Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φαρμακερό προεκλογικό χαράτσι

Σε ένα φαρμακερό προεκλογικό χαράτσι για τους ασφαλισμένους και τους φαρμακοποιούς προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την έκδοση του 67 Προεδρικού Διατάγματος που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 58/9.3.2000) και αφορά τις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών οργανισμών, των θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών και των φαρμακοποιών και την επιβολή κυρώσεων για παράβαση των υποχρεώσεων.

Ετσι η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μετακυλήσει το κόστος των φαρμάκων στους ασφαλισμένους, προχώρησε στη θέσπιση εξοντωτικών κυρώσεων για τους φαρμακοποιούς οι οποίοι «δανείζουν» φάρμακα σε ασφαλισμένους δίνοντάς τους πίστωση χρόνου να προσκομίσουν τη συνταγή, ενώ βάζει και περιορισμούς στη συνταγογράφηση φαρμάκων από τους αγροτικούς γιατρούς.

Τα δανεικά φάρμακα χορηγούνται κυρίως σε περιπτώσεις που ο ασθενής έχει επείγουσα ανάγκη κάποιου φαρμάκου, αλλά δεν έχει προλάβει ο γιατρός του - συνήθως λόγω Σαββατοκύριακου, αργιών ή λόγω του συστήματος ραντεβού με βάση το οποίο η ημερομηνία επίσκεψης πολλές φορές ξεπερνά και το μήνα - να το συνταγογραφήσει. Ωστόσο, ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τη συνταγή έστω και ετεροχρονισμένα.

Με το ΠΔ αυτό απαγορεύεται στους φαρμακοποιούς να δανείζουν φάρμακα στους ασφαλισμένους που τα έχουν ανάγκη και μάλιστα με κυρώσεις όπως πρόστιμο από ένα μέχρι δέκα εκατομμύρια δραχμές, πρόστιμο από 20% έως και 40% επί της αξίας των συνταγών των Ασφαλιστικών Ταμείων που εκτελέστηκαν το μήνα που διαπιστώθηκε η παράβαση, καταγγελία για ένα χρόνο της σύμβασης του φαρμακοποιού με το συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα. Μάλιστα οι φαρμακοποιοί που θα παραβούν το ΠΔ παραπέμπονται απευθείας στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο στις απομακρυσμένες περιοχές, χωριά και νησιά, καθώς στην παράγραφο 13 του άρθρου 2 του ΠΔ προβλέπονται περιορισμοί στη συνταγογράφηση των αγροτικών γιατρών. Σύμφωνα με το ΠΔ, οι αγροτικοί γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν μόνο στα επείγοντα περιστατικά και όχι πάνω από ένα κουτί ανά φάρμακο. Επίσης, «μπορούν να συνταγογραφούν επαναλαμβανόμενη συνταγή για χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους μόνο βάση γνωμάτευσης του γιατρού ειδικότητας και για όσο χρόνο έχει καθορίσει αυτός και πάντως όχι πέραν της διετίας από την έκδοση της γνωμάτευσης».

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταγγέλλει την «ανέντιμη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του φαρμάκου», επισημαίνοντας ότι με την εφαρμογή του ΠΔ οδηγούνται σε αδιέξοδο οι φαρμακοποιοί και πλήττονται άμεσα εκατομμύρια ασφαλισμένοι, οι οποίοι αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι το κόστος των φαρμάκων βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ