Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ
Νέα «επεισόδια» στο σίριαλ

Καθημερινές είναι πλέον οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη, παρά την επίσημη κυβερνητική θέση ότι σχετική συζήτηση είναι πρόωρη. Ωστόσο, η υποδαύλιση της προεδρολογίας - εκλογολογίας, αφ' ενός, βολεύει την κυβέρνηση γιατί λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και, αφ' ετέρου, «ωριμάζουν» οι συνθήκες για τη λύση που θα προκρίνει η κυβέρνηση, ανάλογα με το συμφέρον της.

Οι οριστικές αποφάσεις πάντως αναμένονται να παρθούν στο τέλος Οκτώβρη από τον Κ. Καραμανλή, με γνώμονα κατά πόσο η προεδρική εκλογή θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία των υπουργών θέλει μια «συναινετική» εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποφυγή των πρόωρων εκλογών αλλά δε συνεπάγεται ότι αυτή θα είναι η «τελευταία λέξη» του πρωθυπουργού.

Υπέρ της επίτευξης δικομματικής συναίνεσης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τάχθηκε χτες ο Μ. Εβερτ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. «Το Σύνταγμα, το οποίο όλοι ψηφίσαμε, επιβάλλει συναινετική διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα την προεδρολογία και την επακόλουθη ονοματολογία. Επίσης διαφώνησε με την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Μάρτη.

Από το «περιεχόμενο» του προϋπολογισμού συνάρτησε το αν θα γίνουν εκλογές την άνοιξη ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης: «Δε μου αρέσει να μασάω τα λόγια μου, ξέρετε πότε θα έχω άποψη; - άποψη όχι θέση - όταν αρχές Οκτωβρίου έρθει το προσχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή, τότε φωνάξτε με να μιλήσουμε για να σας πω την άποψη μου», είπε στο «Σκάι» όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Προϋπόθεση για το πρόσωπο που θα προταθεί είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, να έχει «ευρύτερη κοινωνική παραδοχή» είτε είναι από την κεντροδεξιά είτε από την κεντροαριστερά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ