Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ
Δίκαιες τιμές για τους ροδακινοπαραγωγούς

Η κυβέρνηση, αντί για μέτρα στήριξης των αγροτών, επικαλείται τους νόμους της ελεύθερης αγοράς

Σε τραγικό αδιέξοδο βρίσκονται πλέον οι χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί της χώρας μας λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών που προσφέρουν οι βιομηχανίες μεταποίησης. Για το συμπύρηνο ροδάκινο, που προορίζεται για κονσερβοποίηση, η τελική τιμή που δίνεται στον παραγωγό όταν παραδώσει το προϊόν του στο εργοστάσιο είναι 19 λεπτά και για το ροδάκινο για χυμοποίηση 7 και 9 λεπτά ανά κιλό. Στην απαράδεκτη τιμή των 19 λεπτών υπάρχει ενίσχυση με απόφαση του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) μόλις ενός λεπτού κατά κιλό, δηλαδή συνολικά ο παραγωγός θα εισπράξει 20 λεπτά, όταν σύμφωνα και με τους υπολογισμούς των υπηρεσιών το κόστος παραγωγής ξεπερνάει τα 25 λεπτά το κιλό. Σημειώνεται ότι τελικά όμως στα χέρια του ο αγρότης θα εισπράξει 13 λεπτά το κιλό, μετά τις κρατήσεις που γίνονται (μεταφορικά, έξοδα συνεταιρισμού κλπ.).

Μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί η ΠΑΣΥ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της στη διαμόρφωση των συμφωνιών και να πληρωθεί επιτέλους δίκαια η ροδακινοπαραγωγή. Σε χτεσινή ανακοίνωση της ΠΑΣΥ Πέλλας - Ημαθίας - Πιερίας τονίζεται:

«Για μια ακόμη χρονιά γινόμαστε θεατές στο ίδιο "στημένο παιχνίδι". Θέλουν την παραγωγή μας τσάμπα οι κονσερβοποιοί. Εχουν τις πλάτες και τα πετυχαίνουν όλα τα τελευταία χρόνια, γιατί όχι και φέτος να μην ξεζουμίσουν το μόχθο μας;

Η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα) αντί για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ροδακινοπαραγωγών, επικαλείται τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, όπου η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, αλλά επιβλέπει... Φτάνει πια η Κοροϊδία!».

«Οι ευθύνες της περιβόητης Διεπαγγελματικής και των δήθεν εκπροσώπων μας στις Ομάδες Παραγωγών είναι μεγάλες, συνεχίζει η ανακοίνωση. Κατέβασαν απαράδεκτα την οροφή της διεκδίκησης στα 25 λεπτά το κιλό και άνοιξαν ακόμη περισσότερο την όρεξη των βιομηχάνων. Επιπλέον, δεν έκαναν τίποτα για τη διεκδίκηση δίκαιης τιμής, περιοριζόμενοι στην αποστολή επιστολών σε υπουργό και πρωθυπουργό. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ιδιαίτερη λύση της κάθε "παρέας", τα διάφορα "στέκια" που λειτουργούν με το "αζημίωτο" και οι μεταξύ τους φαγωμάρες και διασπάσεις».

Η ΠΑΣΥ ξεκαθαρίζει ότι χρειάζεται ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ με θιασώτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πάλη για μια φιλολαϊκή πολιτική. Ο Ενιαίος φορέας για τα συμπύρηνα και ο Παραγωγικός Συνεταιρισμός των μικρομεσαίων αγροτών μπορούν να είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας σε όφελος του μικρομεσαίου αγρότη και του καταναλωτή.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο πάλης και αγώνα που πρόβαλε από τις αρχές Ιούνη η ΠΑΣΥ και που παραμένει επίκαιρο και σήμερα τονιζόταν ότι για τα συμπύρηνα οι μεταποιητές θα πρέπει να πληρώσουν 35 λεπτά το κιλό, η επιδότηση να αυξηθεί και να μην υπάρχουν πρόστιμα συνυπευθυνότητας για πάνω από 300.000 τόνους. Για τα επιτραπέζια διαμόρφωση τιμών με κέρδη στο 35% επί των τιμών αγοράς από τους συνεταιρισμούς, έλεγχος της αισχροκέρδειας, απορρόφηση όλης της παραγωγής με πληρωμή για όλες τις ποσότητες, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, εισοδηματική ενίσχυση στους δενδροκαλλιεργητές, ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βγάζουν ξανά τα τρακτέρ(2009-07-15 00:00:00.0)
Τους απομυζούν οι εμποροβιομήχανοι(2008-07-22 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ(2004-07-21 00:00:00.0)
Αρνούνται να δώσουν τζάμπα την παραγωγή τους(2004-07-20 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα για το ροδάκινο(2004-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ