Κυριακή 8 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Τιμούν τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης

Μιλά στον «Ρ» ο Τόντορ Πελιβάνοφ

Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες για την κοινή εκδήλωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων Αλβανίας, Ελλάδας και ΠΓΔΜ για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών, που θα γίνει την Κυριακή 22 Μάη, στις Πρέσπες. Ετσι ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και άλλα στελέχη του Κόμματος θα επισκεφθούν στις 7 του Μάη την Κορυτσά, όπου θα έχουν συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚ Αλβανίας με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος Χ. Μίλοσι.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί στους Ψαράδες. Στη συνέχεια, νωρίς το απόγευμα, οι διαδηλωτές, με επικεφαλής τις αντιπροσωπείες των τριών Κομμουνιστικών Κομμάτων, θα μεταβούν στη Φλώρινα. Εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία, η οποία θα καταλήξει στον ομαδικό τάφο όπου είναι θαμμένοι 700 μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Για τη σημασία της εκδήλωσης, μίλησε στον «Ρ» ο Τόντορ Πελιβάνοφ, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του ΚΚΜ.

Οπως είπε ο Τόντορ Πελιβάνοφ «εκδηλώσεις, με το χαρακτήρα και το περιεχόμενο όπως αυτή των Πρεσπών, που γίνεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, είναι απαραίτητες. Η εκδήλωση θα βοηθήσει τόσο στην αναγκαία προσέγγιση, την εναρμόνιση των σχέσεων και των απόψεων μεταξύ μας όσο και στη χάραξη κοινής δράσης στην πάλη μας για το δίκιο και την αξιοπρέπεια των λαών. Μαζί, ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε. Κοινές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες των βαλκανικών λαϊκών κινημάτων είναι απαραίτητες και πρέπει να επεκταθούν και να συμπεριλάβουν και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Η εκτίμησή μας είναι ότι το ΚΚΕ, σαν το πιο ισχυρό και οργανωμένο ΚΚ, πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες σ' αυτήν την κατεύθυνση. Το κόμμα μας στα πλαίσια των δυνατοτήτων του θα βοηθήσει όσο μπορεί, ξεκινώντας με την εμβάθυνση και ενδυνάμωση των σχέσεων και της κοινής μας δράσης».

H Αντιφασιστική Νίκη έχει τη σφραγίδα των κομμουνιστών

Αναφερόμενος στη συμβολή του σοσιαλισμού και της αντίστασης των λαών, ο κομμουνιστής ηγέτης από την ΠΓΔΜ, Τόντορ Πελιβάνοφ είπε πως η νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων πριν από 60 χρόνια ήταν μια νίκη «ενάντια στον πιο σκοταδιστικό κίνδυνο που γνώρισε η ανθρωπότητα και ο πολιτισμός στη μακραίωνη ιστορία τους. Τον φασισμό και την ιδεολογία του περί "ανώτερων" εθνών από τη μια και εθνών "μικρότερης" αξίας απ' την άλλη που πρέπει είτε να εξοντωθούν είτε να χρησιμοποιηθούν σαν δούλοι, σαν φτηνή εργατική δύναμη για τις ανάγκες της "ανώτερης φυλής" και του "πολιτισμού" της. Χάρη στις προοδευτικές δυνάμεις, πριν απ' όλα των κομμουνιστών και των ΚΚ με επικεφαλής την ΕΣΣΔ, και τη συμμετοχή αργότερα κατά τη διάρκεια του πολέμου και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων, μετά από θυσίες πρωτοφανείς για την ιστορία της ανθρωπότητας, η προοδευτική ανθρωπότητα με ό,τι πιο ανθρώπινο έχει να δείξει η φύση του ανθρώπου, κατάφερε να νικήσει. Η νίκη ήταν όλων, αλλά στην ουσία ήταν μια νίκη που έφερε τη σφραγίδα του κομμουνισμού και της διαρκούς πάλης για μια ζωή αντάξια των επιτευγμάτων και αξιών που μέσα από την πάλη γενεών και γενεών ενσωματώθηκαν στην ουσία αυτού που ονομάζουμε άνθρωπος. Χωρίς την πάλη, τη θυσία και τις στερήσεις των λαών της Ευρώπης και των Βαλκανίων, η νίκη δε θα ήταν δυνατή.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες να μειώσουν, να αμφισβητήσουν ή ακόμα και να παραχαράξουν την ιστορική αλήθεια, την αποφασιστική συμβολή του κομμουνιστικού κινήματος στη νίκη κατά του φασισμού κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το ιστορικό γεγονός ότι ακριβώς οι κομμουνιστές ήταν οι πρώτοι και ως το τέλος που ξεσηκώθηκαν, αντιστάθηκαν, οργάνωσαν και διεξήγαγαν τον ανειρήνευτο απελευθερωτικό αγώνα αμυνόμενοι των βασικών αξιών του ανθρώπινου πολιτισμού, ανοίγοντας νέους δρόμους για την παραπέρα ανάπτυξή του. Η βάση αυτού του αγώνα ήταν η κοινή πάλη όλων των κομμουνιστών στη γραμμή του ανθρωπισμού και της ελευθερίας για κάθε άνθρωπο σ' αυτή τη γη, γιατί ο κομμουνισμός είναι ανθρωπισμός και αρνείται την κυριαρχία και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σήμερα που ο καπιταλισμός ξαναδυνάμωσε, που αμφισβητεί ό,τι προοδευτικό σε αξίες και επιτεύγματα έχει να επιδείξει η ανθρωπότητα, που με τη θεωρία της "παγκοσμιοποίησης" έρχεται ανενδοίαστα να δικαιολογήσει την εμβάθυνση της εκμετάλλευσης εκατομμυρίων ανθρώπων, οι κομμουνιστές πρέπει πάλι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε βαθμό ανάλογο της πίεσης που δεχόμαστε, για να μπορέσουμε να την εξουδετερώσουμε μια για πάντα.

Απ' τη μεριά μας, μαζί με τα αδελφά Κομμουνιστικά Κόμματα, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να συμβάλουμε σ' αυτό. Αυτό απαιτεί τόσο η ιδεολογία μας όσο και η πίστη μας στο πρωταρχικό βασικό θεμέλιο της κοινωνίας, στον άνθρωπο και την πρόοδο του πολιτισμού του».

Αγώνας ενάντια στην αναθεώρηση της Ιστορίας

Σχολιάζοντας την επιχείρηση παραχάραξης της ιστορίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και κορυφώνεται με την ανακήρυξη της 9ης του Μάη σε ημέρα της Ευρώπης, ο Τόντορ Πελιβάνοφ, σημείωσε: «Είμαστε μάρτυρες συχνών προσπαθειών ο λαϊκός απελευθερωτικός αγώνας και το αποτέλεσμά του, η Αντιφασιστική Νίκη των λαών να μειωθεί, παραχαραχτεί ή ακόμα και να ξεχαστεί. Διάφορα τεχνάσματα, αυθαίρετες ερμηνείες έχουν σαν στόχο να αποτρέψουν τις νέες γενιές από το να μάθουν και να διδαχτούν από την πάλη των προοδευτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για το λόγο αυτό τα ΚΚ πρέπει να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την αποτροπή της αναθεώρησης της Ιστορίας με κάθε τρόπο. Το οφείλουμε στα εκατομμύρια των θυμάτων του φασισμού, στα εκατομμύρια των αγωνιστών που θυσιάστηκαν για τη λευτεριά. Η κοινή δράση και συνεργασία των κομμουνιστών είναι η προϋπόθεση για κάτι τέτοιο. Το κόμμα μας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δυναμώσει και να εμβαθυνθεί η ανάπτυξη των σχέσεων και της κοινής μας δράσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ