Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η Λευκωσία ξανασυζητά υπό προϋποθέσεις

Διερευνώνται οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο του «σχεδίου Ανάν». Αυτό δήλωσε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος από τη Μάλτα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Συμπλήρωσε ότι το «σχέδιο» αυτό μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο για ένα νέο γύρο συνομιλιών ύστερα από ουσιαστική βελτίωση και τροποποίησή του. «Εάν αρχίσει ένας νέος γύρος συνομιλιών πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι πρέπει να κατατεθούν και να γίνουν αποδεκτές από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ουσιαστικές βελτιώσεις του Σχεδίου» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό, συμπλήρωσε, μπορεί να γίνει μόνο με αφαίρεση των προνοιών που προκαλούν αμφιβολίες για τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του κράτους, που οδηγούν στη διαίρεση του λαού, της κοινωνίας και των θεσμών, αντί να προωθούν και να εξασφαλίζουν την επανένωση της Κύπρου. «Κατά τον ίδιο τρόπο θεωρούμε απαράδεκτες πρόνοιες που επιτρέπουν την παραμονή ξένων στρατευμάτων και εποίκων για απεριόριστο χρονικό διάστημα στο νησί», ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Τόνισε ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η εξέλιξη ενός κράτους, το οποίο θα μπορεί να συμμετέχει αποτελεσματικά στα όργανα της ΕΕ, ως ίσος, αξιόπιστος και δημιουργικός εταίρος και ως πραγματικά ανεξάρτητο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Συνέχισε ότι η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, πρέπει να την ωθήσει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ώστε να επέλθει συμβιβασμός στα άδικα προνόμια που της παραχωρήθηκαν με βάση το πέμπτο «σχέδιο Ανάν», μέσα από διαιτησία και όχι από συμφωνημένη λύση. «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία, εάν οι περιστάσεις τύχουν χειρισμού σε δίκαιη και ορθή βάση, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για αξιοπρεπή συμβιβασμό και βιώσιμη λύση» επισήμανε.

Ο Δ. Χριστόφιας

ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε πως οι έως σήμερα πρωτοβουλίες για το Κυπριακό προέρχονταν από τα Ηνωμένα Εθνη και πρόσθεσε ότι θα πρόκειται για πρωτόγνωρη αλλαγή αυτής της πολιτικής, εάν υπάρξει άλλη διαδικασία. Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι ο ΟΗΕ περιμένει η νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό να ζητηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά υποβάλει πρώτα τις αλλαγές που ζητεί να γίνουν στο «σχέδιο Ανάν», ο Δ. Χριστόφιας μίλησε για «παιχνίδια που καθοδηγούνται από κάποιο χέρι». «Εάν έχει αλλάξει η θέση ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να εξετάσουν ξανά το "σχέδιο Ανάν" και αυτό να τεθεί σε δημοψήφισμα και τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκουν να γίνουν αλλαγές στο σχέδιό τους, πρέπει να βολιδοσκοπηθούν οι δύο πλευρές προς την κατεύθυνση αυτή» είπε.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε, επίσης, ότι δεν τον εκπλήσσει η προχτεσινή επίσκεψη στα Κατεχόμενα αντιπροσώπων αμερικανικών εταιριών με έδρα την Τουρκία. Η επίσκεψη, είπε, εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής απόφασης των ΗΠΑ να δυσκολέψουν την ελληνοκυπριακή πλευρά μετά το «όχι» που είπε στο δημοψήφισμα επί του «σχεδίου Ανάν», αλλά και να αναβαθμίσουν θεσμούς στα Κατεχόμενα. Επίσης χαρακτήρισε την επίσκεψη αντίθετη προς τις διατάξεις των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και τη διεθνή νομιμότητα. Ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι για την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων δεν ευθύνεται η κυπριακή κυβέρνηση αλλά η τουρκική κατοχή.

Την ίδια ώρα στα Κατεχόμενα ετοιμάζονται για τις ψευτοεκλογές της Κυριακής. Μόνο τρία κόμματα αναμένεται να εξασφαλίσουν το εκλογικό μέτρο το οποίο είναι 5%. Πρόκειται για το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό του Ταλάτ, Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου και το Δημοκρατικό του Σερτάρ Ντενκτάς, υιού του Ντενκτάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση Παπαδόπουλου στον Ανάν(2006-01-31 00:00:00.0)
Σάλος από τις φερόμενες σαν θέσεις του Kύπριου Προέδρου(2005-06-04 00:00:00.0)
Πολλές επισκέψεις, πολλές συζητήσεις...(2005-06-02 00:00:00.0)
Αναμένοντας απεσταλμένο(2005-05-25 00:00:00.0)
Η Τουρκία ξαναζεσταίνει τη «σούπα»(2003-12-25 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια στη Λευκωσία(2000-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ