Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Ολέθριες οι προτάσεις της ΕΕ

Η ΠΑΣΥ καλεί τους τευτλοπαραγωγούς και τους άλλους αγρότες να αγωνιστούν για τη ματαίωση των αντιαγροτικών σχεδίων της ΕΕ

Να υπάρξει μαζική αντίσταση και άμεση ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση, ζήτησε από τους τευτλοπαραγωγούς και τους άλλους αγρότες το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ Βαγγέλης Μπούτας, που μίλησε σε συγκέντρωση στην Ξάνθη.

Αφορμή της επίσκεψης του Βαγγέλη Μπούτα στο νομό Ξάνθης αποτέλεσαν οι ολέθριες προτάσεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τευτλοκαλλιέργεια. Ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ είχε συναντήσεις με εργαζόμενους και τη διεύθυνση του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης της Ξάνθης, ενώ αργότερα μίλησε σε συγκέντρωση που οργάνωσε η ΠΑΣΥ στη Γενισέα.

Οπως τόνισε ο ομιλητής, οι συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της θεσμικής τιμής των τεύτλων και της ζάχαρης, προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τους 20.000 τευτλοπαραγωγούς της χώρας μας αλλά και για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Θράκη, Μακεδονία και Θεσσαλία. Μόνο στο νομό Ξάνθης πάνω από 3.500 αγροτικά νοικοκυριά έχουν σαν κύρια ή και σαν μια από τις σημαντικότερες απασχολήσεις τους τα τεύτλα, αντιμετωπίζοντας άμεσα το ξεκλήρισμά τους αν περάσουν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ξάνθη δουλεύουν μόνιμα 110 εργαζόμενοι και σ' αυτούς προστίθενται στους μήνες αιχμής άλλοι 400. Ιδια είναι η κατάσταση και στο νομό Εβρου, όπου λειτουργεί εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα. Σημειώθηκε ότι το κλείσιμο των περισσότερων εργοστασίων ζάχαρης στην Ελλάδα προβλέπεται και σε σχετική μελέτη επιπτώσεων της ΕΕ. Μάλιστα για τους περισσότερους παραγωγούς στους νομούς της Θράκης το πλήγμα στην τευτλοπαραγωγή αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα αφού έχουν προηγηθεί οι οδηγίες για τον καπνό, τα σιτηρά κλπ. που επίσης οδηγούνται σε αφανισμό.

Ο Βαγγέλης Μπούτας ζήτησε από τους παραγωγούς της Ξάνθης να δυναμώσουν τους αγώνες τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, για την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής, που θα αναδείχνει τον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ