Κυριακή 2 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Τα παιδία δημιουργεί

Από την ευριπίδεια τραγωδία «Ιων», που παρουσίασε στους περσινούς «Αγώνες» το Γυμνάσιο -Λύκειο Ειρηνούπολης Ημαθίας, το οποίο απέσπασε το Α'βραβείο αρχαίου δράματος
Από την ευριπίδεια τραγωδία «Ιων», που παρουσίασε στους περσινούς «Αγώνες» το Γυμνάσιο -Λύκειο Ειρηνούπολης Ημαθίας, το οποίο απέσπασε το Α'βραβείο αρχαίου δράματος
Από την περασμένη Κυριακή, 3.500 περίπου μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης άρχισαν και θα ολοκληρώσουν μέχρι τις 8 Ιούλη τον «αγώνα τον καλό». Εναν «αγώνα» που τον πρωτάρχισαν, μετά τη μεταπολίτευση μερικοί φωτισμένοι και «μερακλήδες» εκπαιδευτικοί, δείχνοντας στα παιδιά μια «οδό» ψυχ-αγωγίας, μέσω της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Τα πρώτα «βήματα» σ' αυτή την οδό έγιναν με κάποιες σκόρπιες θεατρικές παραστάσεις σε σχολεία της Αθήνας. Τα «βήματα» αυτά, σιγά σιγά πολλαπλασιάστηκαν στην Αθήνα, αλλά άρχισαν να τα ακολουθούν και μερικά σχολεία της περιφέρειας. Το μεράκι του ερασιτεχνικού θεάτρου με τα χρόνια φούντωσε τόσο, που ορισμένοι δήμοι καθιέρωσαν και «διαγωνιστικό» Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και έκαναν ανταλλαγές, με αντίστοιχα φεστιβάλ άλλων δήμων. Το επόμενο βήμα ήταν η διοργάνωση Θεατρικών Αγώνων των σχολείων της Αθήνας, σε συνεργασία με το «Θέατρο Τέχνης» και τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Ενα βήμα που φανέρωσε την ανάγκη και το αίτημα για διοργάνωση Πανελλήνιων Θεατρικών Αγώνων, το οργανωτικό βάρος των οποίων μόνο πολιτειακοί φορείς μπορούν να σηκώσουν.

Ετσι πριν έξι χρόνια καθιερώθηκαν οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες, οι οποίοι αρχικά περιέλαβαν μόνο θέατρο. Σταδιακά εμπλουτίστηκαν με μουσικό, με εικαστικό και τέλος με χορευτικό «αγώνα». Αυτούς τους τομείς περιλαμβάνουν οι φετινοί «Αγώνες», που οργανώνονται από το υπουργείο Παιδείας, τη ΓΓ Νέας Γενιάς, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας και βέβαια την ΟΛΜΕ, αφού οι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που μαζί με τους μαθητές, «θεμελιώνουν» και προετοιμάζουν από την έναρξη της σχολικής περιόδου τη μορφή και το περιεχόμενο του «αγώνα», που θα δώσει το κάθε σχολείο.

Στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες (μαζί με το φετινό) συμμετείχαν 27.550 μαθητές από όλη τη χώρα. Η φετινή διοργάνωση ανεπισήμως άρχισε στις 25/6. Η αφή της «φλόγας» της έγινε σε πανηγυρική τελετή στους Δελφούς στις 27/6, στην οποία συμμετείχε Χορός, αποτελούμενος από 120 μαθητές, με χορογραφία της Σ. Σπυράτου, ενδυμασίες της Ι. Παπαντωνίου, ο οποίος έψαλλε τον Υμνο στον Απόλλωνα, με τη μουσική της Ε. Καραΐνδρου (από τις «Νεφέλες»). Η απολλώνια «φλόγα» μεταφέρθηκε στην Αθήνα για την επίσημη έναρξη των Αγώνων στην Πνύκα (29/6). Και βέβαια μέχρι τις 8 Ιουλίου σε διαφόρους θεατρικούς και άλλους χώρους της Αθήνας οι μαθητές τα βράδια θα «διαγωνίζονται» θεατρικά, μουσικά, χορευτικά και εικαστικά.

Αξίζει, όμως, να δούμε τους «Αγώνες» και με αριθμούς. Με ζωγραφική συμμετέχουν 443 Γυμνάσια από όλη τη χώρα. Με θέατρο (αρχαίο δράμα και σύγχρονο ρεπερτόριο) συμμετέχουν 143 Γυμνάσια και 111 Λύκεια και ΤΕΕ. Με μουσική (ατομική και συλλογική) συμμετέχουν 351 Γυμνάσια και 435 Λύκεια και ΤΕΕ. Με χορό 244 Γυμνάσια και 228 Λύκεια και ΤΕΕ. Σύνολο συμμετοχής 3.716 σχολεία Β'θμιας Εκπαίδευσης. Ποσοστό συμμετοχής 39%. Από τα 3.716 σχολεία, 185 Γυμνάσια και 193 Λύκεια και ΤΕΕ προέρχονται από την Αττική, ενώ 600 Γυμνάσια και 473 Λύκεια και ΤΕΕ προέρχονται από άλλες περιφέρειες. Η πανελλήνια συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι: 534 ζωγραφική. 586 θέατρο. 355 μουσική. 525 χορός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ