Πέμπτη 25 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Αξιώνει αλυσιδωτές αυξήσεις στα τιμολόγια

Καθώς οι μεγαλομέτοχοι χρειάζονται υπερκέρδη και οι «μπίζνες» στη ΝΑ Ευρώπη κεφάλαια, η διοίκηση της ΔΕΗ στρώνει το χαλί για νέες τσουχτερές αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια

Σημαντική αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος απαιτούν η - διορισμένη από την κυβέρνηση - διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ και οι μέτοχοί της, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη τους, αλλά και να υποστηριχτούν οικονομικά οι «μπίζνες» στα Βαλκάνια, που εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο ανάπτυξης της Επιχείρησης. Την ίδια απαίτηση έχουν εξάλλου και οι ιδιώτες παραγωγοί, που θεωρούν μη συμφέρον για τις «δουλιές τους» το σημερινό επίπεδο τιμών του οικιακού, κυρίως, ρεύματος. Ενδεικτικές, από αυτή την άποψη, ήταν και οι σχετικές επισημάνσεις που έκανε χτες στην ετήσια γενική συνέλευση της Επιχείρησης ο - διορισμένος από την κυβέρνηση - διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Δ. Μανιατάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων: Πρώτον, υποστήριξε ότι είναι χαμηλοί οι ρυθμοί αύξησης των τιμολογίων και ότι δε μετακυλήθηκαν στους καταναλωτές οι αυξήσεις στα καύσιμα (με αποτέλεσμα τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ να είναι κατά 52% χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου). Δεύτερον, μίλησε ακόμη για «εξορθολογισμό» και «διαφοροποίηση» των τιμολογίων ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο της ΔΕΗ όσο και άλλων παραγωγών!

Ηδη ετοιμάζεται σημαντική αύξηση των τιμολογίων το φθινόπωρο, η οποία θα γίνει χειρότερη με τη θέσπιση της «ρήτρας καυσίμων» (που μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις 6-8%). Στόχος όμως είναι μια πολλαπλάσια πολύ μεγαλύτερη αύξηση μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια. Ο στόχος αυτός δε θα εξυπηρετηθεί μόνο μέσα από την απευθείας αύξηση της τιμής, αλλά και μέσα από τη θέσπιση κλιμακούμενων χρεώσεων. Η προηγούμενη αύξηση που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση είχε αυτό το χαρακτήρα. Το μέτρο θα εφαρμοστεί ακόμη πιο συστηματικά στο όνομα της «εξοικονόμησης ενέργειας» και η ΔΕΗ ενεργεί ώστε να προμηθευτεί τα μηχανήματα μέτρησης της κατανάλωσης ανά ώρα!!!

Με τα σχέδια για τη νέα τιμολογιακή πολιτική, η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει να εμποδίσει τη μείωση της κερδοφορίας της, προκειμένου να εξαπλωθεί επιχειρηματικά στη ΝΑ Ευρώπη, όπου θέλει να γίνει «ενεργειακός παράγοντας», όπως δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος. Είναι μια επιδίωξη που στηρίζεται ολόπλευρα από την κυβέρνηση, που δε νοιάζεται καθόλου για την οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Νεράτζης τόνισε στη ΓΣ ότι «η ΔΕΗ μπορεί να καταστεί σημαντικός ενεργειακός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για το Ελληνικό Δημόσιο, που κατέχει το 51%, τους μετόχους της, αλλά και τους εργαζομένους της».

Η διοίκηση της ΔΕΗ ενέκρινε επίσης τη σύσταση εταιρίας συμμετοχών για «διεθνείς δραστηριότητες», στην οποία θα συμμετέχει η ΔΕΗ με 45% και η «Contour Global» με 45%, ενώ για το υπόλοιπο 10% έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον «θεσμικοί επενδυτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ