Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τελευταίος αποχαιρετισμός στο σ. Νίκο Θεοδωρακόπουλο

Με το τελευταίο Φύλλο του αγαπημένου του «Ριζοσπάστη», πάνω στο φέρετρό του «έφυγε», χτες, σε ηλικία 82 χρόνων, για το τελευταίο του ταξίδι ο σ. Νίκος Θεοδωρακόπουλος, που πέθανε το περασμένο Σάββατο 11 Μάρτη 2006. Η κηδεία του, παρουσία των οικείων του και πολλών συντρόφων, συναγωνιστών στην Αντίσταση, στον Αντιδικτατορικό αγώνα και μετέπειτα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, έγινε από το Β΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Ο Νίκος Θεωδορακόπουλος γεννήθηκε το 1924 στην Αθήνα όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο Ν. Φιλαδέλφειας, ενώ πριν είχε αποβληθεί από το 8ο Αρρένων για συμμετοχή του σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθήνας, αλλά, πάλι, αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του, σαν ενεργό μέλος της ΕΠΟΝ, στην περίοδο της Κατοχής. Λίγο αργότερα, από τη Γεωργική Υπηρεσία στρατού όπου υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο - εξορία στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης και από εκεί στη Μακρόνησο.

Μετά την απόλυσή του από το Μακρονήσι, εργάστηκε στην Αθήνα σε εκδοτικά, πλασιέ βιβλίων και σε τυπογραφείο ως το 1967, οπότε, μετά το χουντικό πραξικόπημα, πέρασε στην παρανομία. Συμμετείχε στον μηχανισμό έκδοσης του παράνομου «Ριζοσπάστη» και άλλων κομματικών εντύπων. Σ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας εργάστηκε σκληρά, με κίνδυνο της ζωής του αλλά και της οικογένειάς του, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ για το στήσιμο του μηχανισμού έκδοσης του «Ρ». Εκτός του άλλου έντυπου υλικού που εκδόθηκε, τότε, συμμετείχε στην έκδοση των 67 μηνιάτικων παράνομων φύλλων του «Ρ». Εμεινε πιστός στο ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το σ. Νίκο Θεωδορακόπουλο, αποχαιρέτησε από μέρους της Διεύθυνσης και της Συντακτικής Επιτροπής του «Ρ», ο Γ. Ζαγγανάς, μέλος της ΣΕ, σημειώνοντας την πολύτιμη προσφορά του στην έκδοση της Εφημερίδας την περίοδο της Χούντας. «Ησουνα ένας από τους αγωνιστές της ηρωικής γενιάς των δημοσιογράφων, των ανταποκριτών, των διακινητών και όλων των τεχνικών που σε δύσκολες εποχές βοήθησες στην έκδοση του "Ρ" και άλλων εντύπων του Κόμματος, τόνισε, για να καταλήξει: Η διεύθυνση και η ΣΕ του "Ριζοσπάστη" σε ευχαριστούν γι' αυτή τη μεγάλη προσφορά σου στο "Ρ", στο Κόμμα μας το ΚΚΕ, στους αναγνώστες της εφημερίδας μας. Αυτή η προσφορά σου, όπως και όλων των συντρόφων του "Ρ" στις δύσκολες εποχές που πέρασαν, θα μας εμπνέουν στην πορεία μας και στο μέλλον. Καλό σου ταξίδι σύντροφε».

Την ΚΕ του ΚΚΕ εκπροσώπησε η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ, ενώ, εκτός των άλλων, παραβρέθηκαν στην κηδεία οι Γιώργης Μωραΐτης, πρόεδρος της ΠΟΑΟ, Κώστας Μαραγκουδάκης κ.ά..

  • Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, αντί για στεφάνι, προσφέρουν στο «Ρ»:

Η αδελφή του Αθηνά Θεωδορακοπούλου 25 ευρώ, η εξαδέρφη του Μαίρη Δημακοπούλου 25 ευρώ και η σ. Εύα Μπαμπούκα 20 ευρώ.

Υ.Γ.: Παράκληση των οικείων του σ. Νίκου είναι, όποιες προσφορές, αντί στεφάνι στη μνήμη του, να δίνονται στο «Ρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ