Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αντικομμουνιστική υστερία της ΠΑΣΚΕ

Επίθεση σε Εργοστασιακή Επιτροπή, ΚΚΕ και «Ρ» από την ΠΑΣΚΕ, για να συγκαλύψει τα σχέδια ξεπουλήματος, στη χτεσινή απολογιστική συνέλευση

Ρεσιτάλ αντικομμουνισμού έδωσαν χτες τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των εργαζομένων - στην προσπάθειά τους να στηρίξουν και προεκλογικά την κυβέρνηση και να συγκαλύψουν τα σχέδιά της, για ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων. Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να απαγορεύσουν προκλητικά σε δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» να παρακολουθήσει τη συνέλευση!!!

Αντικείμενο της συνέλευσης ήταν ο απολογισμός δράσης του σωματείου για το προηγούμενο χρόνο. Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ εκθείασαν την κυβερνητική πολιτική απέναντι στα Ναυπηγεία και εμφανίστηκαν σαν εργοδότες, μιλώντας για «ανταγωνιστικότητα» και μείωση του κόστους εργασίας. Μάλιστα, ο «πράσινος» πρόεδρος του σωματείου είπε πως «καθημερινά 200 - 300 εργαζόμενοι είναι άνευ απασχόλησης και θα πρέπει να πάρουμε μέτρα»!!! Αυτά έλεγε και η εταιρία, για να επιβάλει την πολυειδικότητα! Επιτέθηκαν, επίσης, στην παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής και προσωπικά σε στελέχη της, αλλά και στο ΚΚΕ πως τάχα επιδιώκουν το κλείσιμο των Ναυπηγείων. Επιπλέον κατηγόρησαν για ψευτιές το «Ριζοσπάστη», επειδή φιλοξένησε δηλώσεις του διορισμένου από την κυβέρνηση, διοικητή της ΕΤΒΑ Γ. Κασμά, ο οποίος ανακοίνωσε ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επιβολή πολυειδικότητας, αλλά και νέα συρρίκνωση του προσωπικού.

Να γίνει μυστική ψηφοφορία, με το ερώτημα αν θέλουν οι εργαζόμενοι να είναι μέτοχοι ή όχι, πρότεινε η Εργοστασιακή Επιτροπή, όμως η «πράσινη» πλειοψηφία του σωματείου αρνήθηκε, με το πρόσχημα ότι «είναι παράνομο»! Επισημάνθηκε ότι από 5.000 που ήταν οι εργαζόμενοι το '85 έχουν μειωθεί σήμερα στους 2.000, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που στήριξαν τόσο η ΠΑΣΚΕ, όσο και η ΔΑΚΕ, ενώ οι ίδιες παρατάξεις προσυπέγραψαν την κατάργηση της ειδικότητας και την επιβολή πολλαπλής απασχόλησης. Υπογραμμίστηκε ότι σχεδιάζεται πλήρης ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων. Η Εργοστασιακή Επιτροπή κατάγγειλε πως το σωματείο έχει μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές φτάνουν ακόμα και να τάζουν προσλήψεις, όμως από πλευράς ΠΑΣΚΕ τηρήθηκε «σιγή ιχθύος».

Από τη ΔΑΚΕ εκφράστηκε η στήριξη στο σχήμα 51% - 49% (μετοχές ΕΤΒΑ - εργαζόμενοι) και η πλήρης συμφωνία της με όλες τις αντεργατικές εξελίξεις στα Ναυπηγεία.

Ακολούθησε ψηφοφορία επί του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού που παρουσίασε η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, όπου δεν τηρήθηκε καμιά δημοκρατική διαδικασία, αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα κάποιοι να ψηφίσουν δυο και τρεις φορές. Παρουσιάστηκε ότι ψήφισαν συνολικά 1.433 εργαζόμενοι, ενώ τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 1.343. Οχι στους απολογισμούς ψήφισαν 309 και 1.034 ήταν τα ψηφοδέλτια υπέρ των απολογισμών.

Η Εργοστασιακή Επιτροπή επισημαίνει πως «παρά τον αντικομμουνισμό, παρά το ότι δεν τηρήθηκε καμιά διαδικασία στην ψηφοφορία, δίνοντας δυνατότητα για νοθείες, ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων αντιστάθηκε. Εστειλε μήνυμα ότι δε συμβιβάζεται με την πολιτική της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της συρρίκνωσης του προσωπικού και της ιδιωτικοποίησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ