Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ - ΔΙΑΠΛΟΚΟΛΟΓΙΑ
Ισχυρά «εργαλεία» δικομματικού αποπροσανατολισμού

Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, η υπόθεση ντόπινγκ, οι εκλογές στην ΕΠΟ και η διαπλοκολογία, αποτελούν την «πολιτική ατζέντα» της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα...

Με νέο «υλικό» φροντίζει να τροφοδοτεί καθημερινά η κυβέρνηση τη σκανδαλολογία και τη διαπλοκολογία, καθώς εκτιμά ότι μέσω αυτών των «εργαλείων» πετυχαίνει να διαμορφώνει την «ατζέντα» και το «κλίμα», που εξυπηρετεί τους πολιτικούς σχεδιασμούς της.

Στο μέτωπο αυτό, η κυβέρνηση ξετύλιξε χτες τη δράση της σε τρεις τομείς ταυτόχρονα: Πρώτον, κράτησε ανοικτό με εξόφθαλμη υπουργική παρέμβαση το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, δεύτερον, κινεί τις διαδικασίες σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του ντόπινγκ, τρίτον, συνέδεσε τις εκλογές στην ΕΠΟ με το συνολικότερο «πόλεμο κατά της διαπλοκής».

Η υποδαύλιση της σκανδαλολογίας και της διαπλοκολογίας εκ περιτροπής ή ταυτόχρονα αποτελεί «στρατηγική επιλογή» της κυβέρνησης, καθώς βολεύει τα σχέδιά της για την αλλαγή των συσχετισμών μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων, διατηρεί άφθαρτη την «εικόνα» της και κρατά συσπειρωμένη την εκλογική βάση του κόμματος και αποπροσανατολίζει τις λαϊκές μάζες από τα καυτά κοινωνικά προβλήματα που οξύνονται από την κυβερνητική πολιτική.

Η κυβέρνηση κατέστησε χτες ξεκάθαρη τη βούλησή της να κρατήσει ανοικτό το σκάνδαλο με τις «φούσκες» το 1999 στη Σοφοκλέους, ακριβώς για να το αξιοποιήσει (μικρο)πολιτικά το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, πρόσφερε απόλυτη κάλυψη στον υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα για τη χονδροειδή παρέμβαση και προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, αφήνοντας να φανεί ότι στόχος της κυβέρνησης είναι κρατήσει όπως μπορεί το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου ανοικτό.

Ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός συμφωνεί «απολύτως» με τους χειρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ επιχειρώντας να τη δικαιολογήσει επικαλέστηκε σαθρά επιχειρήματα είτε ότι συμφωνεί με την παρέμβαση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Λινός είτε ότι ο υπουργός κινήθηκε εντός των «συνταγματικών δικαιωμάτων» του!

Αφήνοντας στην άκρη τα νομικίστικα επιχειρήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε σαφώς να φανεί η βούληση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την υπόθεση και στο πλαίσιο του δικομματικού καυγά εξουσίας: «Η "φούσκα" του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική της "φούσκας" του Χρηματιστηρίου - και είμαι βέβαιος ότι οι Ελληνες πολίτες, που με ακούν τώρα, συμφωνούν απολύτως - θα διερευνηθεί έως τέλους», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «είναι δέσμευσή μας: η υπόθεση του Χρηματιστηρίου θα διερευνηθεί σε βάθος».

Στο μεταξύ, οι χτεσινές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο δικαστικός φάκελος για το ντόπινγκ παίρνει το δρόμο της Βουλής με το ερώτημα των ευθυνών πολιτικών προσώπων, επανέφεραν στην επιφάνεια τις «προβλέψεις» του πρωθυπουργού στο περιβόητο γεύμα στου «Μπαϊρακτάρη», όταν είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τη σύσταση δύο ακόμα εξεταστικών επιτροπών, μία για το χρηματιστήριο και μία για το ντόπινγκ. Η υπόθεση που παραπέμπεται στη Βουλή αφορά στο σκέλος των επιχορηγήσεων σε σωματεία που είχαν εμπλακεί στην προετοιμασία αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι εισαγγελείς Σπ. Μουζακίτης και Αθηνά Θεοδωροπούλου εκτιμούν ότι στην υπόθεση των επιχορηγήσεων διαφαίνεται ενδεχόμενη ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης αποδίδει το «θόρυβο» που προκλήθηκε από την εμπλοκή της στις εκλογές της ΕΠΟ στη συνολικότερη επίθεση που δέχεται από τα διαπλεκόμενα. Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφάνισε το θέμα κλειστό δηλώνοντας ότι «η υπόθεση έκλεισε (προ)χτες», ωστόσο ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης έδωσε συνέχεια, συνδέοντας μάλιστα την επίθεση που δέχτηκε με τα όσα είπε την περασμένη βδομάδα στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Κ. Καραμανλής.

«Την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει τη μάχη κατά της διαπλοκής, και ενώ αναμένεται επίθεση κατά του ίδιου του πρωθυπουργού, κάποιοι επιχειρούν να πλήξουν βασικά στελέχη της ΝΔ», τόνισε. Διαπίστωσε ότι «οι εκλογές στην ΕΠΟ δεν είναι παρά το κερασάκι στην τούρτα», κατηγορώντας μάλιστα τον «αποτυχόντα» υποψήφιο στην ΕΠΟ Β. Μητρόπουλο ότι «βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία», διαπλεκομένων συμφερόντων προφανώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ