Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ»
Τροπολογία για το «θεαθήναι»...
  • ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ κατέθεσαν, εν είδει τροπολογίας, πρόταση χωρίς αντίκρισμα
  • Ολοκληρωμένη η πρόταση του ΚΚΕ για το ίδιο θέμα όπως αναφέρεται στην πρόταση νόμου του Κόμματος για το διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους

Τροπολογία για το «θεαθήναι» και τη δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με το σοβαρό θέμα της καύσης των νεκρών κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ (Μ. Εβερτ, Θ. Πάγκαλος, Α. Αλαβάνος κ.ά.). Η τροπολογία πρακτικά αφορά πολύ λίγους αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας, ενώ δεν αποκλείει ρητά τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων στη διαδικασία της καύσης.

Ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα έχει ήδη καταθέσει το ΚΚΕ με την πρόσφατη πρόταση νόμου για το διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος.

Η τρικομματική τροπολογία αναφέρει ότι επιτρέπεται στην Ελλάδα η αποτέφρωση νεκρών «που όσο ζούσαν, οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις επέτρεπαν τη μετά θάνατον αποτέφρωση». Αυτό σημαίνει ότι χρήση του δικαιώματος αυτού μπορούν να κάνουν, για παράδειγμα, μόνο βουδιστές ή ινδουιστές, των οποίων η θρησκευτική παράδοση περιλαμβάνει την καύση των νεκρών.

Αντίθετα, στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ δικαίωμα στην αποτέφρωση έχουν όλοι όσοι το επιθυμούν. Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται συγκεκριμένα: «Για την αποτέφρωση νεκρού χρειάζεται δήλωση του ιδίου του προσώπου όσο ζούσε. Αν τέτοια δήλωση δεν υπάρχει, αρκεί δήλωση των πλησιέστερων συγγενών ότι ο νεκρός, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει ρητά σχετική αντίρρηση. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συγγενών του ίδιου βαθμού, αποφαίνεται ο εισαγγελέας».

Στην πρόταση των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ αναφέρεται γενικά και αόριστα ότι με Προεδρικό Διάταγμα γίνεται η ίδρυση κέντρων αποτέφρωσης νεκρών και καθορίζονται η εποπτεία και ο έλεγχος αυτών των κέντρων. Δεν αναφέρεται τίποτα για αποκλεισμό από την ίδρυση τέτοιων κέντρων των ιδιωτών, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι στη διαδικασία εμπλέκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ ρητά ορίζεται ότι η ίδρυση και η λειτουργία αποτεφρωτηρίων θα γίνεται «αποκλειστικά και μόνο από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ