Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα» σημαίνει ΝΑΙ στην ειρήνη

Να μπουν μπροστά στην πάλη ενάντια στο «ευρωσύνταγμα», σε αυτή ή σε κάθε άλλη παραλλαγή του, καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Motion Team

Με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, (ΕΕΔΥΕ), με τίτλο «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και Κίνημα Ειρήνης» καλεί τις φιλειρηνικές δυνάμεις να πρωτοστατήσουν στον αγώνα ενάντια στο «ευρωσύνταγμα», σε αυτή ή οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή του.

Οπως σημειώνει η ΕΕΔΥΕ, «στις 29-10-04 οι 25 ηγέτες της ΕΕ υπέγραψαν στη Ρώμη το "ευρωσύνταγμα", αφού είχε προηγηθεί ερήμην των λαών η καταρχήν έγκρισή τους στο σχέδιό του.

Ετσι πλέον αρχίζει και τυπικά μετά τις φιέστες στη Ρώμη, η εκστρατεία παραπληροφόρησης για να κερδίσουν τη συναίνεση των λαών.

Η ΕΕΔΥΕ, η οποία έγκαιρα έχει τοποθετηθεί για το "ευρωσύνταγμα", υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά ότι πρόκειται για μια νέα συνθήκη, η οποία ενσωματώνει όλες τις προηγούμενες. Συμμετέχει στην καμπάνια του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ενάντια στο "ευρωσύνταγμα" και θα προσπαθήσει να βοηθήσει στην ενημέρωση του λαού μας, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν το κίνημα ειρήνης.

Πιο συγκεκριμένα:

Η προώθηση υιοθέτησης του "ευρωσυντάγματος" θέτει καίρια ζητήματα που αφορούν το κίνημα ειρήνης. Αυτά σχετίζονται με:

1. Τη συνταγματοποίηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ευρωστρατού και τη δυνατότητα χρήσης του για καταστολή των λαϊκών κινημάτων στο εσωτερικό της ΕΕ.

2. Την αποδυνάμωση της εθνικής κυριαρχίας και την ενίσχυση των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών».

Κοινή ιμπεριαλιστική πολιτική

«Με το σχέδιο του ευρωπαϊκού Συντάγματος - σημειώνει η ΕΕΔΥΕ - γίνονται βήματα στην κατεύθυνση της κοινής ιμπεριαλιστικής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, μέσα βέβαια από τις εσωτερικές αντιθέσεις. Καθιερώνεται θεσμός του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ.

Το σημαντικότερο: Υπάρχει ρητή αναφορά, σε στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων της ΕΕ (άρθρο 40). Νομιμοποιούνται έτσι και αποκτούν το κύρος της συνταγματικής ισχύος οι ιμπεριαλιστικοί τυχοδιωκτισμοί.

Στο άρθρο 42 κατοχυρώνεται και συνταγματικά το δόγμα του προληπτικού πολέμου (που είχε υιοθετηθεί στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης με εισήγηση του Σολάνα) καθώς αναφέρεται σε κινητοποίηση στρατιωτικών μέσων για την πρόληψη τρομοκρατικής απειλής».

Ευρωστρατός και για εσωτερική καταστολή

«Επιπλέον, συνεχίζει στο κείμενό της η ΕΕΔΥΕ, το άρθρο 42 δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την καταπολέμηση, τάχα, της τρομοκρατίας. Το άρθρο αυτό προβλέπει τη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ σε κράτος - μέλος για την «πρόληψη τρομοκρατικής απειλής» ή για την «προστασία των δημοκρατικών θεσμών» ή μετά από «αίτημα των πολιτικών αρχών ενός κράτους σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης».

«Οταν γνωρίζουμε τι εννοούν "τρομοκρατία" και "προστασία των δημοκρατικών θεσμών", είναι φανερό ότι το άρθρο 42 μπορεί να στραφεί εναντίον των λαϊκών κινημάτων αν αυτά απειλήσουν την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου»!

Αποδυνάμωση εθνικής κυριαρχίας

«Η ύπαρξη και μόνο Ευρωσυντάγματος, τονίζει στη συνέχεια το κείμενο της ΕΕΔΥΕ, σημαίνει ένα ακόμη καίριο πλήγμα στην εθνική κυριαρχία. Με τις ειδικότερες διατάξεις του, το σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ αποδυναμώνει παραπέρα την εθνική κυριαρχία των κρατών σε όφελος του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού και των πολυεθνικών.

Ιδιαίτερα αυτό γίνεται με την υιοθέτηση νομικής προσωπικότητας της ΕΕ και της ιθαγένειας (άρθρα 6,8). Λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με την κατάληξη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, προωθείται η πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, γεγονός που εξυπηρετεί βέβαια τα συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλίων. Με τις ρυθμίσεις αυτές, διεθνείς συμφωνίες όπως η πρόσφατη συμφωνία έκδοσης ΕΕ - ΗΠΑ, δε θα κυρώνονται από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Επίσης, με το σχέδιο "ευρωσυντάγματος" η κατανομή αρμοδιοτήτων και εξουσιών ανάμεσα στα κράτη και στην ΕΕ (η λεγόμενη αρχή της επικουρικότητας) καθορίζεται με τρόπο που ευνοεί ολοένα και περισσότερο τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών στην ΕΕ σε βάρος των εξουσιών των κρατών».

Ενίσχυση ισχυρών κρατών

«Το σχέδιο Συντάγματος, σημειώνει στη συνέχεια η ΕΕΔΥΕ στο κείμενό της, ενισχύει ακόμη παραπέρα, και θεσμικά, το ρόλο των ισχυρών κρατών. Αυτό γίνεται με την επέκταση της εφαρμογής της ειδικής πλειοψηφίας για τη λήψη αποφάσεων. Βήματα σε αυτή την κατεύθυνση είχαν γίνει και πρωτύτερα, ιδίως με τη Συνθήκη της Νίκαιας.

Τώρα θα χρειάζονται λιγότερες ψήφοι να αθροιστούν στις ψήφους που διαθέτουν οι μεγάλες δυνάμεις, προκειμένου αυτές να πετύχουν την ειδική πλειοψηφία.

Ακόμη, με το σχέδιο του ευρωπαϊκού Συντάγματος δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσιών σε ένα «διευθυντήριο» ισχυρών χωρών.

Αυτά εξηγούνται από το γεγονός ότι το πρώτο θεμελιώδες χαρακτηριστικό του σχεδίου ευρωπαϊκού Συντάγματος είναι ότι επαναβεβαιώνεται πολλαπλά, με συνεχείς, ποικίλες και επίμονες αναφορές σε διάφορα άρθρα (ιδίως άρθρα 3,4,12) ότι θεμέλιο της ΕΕ είναι η ελευθερία του κεφαλαίου, η ελεύθερη αγορά, η ασυδοσία δηλαδή των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου.

Επίσης, επαναβεβαιώνεται και κατοχυρώνεται συνταγματικά όλη η πολιτική που σχετίζεται με την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση (ΟΝΕ). Κατοχυρώνονται, δηλαδή, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ξήλωμα των κοινοτικών κατακτήσεων, η εξάπλωση της φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, το "ευρωσύνταγμα" περιορίζει σοβαρά με τις διατάξεις του τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Το σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ καταφέρει ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στις δημοκρατικές κατακτήσεις, καθώς η ΕΕ ανησυχεί για τις λαϊκές αντιδράσεις, που γεννιούνται και θα γεννηθούν απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές στο εσωτερικό και στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα στο εξωτερικό και γι' αυτό λαμβάνει προληπτικά κατασταλτικά μέτρα.

Γι' αυτό, το κίνημα της ειρήνης πρέπει να πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στο "ευρωσύνταγμα", σε αυτή ή οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή του.

ΟΧΙ στο Ευρωσύνταγμα σημαίνει ΟΧΙ στον ευρωστρατό, ΟΧΙ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις,

σημαίνει ΝΑΙ στην ειρήνη, ΝΑΙ στην εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, Ναι στην υπεράσπιση των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων των λαών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προηγείται το «όχι» διογκώνονται οι πιέσεις(2005-05-21 00:00:00.0)
Να μείνει στα χαρτιά!(2005-02-25 00:00:00.0)
Ο τάφος των λαϊκών δικαιωμάτων(2005-01-16 00:00:00.0)
Σε κινητοποίηση για τα δικαιώματα(2004-11-26 00:00:00.0)
Τίμησαν τα 85χρονα του ΚΚΕ(2004-02-10 00:00:00.0)
Το Ευρωσύνταγμα και οι «επικριτές»(2004-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ