Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
Οργή στους συγγενείς από κατάθεση στελέχους της εταιρίας

Με καταθέσεις πρώην στελεχών της ΡΙΚΟΜΕΞ, συνταξιούχων σήμερα, συνεχίστηκε χτες στο Μεικτό Ορκωτό η δίκη των πολιτικών μηχανικών που κατηγορούνται για την κατάρρευση του κτιρίου, στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, με αποτέλεσμα το θάνατο 39 εργαζόμενων.

Ο Αθανάσιος Ρεμπέκος, επί 20 χρόνια στέλεχος της ΡΙΚΟΜΕΞ και στη συνέχεια οικονομικός σύμβουλος της επιχείρησης, είπε ότι το κτίριο στο σεισμό του 1981 δεν είχε υποστεί καμία ρωγμή. Σε ερώτηση δικαστή γιατί το αναφέρει αυτό, αφού οι δύο σεισμοί δεν είναι συγκρίσιμοι, απάντησε ότι και ο σεισμός του 1981 ήταν ένας μεγάλος σεισμός! Αιτιολογώντας εξάλλου την κατάθεσή του στον ανακριτή πως και μετά τη φωτιά του 1993 δεν υπήρχε καμία ανησυχία για το κτίριο, είπε πως στη φωτιά αυτή δεν είχαν καεί τα χαρτιά του. Να σημειωθεί πάντως πως στη φωτιά αυτή είχε καταστραφεί ολοσχερώς μέρος του κτιρίου. Κατά τα άλλα δεν ήξερε, δεν είδε, ούτε είχε ακούσει τίποτα, πέρα από την εντύπωση που είχε και έχει, ότι για την κατάρρευση έφταιγε ο σεισμός.

Ο Κωνσταντίνος Κωτσομπαλίδης, προγραμματιστής παραγωγής, είπε ότι οι γερανοί που χρησιμοποιήθηκαν μετά την κατάρρευση για την ανασήκωση των ερειπίων, ήταν τοποθετημένοι σε σημείο του αύλειου χώρου του εργοστασίου, που όμως η επιχείρηση - σύμφωνα με καταθέσεις άλλων μαρτύρων - είχε απαγορεύσει την πρόσβαση λόγω επικινδυνότητας πριν το σεισμό. Οπως έχει αναφερθεί σε άλλο σημείο της δίκης, πριν ακόμα από το σεισμό του 1999, το 1995, στο κτίριο της ΡΙΚΟΜΕΞ είχε εμφανιστεί ρωγμή και γι' αυτό το λόγο είχε τοποθετηθεί μία κόκκινη γραμμή στον προαύλιο χώρο, ώστε να μην επιτρέπεται η πρόσβαση. Η κατάθεση του Κ. Κωτσομπαλίδη προκάλεσε την οργή των παραβρισκόμενων στην αίθουσα συγγενών των θυμάτων, που τον χαρακτήρισαν ψεύτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ