Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Ο θρίαμβος του ... νεοφιλελεύθερου σοσιαλισμού

Τον πήρε ο ύπνος κι έγειρε...

ICON

Τον πήρε ο ύπνος κι έγειρε...
Το «νέο ΠΑΣΟΚ» του Γ. Παπανδρέου με «επανιδρυτές» τους Σημίτη, Λαλιώτη, Μάνο, Δαμανάκη, Κοντογιαννόπουλο, εμφανίστηκε επί της σκηνής του 7ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και με κοινό παρονομαστή όλων αυτών ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερη από αυτήν της ΝΔ.

Το κλίμα των εργασιών του Συνεδρίου, χτες, δεύτερη μέρα, έδειξε ξεκάθαρα ότι το ΠΑΣΟΚ πορεύεται στη ρότα των κατευθύνσεων που δίνουν οι θέσεις και η εισήγηση του Γ. Παπανδρέου, για μια πορεία μακριά και ενάντια στο λαό, στο πλευρό των μονοπωλίων και των νεοταξικών σχεδιασμών. Επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμα φορά, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αυταπάτες από τα λαϊκά στρώματα και ότι το μόνο που μπορεί να προσφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι η συναίνεση και όχι η αντίθεση στην ασκούμενη από τη ΝΔ αντιλαϊκή πολιτική.

Σημίτης: Νέο κύμα εκσυγχρονισμού

Μετά την προχτεσινή εισήγηση του Γ. Παπανδρέου και τις εξαγγελίες περί νέας κοινωνικής συμφωνίας, ήρθε χτες ο Κ. Σημίτης να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για συνέχιση της ίδιας πολιτικής που το ΠΑΣΟΚ ασκούσε τα τελευταία χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, πρέπει γρήγορα και ενωμένο να ξαναέρθει στην εξουσία, για να ξεκινήσει «μια σειρά νέες μεταρρυθμίσεις, ένα νέο κύμα εκσυγχρονισμού».

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο Κ.Σημίτης το αφιέρωσε στη ΝΔ που την κατηγόρησε γιατί δεν «αξιοποίησε» τη συμφωνία του Ελσίνκι και προειδοποίησε ότι «ο ελληνικός λαός θα πρέπει σε λίγο καιρό να αρχίσει ξανά από την αρχή την προσπάθεια για τα κεκτημένα». Αναφερόμενος στην απογραφή, είπε πως η επιτήρηση της οικονομίας είναι ταπεινωτική για την Ελλάδα. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι απεμπόλησε το δικαίωμα της χώρας να συνδιαμορφώσει τις αποφάσεις στην Ευρώπη προς όφελός της.

Ο Μάνος «μετανάστης» στο ΠΑΣΟΚ

Ως πιστοποιητικό της νεοφιλελεύθερης πορείας του ΠΑΣΟΚ εμφάνισε τον εαυτό του ο ανεξάρτητος, αλλά εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Στ. Μάνος, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι πολιτικός μετανάστης στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε τη διεύρυνση του Εθνικού Συμβουλίου, δηλώνοντας υποψηφιότητα για τα κορυφαία όργανα του ΠΑΣΟΚ. Εκτίμησε ως την πιο θετική πολιτική ενέργεια του Γ. Παπανδρέου «τη διεύρυνση προς το φιλελεύθερο χώρο». Μάλιστα, έθεσε ως όρο επιτυχίας των «σοσιαλιστικών σχηματισμών» την αξιοποίηση της «αποτελεσματικότητας των μηχανισμών της αγοράς».

Ο Στ. Μάνος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να υιοθετήσει την «παραδοχή του ρόλου της ιδιωτικής οικονομίας στο χώρο της Παιδείας». Αμεση ανταπόκριση βρήκε από την Μαρία Δαμανάκη, συντονίστρια μορφωτικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, η οποία, στην ομιλία της, κάλεσε σε συστηματικό διάλογο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας το θέμα που οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ βάζουν ξεκάθαρα περί «προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων» στο χώρο Παιδείας.

Διακήρυξη και θέσεις

Ο Ε. Βενιζέλος παρουσιάζοντας το κείμενο για τη νέα Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επάνοδο στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι το συνέδριο αυτό «πρέπει να καταγραφεί, όχι σαν το πρώτο συνέδριο μετά την ήττα, αλλά το τελευταίο πριν από τη νίκη». Ζήτησε «να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, να δείξουμε ότι μπορούμε να επεξεργαστούμε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, άλλης αντίληψης και ποιότητας, ότι μπορούμε να προσφέρουμε διέξοδο σε αυτή τη ζοφερή ατμόσφαιρα αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί». Ολα αυτά, τα ενέταξε στον «αστερισμό της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Αριστεράς», όπου όπως υποστήριξε «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, δηλαδή ο πολιτικός φιλελευθερισμός κατέχει περίοπτη θέση, αλλά όχι ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός».

Ο Κ. Σκανδαλίδης, κάνοντας την εισήγηση για τις πολιτικές θέσεις, ανέφερε ότι χρειάζεται «μια πραγματική δημοκρατική ανατροπή που θα φέρει την υπογραφή ενός σύγχρονου κοινωνικού συμβολαίου», ένα «συμβόλαιο», όπως στη συνέχεια είπε, θα έχει τη σφραγίδα της «Ομοσπονδιακής Ευρώπης με το δικό της Σύνταγμα, τη δική της Αμυνα και Ασφάλεια, τη δική της εξωτερική πολιτική».

Δίνοντας το στίγμα των πολιτικών θέσεων, οι οποίες προωθούν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις τάχθηκε υπέρ των πολιτικών αναδιανομής που θα συνοδεύονται όμως από μια άλλη «κουλτούρα εργασίας». Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε ότι «δε θα ακυρώσουμε τις κατακτήσεις, αντίθετα θα τις διασφαλίσουμε προς τα πάνω, κλείνοντας αναλογικά, δίκαια και σταδιακά την ψαλίδα ανάμεσα στην ακριβοπληρωμένη και απλήρωτη εργασία».

«Σικέ παιχνίδι» Λαλιώτη στους διαδρόμους

Ο Κώστας Λαλιώτης θέλοντας να δώσει το στίγμα της δική του παρουσίας και να στηρίξει τους ισχυρισμούς του περί «επανίδρυσης» του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε στους διαδρόμους του συνεδρίου να αντιπαρατίθεται με τους «εκσυγχρονιστές». Παραδέχτηκε ότι η επιστροφή του προκάλεσε δυσαρέσκεια και ότι κάποιοι «με βλέπουν στον ύπνο τους» και χαρακτήρισε την επιλογή του από τον Γ. Παπανδρέου στο προεδρείο του Συνεδρίου ως «ηθική δικαίωση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι ο Κ. Λαλιώτης «είναι πάντα στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχει αποκλειστεί από πουθενά», αλλά προσέθεσε πως δεν έχει γίνει καμιά συμφωνία με τον ίδιο για την επαναδραστηριοποίησή του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη δυσαρέσκεια στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την εμφάνιση του Κ. Λαλιώτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Ν. Αθανασάκης απάντησε πως δεν υπάρχει δυσαρέσκεια.

Χαιρετισμούς προς το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ απηύθυναν χτες το πρωί εκπρόσωποι ελληνικών και κυπριακών κομμάτων, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής και άλλοι. Από τα κυπριακά κόμματα χαιρέτισαν ο επίτιμος πρόεδρος και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδης και Γ. Ομήρου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης, ο Αν. Κυπριανού, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ και εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ.

Σήμερα οι εργασίες των συνεδρίου θα συνεχιστούν με ομιλίες συνέδρων και το απόγευμα θα κάνει κλείσιμο ο Γ. Παπανδρέου. Από τις 9 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 5 το απόγευμα θα γίνει η ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ