Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στη λογική του ... «υγιούς ανταγωνισμού»

Η ΟΚΕ διαπιστώνει έξαρση της ακρίβειας, αλλά προτείνει περισσότερη ...«ελεύθερη αγορά»

«Μια στο σφυρί και μια στο πέταλο» το πάει και στο θέμα των τιμών της αγοράς η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Ετσι, μέσα σε ένα κείμενο πνιγμένο σε αντιφάσεις, ενώ καταγράφει την αφόρητη ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά, στο «διά ταύτα» προτείνει να επιδιωχτεί η αντιμετώπισή της με την ενίσχυση του ...υγιούς ανταγωνισμού!

«Η ακρίβεια - σημειώνεται στην έκθεση - πλήττει άμεσα και σε μεγαλύτερο βαθμό τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά και τα νοικοκυριά σταθερού εισοδήματος και οδηγεί σε αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των συγκεκριμένων ομάδων» και επισημαίνεται η αναδιανεμητική επίδραση της ακρίβειας που αυξάνει τους δείκτες οικονομικής ανισότητας και φτώχειας. Σημειώνεται ακόμα πως οι ετήσιες αυξήσεις του ΑΕΠ, όπως αυτές αποτυπώνονται στους επίσημους δείκτες, δεν ακολουθήθηκαν από ίση αύξηση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων.

Επιπλέον, η ΟΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «παρά το γεγονός ότι τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δεν παρέχουν επαρκή τεκμηρίωση, ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου και τη σημαντική αύξηση της δανειοδότησης των ελληνικών νοικοκυριών, καθιστούν εντονότερη την ανεπάρκεια του διαθέσιμου εισοδήματος». Προβλέπει, δε, ότι η αύξηση του ΦΠΑ πριν από ένα χρόνο σε συνδυασμό με τη μη αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου και της φορολογικής κλίμακας των φυσικών προσώπων θα ενισχύσουν ακόμα περαιτέρω την ακρίβεια.

Πάντως ενώ η ΟΚΕ διαπιστώνει πως «η ακρίβεια πλήττει όλο και μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών, εικόνα η οποία δεν προβλέπεται να αντιστραφεί», οι προτάσεις της για τη συγκράτηση των τιμών και την αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας ευθυγραμμίζονται απολύτως με την κυβερνητική πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και της «ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού». Ετσι, σε κανένα από τα έξι μέτρα που προτείνει δεν περιλαμβάνεται ο έλεγχος των τιμών ή η ανάγκη αύξησης των μισθών των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ