Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γνωστή για την αδάμαστη θέληση

Παραστάσεις αφιερωμένες στη γυναίκα - θρύλο της τέχνης του χορού, Μάρθα Γκράχαμ

Χορευτικό συγκρότημα «Μάρθα Γκράχαμ»
Χορευτικό συγκρότημα «Μάρθα Γκράχαμ»
Δεκαπέντε χρόνια από το θάνατο της σπουδαίας χορεύτριας και χορογράφου Μάρθας Γκράχαμ (που πέθανε σε ηλικία 96 χρόνων), και 80 χρόνια από την ίδρυσή του, το διάσημο νεοϋορκέζικο σύνολο «Martha Graham Dance Company» παρουσιάζει πρώτη φορά σε ενιαία παράσταση, με τον τίτλο «Οι μύθοι της αρχαίας Ελλάδας», τέσσερα έργα - σταθμούς στην πορεία της μεγάλης χορογράφου. Η παράσταση θα ανεβεί στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στις 26 και 27 Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο.

Γνωστή για την αδάμαστη θέληση και την ανεξάντλητη αντοχή της, η Μάρθα Γκράχαμ εγκατέλειψε τη σκηνή το 1970 σε ηλικία 74 ετών. Συνέχισε, ωστόσο, να διδάσκει και να χορογραφεί. Πέθανε το 1991, αφήνοντας πίσω της μια 75χρονη καριέρα. «Πώς θέλετε να σας θυμούνται, ως χορεύτρια ή ως χορογράφο;» τη ρώτησαν κάποτε. «Ως χορεύτρια», απάντησε εκείνη.

Μύθοι της αρχαίας Ελλάδας

Το πρώτο έργο έχει τίτλο «Ψυχή Αβυσσος - Ο μύθος της Μήδειας» και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια με τον τίτλο «Καρδιά φιδιού». Πρόκειται για μια ψυχολογική σπουδή πάνω στις καταστροφικές δυνάμεις της αγάπης, στα σκοτεινά πάθη που δυναστεύουν την ανθρώπινη ψυχή. Το μπαλέτο, σε μουσική του Σάμιουελ Μπάρμπερ, επικεντρώνεται στην Μήδεια τη στιγμή που ο Ιάσονας την εγκαταλείπει για χάρη της πριγκίπισσας της Κορίνθου κι εκείνη, προδομένη, διαπράττει το φόνο, όχι μόνο της καινούριας γυναίκας του εραστή της, αλλά και των δικών της παιδιών. Η χορογραφία της Γκράχαμ διερευνά τα σκοτεινά, πρωταρχικά ανθρώπινα πάθη, αποκαλύπτοντας όλη την γκάμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ακολουθεί η χορογραφία «Περιπλανώμενη στον Λαβύρινθο - Αριάδνη και Μινώταυρος» του 1947 σε μουσική του Τζιανκάρλο Μενότι και χορογραφία των Μάρθα Γκράχαμ και Μαρκ Ράιντερ. Η χορογραφία αναφέρεται στον μύθο του Θησέα, μόνο που η Μάρθα Γκράχαμ επαναφέρει το μύθο από την προοπτική της Αριάδνης και εκείνη να κατεβαίνει στο λαβύρινθο για να εξοντώσει τον Μινώταυρο. Αντικαθιστώντας τον ήρωα της ελληνικής μυθολογίας με μια ηρωίδα, η Μάρθα Γκράχαμ δημιούργησε μια πρωταγωνίστρια που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το κτήνος του φόβου όχι μία φορά μονάχα, αλλά τρεις φορές, πριν τελικά το εξοντώσει.

Αφηγητής Γρηγόρης Βαλτινός
Αφηγητής Γρηγόρης Βαλτινός
«Στον οίκο του Ατρέα - Σκηνές από την "Κλυταιμνήστρα"», το τρίτο έργο. Πρόκειται για την προσέγγιση της Γκράχαμ στο κλασικό ελληνικό θέατρο, στην «Κλυταιμνήστρα» και στην «Ορέστεια» του Αισχύλου, σε μουσική Halim El Dabh. Η συναρπαστική ιστορία είχε τρομερή επίδραση στην Γκράχαμ. Το πλήρες πανόραμα της «Ορέστειας» την οδήγησε στη δημιουργία ενός μοναδικού τρίπρακτου μπαλέτου, με την αξιοποίηση στη δομή του του κινηματογραφικού «φλας - μπακ», αλλά και την παρουσία ηθοποιών να διαβάζουν τα επιλεγμένα μέρη που φωτίζουν την έμπνευσή της. Στην Ελλάδα τα κείμενα θα αποδοθούν από τους Ελληνες ηθοποιούς Γρηγόρη Βαλτινό και Φιλαρέτη Κομνηνού, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη.

Τέλος, «Σχέδια από το "Χρονικό" - Ωδή στη Δημοκρατία». Το «Χρονικό» πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο «Γκιλντ» της Νέας Υόρκης το Δεκέμβρη του 1936. Η χορογραφία ήταν μια αντίδραση στην απειλή του φασισμού στην Ευρώπη. Λίγο καιρό πριν, τον ίδιο χρόνο, η Γκράχαμ είχε αρνηθεί την πρόσκληση για να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στη Γερμανία. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες χορογραφίες της Γκράχαμ που εκφράζουν άμεσα πολιτικές απόψεις, για να επισημάνει την παγκόσμια τραγωδία του πολέμου.

Το χορευτικό συγκρότημα «Martha Graham Dance Company» ιδρύθηκε το 1926 από τη χορεύτρια και χορογράφο Μάρθα Γκράχαμ και είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα συγκροτήματα μοντέρνου χορού στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο. Εχει περιοδεύσει με μεγάλη επιτυχία σε περισσότερες από 50 χώρες στα μεγαλύτερα θέατρα του πλανήτη.


Σ.Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ