Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 51
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
4ο ECOCINEMA
Τα βραβεία

Το Α΄ Βραβείο:«Εταιρεία» των Mark Achbar και Jennifer Abbott (Καναδάς)
Το Α΄ Βραβείο:«Εταιρεία» των Mark Achbar και Jennifer Abbott (Καναδάς)
Στην ταινία «Η εταιρεία» απονεμήθηκε το Α΄ Βραβείο για ταινίες μεγάλου μήκους του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Οικολογικών Ταινιών «Ecocinema», που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Ρόδο. Πρόκειται για καναδική παραγωγή, σε σκηνοθεσία των Mark Achbar - Jennifer Abbott.

Μιλώντας για την ταινία της η Jennifer Abbott επισημαίνει: «Η εταιρεία σημαίνει πολλά πράγματα για μένα, αλλά κυρίως είναι μια κίνηση προς την αποκάλυψη της καταστροφικής φύσης αυτού του θεσμού (...). Από τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν οι Αμερικάνοι αποφάσισαν ότι το οργανωτικό μοντέλο μιας εταιρείας έχει νομική προσωπικότητα, το μοντέλο αυτό εξελίχθηκε σε μια κυρίαρχη οικονομική, πολιτική και κοινωνική δύναμη παγκοσμίως. Μέσα από τη μελέτη μεμονωμένων περιπτώσεων, η ταινία εξετάζει σε βάθος την ψυχολογία αυτού του οργανωτικού μοντέλου. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει αυτή η μελέτη είναι ότι, από άποψη συμπεριφοράς, αυτός ο τύπος "προσώπου" συνήθως λειτουργεί σαν ένας επικίνδυνα καταστροφικός ψυχοπαθής χωρίς συνείδηση».

Το B΄ Βραβείο απέσπασε η ταινία «Μιμί» της Claire Simon (Γαλλία) και εύφημες μνείες οι ταινίες: «Μασσαλία, μακρινή κόρη» του Ελληνογάλλου Mark Gastin (Ελλάδα) και «Η κληρονομιά: η ιστορία ενός ψαρά» του Peter Hegedus (Αυστραλία - Ουγγαρία). Η ταινία του Gastin αναφέρεται στην ελληνική παροικία στη Μασσαλία. To A΄ Βραβείο στις ταινίες μικρού μήκους απέσπασε η ταινία «Ο περιπλανώμενος παραμυθάς» του Thiery Dory (Βέλγιο) και Β΄ Βραβείο η ταινία «Πλεόνασμα» του Erik Gandini (Σουηδία). Εύφημες μνείες στην ίδια κατηγορία: «Παρασκήνιο: Ανθρώπινο δυναμικό - Μπουένος Αϊρες 2002» της Marije Meerman (Ολλανδία), «Βιότοπος» του Merwan Chabane (Γαλλία).

Στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα (τα βραβεία απονέμει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου) τα βραβεία είναι: Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους: «Μασσαλία, μακρινή κόρη», Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: «64 τετράγωνα, 32 ξυλάκια» του Θοδωρή Καλέση.

Στην κατηγορία «Ταινίες για το νερό και τους υγροτόπους» βραβεύτηκε η ταινία «Ανθρωποι και χελώνες» της Surabhi Sharma (Ινδία). Στις «Μεσογειακές ταινίες» το Α΄ Βραβείο απονεμήθηκε στις «Καλοκαιρινές αστραπές» του Νίκου Λυγγούρη (Ελλάδα) και τιμητική διάκριση στη «Χαραυγή» του Γιάννη Κατσάμπουλα (Ελλάδα). Βραβεία κοινού: «Η εταιρεία» και «Πύλα - Αυτοί που έμεναν πάντα μαζί» του Ηλία Δημητρίου. Μνείες: «Ο ανθός της άνοιξης» της Elahe Golmohammadi, «Γενέθλια γη - Ταξίδι στη γενετική» του Archie Baron, «Πλεόνασμα», «Αθηνάς 12:00» της Μαρίας Γιαννούλη.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνεργασίας του «Ecocinema» με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ για τη χρηματοδότηση μίας ταινίας οικολογικού περιεχομένου εγκρίθηκε το σενάριο «Εβγα ήλιε, κάτσε ήλιε» του Αγγελου Κοβότσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ