Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο κύμα επιθέσεων και καταγγελιών

Οι ...«προωθητές της δημοκρατίας» εν δράσει στο Ιράκ

Associated Press

Οι ...«προωθητές της δημοκρατίας» εν δράσει στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων σάρωσε, χτες, το Ιράκ μετά από μια σχετική κάμψη που παρατηρήθηκε το Μάρτη, ο οποίος αναδείχτηκε και στον πλέον «ήρεμο» μήνα για τις κατοχικές δυνάμεις, αφού μέτρησαν μόλις 34 νεκρούς. Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ζήτησε από τις κατοχικές δυνάμεις να του επιτραπεί να διεξάγει έρευνα στις φυλακές του στρατοπέδου Μπούκα, όπου, πριν από μερικά 24ωρα, σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αιχμαλώτων και φρουρών.

Δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα συγκλόνισαν, χτες, την ιρακινή πρωτεύουσα. Η πρώτη σημειώθηκε στη νότια συνοικία Ντούρα με στόχο αμερικανική αυτοκινητοπομπή. Σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 4. Η δεύτερη σημειώθηκε στη δυτική συνοικία Αμαρίγια, με στόχο ιρακινή περιπολία. Σκοτώθηκε 1 Ιρακινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2 πολίτες. Επίσης, από το σπίτι του στη συνοικία Μανσούρ απήχθη, χτες, ο ταξίαρχος Τζαλάλ Μουχάμαντ Σάλαχ, διοικητής της θωρακισμένης ταξιαρχίας του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για τον ανώτερο αξιωματικό του ιρακινού στρατού που απαγάγεται στο Ιράκ.

Στην επαρχία Ντιγιάλα σημειώθηκαν σφοδρές πολύωρες συγκρούσεις μεταξύ κατοχικών στρατευμάτων (Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών στρατιωτών) με αντάρτες. Κατά τη διάρκεια των μαχών σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί και 1 Ιρακινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 2 Αμερικανοί. Στην επαρχία αλ Ανμπάρ από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε και 4ος Αμερικανός στρατιώτης.

Στη Βασόρα, από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αστυνομικός και τραυματίστηκαν 2, ενώ στη Μοσούλη δολοφονήθηκε στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν. Στη Μπαακούμπα, ένοπλοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν μια Ιρακινή διερμηνέα των αμερικανικών στρατευμάτων. Στη Βαγδάτη, άγνωστοι δολοφόνησαν σουνίτη κληρικό και στη Χίλλα δολοφονήθηκε μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, από το Αμμάν της Ιορδανίας, κατήγγειλε, χτες, τις άθλιες συνθήκες κράτησης και την απάνθρωπη συμπεριφορά των κατοχικών δυνάμεων στις φυλακές του στρατοπέδου Μπούκα, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Ουμ Κασρ. Οπως έγινε γνωστό, παρά τις εμφανείς προσπάθειες των κατοχικών δυνάμεων να «καταπνίξουν» την είδηση, στο στρατόπεδο, την 1η Απρίλη, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ των φρουρών και των κρατουμένων, κατά τα οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 4 Αμερικανοί φρουροί και 12 Ιρακινοί αιχμάλωτοι.

Σύμφωνα με την «επίσημη» κατοχική εκδοχή ορισμένοι αιχμάλωτοι αντέδρασαν στη μεταφορά συγκρατούμενών τους σε άλλες φυλακές και επιτέθηκαν στη φρουρά. Μέλη του Ερυθρού Σταυρού, όμως, που βρίσκονταν στην αμερικανική βάση καταγγέλλουν ότι χρησιμοποιήθηκαν λαστιχένιες σφαίρες και υπέρμετρη βία κατά των αιχμαλώτων, οι οποίοι ουδέποτε πέρασαν από δίκη ή τους απαγγέλθηκε κατηγορία. Τα ελάχιστα στοιχεία που υπάρχουν αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο στρατόπεδο κρατούνται 6.054 Ιρακινοί.

Αντίσταση...

«Το 80% του ιρακινού λαού, άμεσα ή έμμεσα, συντάσσεται με την αντίσταση. Είτε συμμετέχει σε αυτήν, είτε τη στηρίζει οικονομικά, είτε και πρακτικά. Περίπου μόνο ένα 5% των Ιρακινών έχει επωφεληθεί της κατοχής και γι' αυτό την υποστηρίζει». Αυτή είναι η εκτίμηση του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Νταχρ Τζαμάιλ, ο οποίος έχει πολλάκις επισκεφτεί το Ιράκ και την τελευταία φορά παρέμεινε εκεί για 8 μήνες.

Ο Τζαμάιλ, με βάση τα στοιχεία που κατάφερε να συγκεντρώσει, υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των οργανώσεων που απαρτίζουν την αντίσταση στελεχώνονται από σουνίτες, χωρίς να αποκλείονται οι σιίτες, και ότι αρκετοί από τους πρώην στρατιωτικούς έχουν περάσει στις γραμμές της. Επίσης, τονίζει ότι σουνίτες και σιίτες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συντονιστούν ικανοποιητικά μεταξύ τους.

Την ίδια στιγμή, η υπηρεσιακή απερχόμενη κυβέρνηση του Ιγιάντ Αλάουι δημοσιοποιούσε τη δική της άποψη για την αντίσταση. Σύμφωνα με αυτήν, «οι λεγόμενοι αντιστασιακοί και οι άλλες εγκληματικές οργανώσεις ευθύνονται, τα τελευταία 2 χρόνια, για το θάνατο 6.000 πολιτών, τον τραυματισμό άλλων 16.000, ενώ έχουν απαγάγει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους». Κατά την ιρακινή «κυβέρνηση», η αντίσταση δεν είναι παρά «συμμορίες εγκληματιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ