Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΙΔΑΛΗ
Τίμησαν τον κομμουνιστή δημοσιογράφο

Ο Νίκος Καραντηνός καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Κώστα Βιδάλη
Ο Νίκος Καραντηνός καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Κώστα Βιδάλη
«Η μορφή του Κώστα Βιδάλη είναι δίπλα μας. Οχι για να τη βάλουμε στη βιτρίνα, αλλά να τον βιώνουμε καθημερινά», να τον τιμούμε με τη στάση μας.

Αυτά τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ο Νίκος Καραντηνός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων - Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, στην ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Κώστα Βιδάλη, που διοργανώνει η ΕΣΗΕΑ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων - Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ο «Ριζοσπάστης» και το Τοπικό Συμβούλιο Μελίας του Δήμου Πλατυκάμπου Λάρισας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην κατάμεστη αίθουσα του πνευματικού κέντρου του χωριού Μελία στη Λάρισα. Στον τόπο που ο κομμουνιστής δημοσιογράφος του «Ρ» και της «Ελεύθερης Ελλάδας» έγραψε με το αίμα του το τελευταίο του ρεπορτάζ. Εκεί που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τη συμμορία του Σούρλα, με τη συγκατάθεση των Αγγλων κατακτητών.

Στην ομιλία του, ο Ν. Καραντηνός ευχαρίστησε τους κατοίκους που «φιλοξενείτε στο χωριό σας έναν ακέραιο άνθρωπο, πιο λευκό από το χιόνι». Μιλώντας για την αγωνιστική στάση και τη θυσία του Κ. Βιδάλη, υπογράμμισε την αξία του παραδείγματός του στις σύγχρονες συνθήκες, την ανάγκη αγωνιστικής στάσης των δημοσιογράφων του σήμερα, με οδηγό το παράδειγμά του.

Ο Παναγιώτης Ράμμος, ταμίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και δημοσιογράφος στο «Ρ», αφού περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του σπουδαίου συντάκτη Βιδάλη, επισήμανε ότι «δε θα έφτανε στην κορυφή, δε θα γινόταν ο Βιδάλης, δίχως την ενεργό, τη δραστήρια συμμετοχή του στους πατριωτικούς αγώνες της εποχής του, τους αγώνες που οργάνωσαν και καθοδήγησαν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ».

Ακόμα μίλησε εκπρόσωπος του Τοπικού Συμβουλίου της Μελίας και ο Δ. Γουσίδης από την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ - Θ).

Οπως κάθε χρόνο, βραβεύτηκαν από την ΕΣΗΕΑ, με έπαινο και το χρηματικό ποσό των 875 ευρώ οι τέσσερις αριστούχοι μαθητές της τελευταίας τάξης του δημοτικού σχολείου του χωριού, ενώ 1.000 ευρώ δόθηκαν στο σχολείο από την ΕΣΗΕΑ και χρηματική επιταγή προσφέρθηκε από τον ΕΔΟΕΑΠ.

Στην εκδήλωση, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Νίκο Καραντηνό από τον δάσκαλο του χωριού. Ο Ν. Καραντηνός, συγκινημένος, άφησε την πλακέτα να κοσμεί τη βιβλιοθήκη του σχολείου, λέγοντας ότι «η θέση της είναι στο σχολείο. Η πιο ζωντανή θέση είναι με τα παιδιά».

Ο Γιώργης Μωραΐτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, πρόσφερε βιβλία αντιστασιακών συγγραφέων στο σχολείο, ως δωρεά της Ομοσπονδίας.

Νωρίτερα, στο μνημείο του Κ. Βιδάλη, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων - Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων, το ΚΚΕ, το «Ρ», την ΕΣΗΕΑ, το τοπικό παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, τον δήμαρχο Πλατυκάμπου, την ΕΣΗΕΜ - Θ, το Σύλλογο Γυναικών Μελίας, τον δάσκαλο και τους μαθητές του χωριού.

Την τελετή στο μνημείο σφράγισαν οι στίχοι «βροντάει ο Ολυμπος αστράφτει η Γκιώνα», που απήγγειλε ένας από τους αριστούχους μαθητές στη μνήμη του μεγάλου κομμουνιστή δημοσιογράφου.

  • Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΒΙΔΑΛΗ, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει για την Οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ του «Ρ», το ποσό των 1.000 ευρώ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση τιμής στον Κώστα Βιδάλη(2010-02-27 00:00:00.0)
Ζωντανά τα οράματα της μαχόμενης δημοσιογραφίας(2009-02-27 00:00:00.0)
Πρότυπο αγώνα η αντιστασιακή δημοσιογραφία(2003-01-17 00:00:00.0)
Το μήνυμα της αυτοθυσίας(2000-11-21 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τον Κώστα Βιδάλη(1998-07-04 00:00:00.0)
Μήνυμα αισιοδοξίας από τους αντιστασιακούς δημοσιογράφους(1995-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ