Σάββατο 27 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΣΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Αγωνιστικό κάλεσμα στους σταφιδοπαραγωγούς

Το πλαίσιο των αιτημάτων διεκδίκησης για τη σταφίδα

Αγωνιστικό κάλεσμα στους σταφιδοπαραγωγούς απευθύνουν οι επιτροπές της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) της Πελοποννήσου, ώστε να σταματήσουν οι εκβιαστικές κερδοσκοπικές μεθοδεύσεις των εμπορομεσαζόντων και η καταλήστευση των κόπων τους.

Οι επιτροπές της ΠΑΣΥ Πελοποννήσου δραστηριοποιούνται στην ενημέρωση των σταφιδοπαραγωγών με βάση τα αιτήματα ψηφίσματος που εκδόθηκε σε παμπελοποννησιακή σύσκεψη για το πρόβλημα της σταφίδας. Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι «με βάση τον αντιδραστικό κανονισμό για την κορινθιακή σταφίδα που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι σταφιδοπαραγωγοί υπογραφούν απαράδεκτα συμβόλαια με εμποροβιομηχάνους - εξαγωγείς». Ακόμα τονίζεται πως «τα αδιέξοδα που δημιουργούν η ΚΑΠ, ο ΠΟΕ και η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων δείχνουν στους μικρομεσαίους αγρότες ότι μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να παλέψουν για γενικότερες πολιτικές αλλαγές που θα ανοίξουν το δρόμο για ανάπτυξη της γεωργίας σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών».

Στο ψήφισμα, αφού τονίζεται η αναγκαιότητα της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς για μια άλλη πολιτική στη βάση της λαϊκής οικονομίας και του παραγωγικού συνεταιρισμού, τίθενται συγκεκριμένα αιτήματα διεκδίκησης για τη σταφίδα:

- Ελάχιστη τιμή για την κορινθιακή 1,2 ευρώ/κιλό και 1,0 ευρώ/κιλό για τη σουλτανίνα, σταφύλια οινοποιήσιμα 35 λεπτά και ανάλογα να διαμορφώνεται η τιμή προς τα πάνω.

- Στρεμματική επιδότηση συνδεδεμένη με την παραγωγή 440 ευρώ/στρ. για την κορινθιακή και 400 ευρώ/στρ. για τη σουλτανίνα.

- Συγχώνευση των τριών κλαδικών συνεταιριστικών οργανισμών που έχουν αντικείμενό τους τα αμπελο-οινικά προϊόντα (ΚΣΟΣ, ΣΚΟΣ-ΑΣΕ, ΚΕΟΣΟΕ) και προνομιακή χρηματοδότησή τους από το κράτος για να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στη μεταποίηση και εμπορία των αμπελο-οινικών προϊόντων και να περιορίσουν την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

- Κατάργηση του κανονισμού που συνδέει την καταβολή των επιδοτήσεων με συγκεκριμένες ημερομηνίες υπογραφής συμβολαίων και πώλησης της παραγωγής και να περιοριστεί ο εκβιασμός των σταφιδοπαραγωγών από εμποροβιομηχάνους.

- Αυξημένα κίνητρα επαναφύτευσης και αναμπέλωσης και εξασφάλιση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.

- Ελεγχο στις τιμές των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων για ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής.

- Στελέχωση και εξοπλισμό των κρατικών εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου της σταφίδας.

- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και σταθερή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αποζημιώνει το σύνολο της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους τόσο της παραγωγής, όσο και του αγροτικού κεφαλαίου και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Ανάπτυξη και χρηματοδότηση προληπτικών συστημάτων προστασίας της σταφιδοπαραγωγής από διάφορους φυσικούς κινδύνους.

- Θεσμοθέτηση κατώτερης αγροτικής σύνταξης ίσης με την εισφορά του αγρότη στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση, δηλαδή 420 ευρώ το μήνα, στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

- Στήριξη όλων των βασικών προϊόντων της περιοχής (λάδι, κρασί, σταφύλια, κηπευτικά).

- Μέτρα για την ανακούφιση και την αναβάθμιση της υπαίθρου, για την παιδεία, την υγεία, τον αθλητισμό και πολιτισμό.

- Πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς.

- Να σταματήσουν οι δικαστικές και άλλες διώξεις των αγροτών που αγωνίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ