Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήττεται βάναυσα το δικαίωμα στη πληροφόρηση

Καθηγητές από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας υπογράφουν κείμενο, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του ΚΚΕ και άλλων αντιπολιτευόμενων φωνών από τα ΜΜΕ

Καθηγητές Πανεπιστημίου από τη Θεσσαλονίκη υπογράφουν το παρακάτω κείμενο, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό του ΚΚΕ και της αντίθετης με την κρατούσα άποψης. Το κείμενο αναφέρει τα παρακάτω:

«Οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό παρατηρούμε με έντονη ανησυχία να πλήττεται, με βάναυσο τρόπο, το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού για ολόπλευρη και ισότιμη πληροφόρηση. Ιδιαίτερα, τη μετεκλογική περίοδο, παρατηρείται εντονότατα το φαινόμενο συνεχών αποκλεισμών από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, και κυρίως τα τηλεοπτικά, για μια σειρά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και γενικότερα.

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε κόμματα, αλλά αφορά και σε κοινωνικούς φορείς και προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής, που, επίσης, αποκλείονται συστηματικά. Οπως ανάμεσα στα κόμματα επιλέγονται ποια θα συμμετέχουν στις εκπομπές και στα δελτία ειδήσεων και ποια όχι, έτσι και ανάμεσα σε φορείς και πρόσωπα αποκλείονται εκείνοι που δε συμφέρει και επιλέγονται οι δήθεν "ειδικοί", διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Το θέμα αφορά κυρίως στα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα, αλλά και στα κρατικά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα τελευταία κρατούν προσχήματα, μειώνοντας τις "δόσεις" του αποκλεισμού.

Η αντιδημοκρατική αυτή πρακτική δεν είναι τυχαία. Οφείλεται, πρώτα απ' όλα, σε συστηματικές προσπάθειες που έχουν στόχο τη λαϊκή συνείδηση, τη διαμόρφωση μιας ισοπεδωτικής άποψης υπέρ της "νέας τάξης πραγμάτων", αλλά και την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, στη βάση μιας παραπέρα συναίνεσης υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και ο συστηματικός αποκλεισμός του ΚΚΕ, αλλά και του ΔΗΚΚΙ, από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές της συντριπτικής πλειοψηφίας των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Η μετατροπή της πληροφόρησης, στην πράξη, σε εφαλτήριο για την ανάπτυξη αντιλαϊκών στρατηγικών επιλογών θέτει επί τάπητος την ανάγκη αντίστασης και αναχαίτισης αυτής της επικίνδυνης για το λαό πορείας.

Θεωρούμε ότι η ενημέρωση του λαού ούτε εμπόρευμα είναι, ούτε μπορεί να προσαρμόζεται με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της "νέας τάξης πραγμάτων".

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αντιστέκονται σ' αυτήν την προσπάθεια φίμωσης. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα κάθε αποκλεισμός. Διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού στην πληροφόρηση».

Το κείμενο υπογράφουν οι παρακάτω καθηγητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:

Αγγελής Λεωνίδας - αναπληρωτής καθηγητής Νηπιαγωγών

Δασκαλογιάννης Κώστας - αναπληρωτής καθηγητής Φυσικού

Ευστρατίου Νίκος - αναπληρωτής καθηγητής Ιστορικού - Αρχαιολογικού

Ζαφρανά - Κάτσιου Μαρία - αναπληρώτρια καθηγήτρια Νηπιαγωγών

Ζιώγας Γιάννης - επίκουρος καθηγητής Χημικού

Καστάνης Νίκος - βοηθός καθηγητής Μαθηματικού

Κονταξάκης Γιώργος - καθηγητής Αρχιτεκτονικής

Κυπριανίδης Γιάννης - λέκτορας Φυσικού

Κωφός Προκόπης - επιστημονικός συνεργάτης Χημικού

Μάργαρης Νίκος - αναπληρωτής καθηγητής Ηλεκτρολόγων - Μηχ/κών

Μιχαηλίδης Αθανάσιος - λέκτορας Ηλεκτρολόγων - Μηχ/κών

Μπαντάουι Χασάν - λέκτορας Ιστορικού - Αρχαιολογικού

Νικολάου Νίκος - επίκουρος καθηγητής Γεωπονίας

Πανάς Σταύρος - αναπληρωτής καθηγητής Ηλεκτρολόγων - Μηχ/κών

Παπαγεωργίου Βασίλειος - καθηγητής Χημικών - Μηχ/κών

Παπαδογιάννης Ιωάννης - καθηγητής Χημικού

Παπασωτηρίου Σοφία - επίκουρος καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής

Πλάγγεσης Γιάννης - επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής

Σαμαρά Κωνσταντίνα - αναπληρωτής καθηγήτρια Χημικού

Τσακλίδης Γιώργος - επίκουρος καθηγητής Μαθηματικού

Τσιλιγκιρίδης Γιώργος - λέκτορας Ηλεκτρολόγων - Μηχ/κών

Καντιδάκης Εμμανουήλ - επιστημονικός συνεργάτης Αρχιτεκτονικής

Δελιβάνη - Νεγρεπόντη Μαρία - καθηγήτρια Παν. Μακεδονίας

Θερμός Ηλίας - καθηγητής Παν. Μακεδονίας

Κωστόπουλος Τρύφωνας - επίκουρος καθηγητής Παν. Μακεδονίας

Μαρκής Δημήτρης - καθηγητής Παν. Μακεδονίας

Παπαδημητρίου Γιάννης - καθηγητής Παν. Μακεδονίας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ