Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συνεχίζονται οι απειλές

Η Κίνα επιμένει σε διπλωματική λύση για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΠΕΚΙΝΟ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ- ΠΑΡΙΣΙ.--

Οι Αμερικανοί πιέζουν όλο και πιο ασφυκτικά, οι Ευρωπαίοι παζαρεύουν, οι Κινέζοι προτείνουν συνέχιση των διαπραγματεύσεων: Η κρίση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καλά κρατεί. Στο μεταξύ, χτες, σημειώθηκε διπλή βομβιστική επίθεση στο Νότιο Ιράν με 9 νεκρούς, την οποία η Τεχεράνη απέδωσε σε άραβες που ενεργούν για λογαριασμό «κυβερνήσεων όπως αυτή της Βρετανίας», πράγμα που το Λονδίνο απέρριψε.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συνέχιζαν χτες να στέλνουν αντιφατικά μηνύματα σχετικά με τις προθέσεις τους όσον αφορά στο Ιράν. Στο Πεκίνο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλικ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «ελπίζει να αποφύγει οποιαδήποτε αναμέτρηση» με το Ιράν. Ο Ζέλικ πήγε στο Πεκίνο με στόχο να διαπιστώσει τις προθέσεις της κινεζικής κυβέρνησης. Πάντως, είπε χτες ότι «δε γνωρίζει» εάν η Κίνα θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια ενδεχόμενη πρόταση επιβολής κυρώσεων στο Ιράν. Η κινεζική πλευρά ανέφερε ότι «μελετά» την πρόταση της ευρωπαϊκής τρόικας για την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ωστόσο επανέλαβε ότι τοποθετείται υπέρ της επίλυσης της διένεξης «μέσω διαπραγματεύσεων», κατά τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥπΕξ, Κονγκ Κουάν.

Ενώ όμως ο Ζέλικ εμφάνιζε «διαλλακτικό» πρόσωπο, η προϊσταμένη του, Κοντολίζα Ράις, διαμήνυε ταυτόχρονα ότι θεωρεί πως «ο χρόνος για τις συνομιλίες με το Ιράν έχει τελειώσει».

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, επέμενε ότι η διένεξη όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει να επιλυθεί με μια «βήμα προς βήμα» προσέγγιση, και παράλληλα απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη νέα πυρηνική πολιτική του Παρισιού, την οποία όμως ο Σιράκ είπε πως «στήριξε πλήρως». Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, λέγοντας ότι «συμμερίζεται τις ανησυχίες» της σημερινής γαλλικής ηγεσίας και ουσιαστικά συμφωνεί με τη χρήση πυρηνικών.

Στις ΗΠΑ διαμορφώνεται «συναίνεση» για μια όλο και πιο σκληρή αντιμετώπιση του Ιράν: Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζο Λίμπερμαν (υποψήφιος αντιπρόεδρος του Αλ Γκορ στις εκλογές του 2000 και πολιτικός που σχετίζεται με το σιωνιστικό λόμπι) είπε στο CBS ότι «έχουμε την ισχυρότερη στρατιωτική μηχανή του κόσμου (και) είμαστε σε θέση, αν χρειαστεί, να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την πραγμάτωση των στόχων μας στρατιωτικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και αλλού και, αν χρειαστεί, να κάνουμε μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράν». Πρόσθεσε ότι αν γίνει επίθεση στο Ιράν, ελπίζει πως αυτή θα γίνει «με τη βοήθεια των συμμάχων μας στην Ευρώπη». Ακόμη, είπε ότι «δε χρειάζεται να αφήσουμε την άμυνά μας στο Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, επανέλαβε χτες τις απειλές μονομερούς επίθεσης εναντίον του Ιράν: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχτεί την απόκτηση πυρηνικής δυνατότητας από το Ιράν... Πρέπει να αμυνθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προετοιμαζόμαστε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ