Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναγνώσεις της έκθεσης κατά το δοκούν...

Αλλοι κοιτάζουν το «ναι» της Κομισιόν στην Τουρκία και άλλοι υπογραμμίζουν τις προϋποθέσεις που θέτει η έκθεση

Ξεκίνησε από χτες η «ανάγνωση» της έκθεσης προόδου της Τουρκίας που υπέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στης οποίας το πλαίσιο τον προσεχή Δεκέμβρη θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ αν και ποια ημερομηνία θα ορίσουν, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση.

Το κείμενο της έκθεσης αξιοποιείται από χτες, όπως κάθε διπλωματικό κείμενο το οποίο προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις, για τη δημιουργία εντυπώσεων και την προβολή των επιδιώξεων κάθε εμπλεκόμενης πλευράς.

Στην Κύπρο

«Η κυπριακή κυβέρνηση θα προβεί σε σχόλια για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, όταν μελετήσει το τελικό κείμενο της έκθεσης», δήλωσε μετά τη χτεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας το υπό όρους ΝΑΙ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, είπε ότι η έκθεση πρέπει να μελετηθεί εξ ολοκλήρου, «αλλά είναι σαφές ότι ήθελαν να πουν ΝΑΙ στην Τουρκία και εμείς σίγουρα δε θέλαμε να πουν ΟΧΙ». Είπαν το ΝΑΙ, πρόσθεσε, αλλά με επιφυλάξεις και πολλούς όρους, που αφορούν τη δαμόκλειο σπάθη που θα επικρέμεται πάνω από την τουρκική ηγεσία, ότι μπορεί να διακοπεί η ενταξιακή πορεία αν παραβιαστούν ή έχει οπισθοδρόμηση η διαδικασία για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία περισσότερο θέλει να διασφαλίσει τη δική της πορεία, είπε ο Δ. Χριστόφιας. Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής είπε ότι είναι θετικό για την επίλυση του Κυπριακού το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Δ. Χριστόφιας, μιλώντας για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είπε ότι δεν μπορεί μία χώρα να θεωρεί τον εαυτό της ότι είναι δημοκρατική ή ότι βρίσκεται υπό μεταρρύθμιση για περισσότερη δημοκρατία, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά και να δηλώνει ακατάπαυστα ότι έχει κάνει το καθήκον της και ότι δε θα αποσύρει ούτε έναν Τούρκο στρατιώτη από την Κύπρο. Η Τουρκία το καθήκον της θα το κάνει, τόνισε, όταν θα αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο και όταν θα αποκατασταθεί η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Δ. Χριστόφιας, εξέφρασε, τέλος την προσδοκία, ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα λειτουργήσει καταλυτικά στην επίλυση του Κυπριακού.

Στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε χτες την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις δε θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. «Οι συνομιλίες δε θα είναι σύντομες, αλλά ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν εντός ενός λογικού χρονικού διαστήματος», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα να βάλει σύντομα τέλος στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, χαιρέτισε ως «ιστορική» τη σημερινή εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρχίσει η ΕΕ ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία. «Είναι μια ιστορική απόφαση τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ευρώπη. Η Επιτροπή έκανε τη σύσταση που όφειλε να κάνει», δήλωσε ο Γκιουλ σε δημοσιογράφους λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος είναι και κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε πως η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «θετική στο σύνολό της». Ερωτηθείς από το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αν η έκθεση των Βρυξελλών ικανοποιεί την Αγκυρα, ο Τσιτσέκ δήλωσε: «Στο σύνολό της ναι, αλλά πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες». Ο Τσιτσέκ υπογράμμισε πως η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων «χωρίς να χάσει ταχύτητα» και με «λογική και υπομονή».

Οι Ευρωπαίοι

Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της «πολύ ισορροπημένη» την εισηγητική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δίνει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, και κάνει γνωστό ότι το Βερολίνο θα ψηφίσει υπέρ της έναρξης αυτής στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών τον ερχόμενο Δεκέμβρη. «Το (γερμανικό) υπουργικό συμβούλιο συμφωνεί ότι στη βάση αυτή, οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να αρχίσουν», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Τόμας Στεγκ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, αναμένεται ότι θα εκφράσει την υποστήριξή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στην Αγκυρα. Ο Στρο θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα από το Ιράκ, όπου βρισκόταν για να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα αυτή για τη διεξαγωγή εκλογών το Γενάρη, ανακοίνωσε χτες το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η είδηση αυτή ανακοινώθηκε έπειτα από την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. «Θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όμως προφανώς η ένταξη της Τουρκίας και η έκθεση πάνω σε αυτό θα κυριαρχήσουν. Ο κ. Στρο θα εκφράσει την υποστήριξη της Βρετανίας στην τουρκική ένταξη», δήλωσε αξιωματούχος του Φόρεϊν Οφις. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ υποστηρίζεται και από το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας. Σε αντίδραση για την έκθεση της Επιτροπής, ο εκπρόσωπός του για εξωτερικές υποθέσεις, Μάικλ Ανκραμ, δήλωσε ότι με την ένταξη της Τουρκίας θα δημιουργηθεί μια πιο ευέλικτη ΕΕ.

Λιγότερο αισιόδοξος για την προοπτική της Τουρκίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο οποίος δήλωσε χτες από το Βιετνάμ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαρκέσουν το λιγότερο δέκα έως δεκαπέντε χρόνια. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Ανόι χτες ο Ζακ Σιράκ δήλωσε αναφερόμενος στο υπό όρους ΝΑΙ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία: «Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβρη αποφασίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο καθένας έχει επίγνωση του ότι αυτές θα διαρκέσουν δέκα έως δεκαπέντε χρόνια». Πρόσθεσε εξάλλου ότι η γαλλική εθνοσυνέλευση θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα κατά τη συζήτηση για τον ευρωπαϊκό συνταγματικό χάρτη.

Την περασμένη Παρασκευή ο Ζακ Σιράκ είχε ανακοινώσει στο Στρασβούργο ότι θα προτείνει μία τροπολογία που θα καθιστά υποχρεωτική την έκφραση γνώμης των Γάλλων για οποιαδήποτε διεύρυνση της ΕΕ. Διευκρίνισε όμως ότι αυτή η ρύθμιση θα αφορά διευρύνσεις που θα πραγματοποιηθούν μετά το 2010, δε θα εφαρμοστεί δηλαδή στις προβλεπόμενες για το 2007 εντάξεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ