Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
Απόπειρα εξαπάτησης από την κυβέρνηση

Eurokinissi

Απάτη πρώτου μεγέθους αποδεικνύονται τα περί μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό να μένει «έκθετος» για τη σχετική αναφορά που έκανε στη ΔΕΘ, πολύ περισσότερο που ο υπουργός Αμυνας δηλώνει ότι δεν υπέγραψε ποτέ τέτοια συμφωνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποχρεώθηκε χτες σε αναδίπλωση, δηλώνοντας ότι το μόνο που υπάρχει είναι μια «προφορική συμφωνία»(!), τη «βαρύτητα» της οποίας προσπάθησε να δικαιολογήσει με το καλό κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να πείσει ότι ήδη υλοποιείται αυτή η μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά δεν ήταν σε θέση να αναφερθεί με συγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή για το ύψος των περικοπών και το χρονοδιάγραμμα.

«Γραπτή συμφωνία δεν υπήρξε, υπήρξε προφορική συνεννόηση», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «πολλές φορές - και το αποδεικνύει η πράξη - στην πολιτική και στη ζωή μια τέτοιου είδους συνεννόηση είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι μια γραπτή συμφωνία»! Θέλοντας να πείσει ότι η κυβέρνηση εργάζεται σοβαρά σ' αυτήν την κατεύθυνση υποστήριξε ότι το θέμα είχε συζητηθεί από τους Καραμανλή - Ερντογάν ...το Γενάρη του 2003 και οι σχετικές συζητήσεις συνεχίστηκαν μεταξύ των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών. Προς επίρρωση παρέπεμψε στα σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων! Παρόλο που εμφάνισε ως «δεσμευτική» τη συμφωνία και ανέφερε ότι «κάθε χώρα μείωσε τις εξοπλιστικές δαπάνες σε ποσά που εκείνη έκρινε», ωστόσο δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένα ποσά και σε ποια εξοπλιστικά προγράμματα. «Αντιστοιχούν σε κάποια εκατομμύρια δολάρια, που δεν είμαι σε θέση να ανακοινώσω»(!), δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του στη ΔΕΘ είχε αναφέρει ότι «ενισχύσαμε τις προοπτικές της ελληνοτουρκικής συνεργασίας και πετύχαμε και την πρώτη συμφωνία μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών». Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε προχτές το βράδυ στον «Αλφα» ότι «εγώ ουδέποτε υπέγραψα τέτοια συμφωνία μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων», παραπέμποντας για διευκρινίσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο και προκαλώντας ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, ο Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα και προσφέροντας κάλυψη στον υπουργό Αμυνας υποστήριξε ότι ο υπουργός δε ρωτήθηκε για γραπτή συμφωνία: «Λέω ότι η λέξη "γραπτή" - γιατί σε αυτό ρωτήθηκε και σε αυτό απάντησε - ξέφυγε από την ερώτηση», είπε, παίζοντας με τις λέξεις.

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, υπάρχει θέμα για το πρόσωπο του υπουργού Αμυνας, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να ξανασκέφτονται αν ήταν «σωστή κίνηση» να μην αποδεχτεί την παραίτησή του ο Κ. Καραμανλής, αναλαμβάνοντας έτσι όλες τις πολιτικές ευθύνες. Παράλληλα, υπενθύμιζαν την «γκάφα»(!) της συνέντευξης του υπουργού στη «Χουριέτ» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διευθετήσεις που ετοιμάζονται στο Αιγαίο.

ΠΑΣΟΚ: Λόγια του αέρα...

«Λόγια του αέρα» χαρακτήρισε ο Γ. Παπανδρέου τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση «πέτυχε την πρώτη συμφωνία μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών» με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να ...ενισχύσει τη συγκεκριμένη του δήλωση εκθειάζοντας παράλληλα και το ...έργο των κυβερνήσεων του κόμματός του, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «δούλεψε, με συστηματικό και σοβαρό τρόπο, για να αλλάξει το ρου των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας» και, όπως ισχυρίστηκε, «είχε αποτέλεσμα», γιατί «δούλεψε με σοβαρότητα»...

Το συγκεκριμένο θέμα ανακίνησε την προηγούμενη Δευτέρα με Ερώτησή της προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας η υπουργός Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Α. Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε τα έγγραφα που αποδεικνύουν την αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περί συμφωνίας μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών. Μάλιστα, η ίδια κατέθεσε και σχετική Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή, ζητώντας το κείμενο της συμφωνίας.

Παράλληλα, χτες, ο Γ. Παπανδρέου σχολίασε και τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλου, με τις οποίες ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχει υπογράψει καμία συμφωνία αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών με την Τουρκία, δηλώνοντας ότι «πρόκειται για ένα θέμα το οποίο πρέπει να δουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλει ευρωομόλογα πολέμου(2024-03-22 00:00:00.0)
Νέες αλχημείες για τους εξοπλισμούς(2011-04-29 00:00:00.0)
...και η «απάντηση»(2004-09-15 00:00:00.0)
Οπως επιβάλλουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια(2003-11-07 00:00:00.0)
Σε τροχιά προσέγγισης... με το ζόρι(2001-04-05 00:00:00.0)
Αλληλογραφία Αρσένη - Σημίτη για ΚΥΣΕΑ(1996-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ