νικολαΐδου) (Καλαίσθητη έκδοση, με φωτογραφίες της διάσημης Γαλλίδας συγγραφέως από τη βιοεργογραφική της συνέντευξη, που έδωσε στη συνάδελφο, στο σπίτι της στο Παρίσι).

- «Κέδρος»: Κώστας Μαυρουδής «Στενογραφία» (κείμενα - σύνθεση ποίησης, ιδεών, δοκιμίου, αφήγησης, βιωματικών και ονειρικών εξομολογήσεων του συγγραφέα). Κωστής Γκιμοσούλης «Εξομολόγηση σ' έναν Κολομβιανό σκύλο» (ταξιδιωτική νουβέλα). Γιώργος Σκαμπαρδώνης «Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου» (πολιτικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη, παραμονές της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, με επίκεντρο την ΚΥΠ, παρακρατικούς και ξένους πράκτορες). Ηλίας Ανδριόπουλος «Αφήγηση των ήχων» (κείμενα του συνθέτη για τη μουσική, την τέχνη και πολιτική). Σοφία Νικολαΐδου «Ο μωβ μαέστρος» (μυθιστόρημα). Κώστας Γ. Παπαγεωργίου «Το μαύρο κουμπί» (ποιητικά πεζογραφικά κείμενα). Τηλέμαχος Χυτήρης «Κίτρινη σκόνη» (ποιητική συλλογή). Τηλέμαχος Αλβέρας «Ακριβά γούστα η κυρία» (διηγήματα). Λένα Μερίκα «Κόρη σε τιμή ευκαιρίας» (αντιρατσιστικό, εφηβικό μυθιστόρημα). Στη σειρά των γνωστικών παιδικών βιβλίων των Αμάντα Λάμρι - Λόρα Χάρβιτς «Οι περιπέτειες του Ράιλι» κυκλοφόρησαν τα εξής: «Σαφάρι στη Νότιο Αφρική» και «Δελφίνια σε κίνδυνο» (εικονογράφηση Σάρα Μακ Ιντάιρ). Αργυρώς Μπαρμπαρίγου «Αργυρές Ζαραμπουκίτσες (μαγειρική για μικρούς και μεγάλους)» (εικονογράφηση Σοφίας Ζαραμπούκα).

- «Θεατρική Διαδρομή - 10 χρόνια» (λεύκωμα της εταιρείας θεάτρου, με φωτογραφίες, προγράμματα και τεκμήρια των παραστάσεων από το 1994 - 2004).

- Γιώργος Αναστασιάδης «Το επιχειρηματικό πνεύμα στις διαφημίσεις και τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης (1900 - 1940») (λεύκωμα εικονογραφημένο με αφίσες, φωτογραφίες, σκίτσα, δημοσιεύματα εφημερίδων και κείμενα για επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης τα πρώτα σαράντα χρόνια του 20ού αιώνα. Εκδοση της «Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας»).

- «ΚΨΜ»: Ρότζερ Χάουρντ «Ιράν και κρίση» (μετάφραση Ελένη Αστερίου, μελέτη για τις σχέσεις του Ιράν με ΗΠΑ και ΕΕ).

- «Νέα Σιντέλεια» (λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό, εκδόσεις «Αγκυρα»). Οι ποιητές Νάνος Βαλαωρίτης και Ανδρέας Παγουλάτος, διευθύνοντας το περιοδικό το καθιστούν σημαντικό μέσο προβολής της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας και άλλων μορφών τέχνης. Το νέο, τριπλό τεύχος - 5, 6, 7 - παρουσιάζει αφιερώματα: στον Τζέιμς Τζόις. Αφιέρωμα. Στον Ανδρέα Εμπειρίκο, με μια ανέκδοτη εκδοχή του ποιήματος «Οι Μπεάτοι ή της μη συμμορφώσεως Αγιοι» (ποίημα - αναφορά σε «μπιτ», υπερρεαλιστές και άλλους ριζοσπαστικούς ποιητές, πεζογράφους, διανοητές). Στους Ράιμον Ρουσέλ, Λιν Χεγινιάν, Αρθουρ Κράβαν. Θεωρητικά άρθρα. Μετάφραση, για πρώτη φορά, των γαλλόφωνων ποιητών Ζεράρ Αγκονστέν και Σεραφίμ Λούκα. Το εξώφυλλο είναι του ζωγράφου Βασίλη Μάρου. Το τεύχος συνοδεύει CD με σπάνιες ηχογραφήσεις ποιητών και μελοποιημένα ποιήματα των Μίλτου Σαχτούρη, Ελένης Βακαλό, Νάνου Βαλαωρίτη, Αναστάση Φιλιππακόπουλου, Ανδρέα Παγουλάτου, Νίκου Εγγονόπουλου).

- «Αψέντι» (διμηνιαίο περιοδικό τέχνης και πολιτισμού τεύχος 1, αφιερωμένο στη μνήμη του Ρένου Αποστολίδη).

- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 168 με αφιέρωμα σε πολλούς Βαλκάνιους ποιητές και πεζογράφους).

- «Αιολικά Γράμματα» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 218, με αφιέρωμα στον Ζαν - Πολ Μαρά).

- «Νέα Πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 611 - 613).

- «Τα Αθηναϊκά» (περιοδικό του Συλλόγου των Αθηναίων. Τεύχος 111).

- «Βιβλιοσυλλέκτης» (βιβλιοσυλλεκτικό περιοδικό. Τεύχος 10).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ