Κυριακή 18 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Χρήσιμες πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία

Πώς θα ψηφίσουμε στις 7 Μάρτη

Περίπου 545.000 θα είναι οι νέοι ψηφοφόροι στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάρτη, ενώ για πρώτη φορά οι ετεροδημότες που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με τα στοιχεία που περιείχαν οι εκλογικοί κατάλογοι μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2003. Οποιαδήποτε αλλαγή επήλθε ή υπάρξει στους εκλογικούς καταλόγους μετά την ημερομηνία αυτή, θα ισχύσει για τις μεθεπόμενες εκλογές. Οι τελικοί κατάλογοι, επεξεργασμένοι από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών, θα είναι έτοιμοι στις 5 Φλεβάρη και την επομένη θα παραδοθούν με τη μορφή δισκέτας σε κόμματα, νομαρχίες, δήμους και πρωτοδικεία.

Από τις 6 Φλεβάρη, λοιπόν, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να «τσεκάρουν» το δήμο στον οποίο ψηφίζουν, απευθυνόμενοι στον οικείο Δήμο ή Κοινότητα, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στο τηλεφωνικό κέντρο 1564. Οι νέοι ψηφοφόροι, δηλαδή όσοι μέχρι τέλη του 2003 είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, περιλαμβάνονται αυτόματα από τους δήμους στους εκλογικούς καταλόγους. Ενδεχομένως υπάρξουν εκλογείς οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτοί θα πρέπει να προσέλθουν στον οικείο δήμο, ο οποίος θα τους προσκομίσει μια βεβαίωση εγγραφής στους καταλόγους του, με την οποία και θα ψηφίσουν.

Σημειώνουμε ότι από τις 19 Φλεβάρη οι εκλογείς του νομού Αττικής θα μπορούν να ενημερώνονται μέσα από το διαδίκτυο και για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Πώς ψηφίζουμε

Αφού, λοιπόν, φροντίσουμε έγκαιρα να πληροφορηθούμε ή να επιβεβαιώσουμε το δήμο και το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουμε, ας δούμε πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Ψηφίζουμε στις 7 Μάρτη, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας. Θυμίζουμε ότι το εκλογικό βιβλιάριο έχει καταργηθεί. Ψηφίζουμε μόνο με την αστυνομική μας ταυτότητα. Αν δεν έχουμε, ψηφίζουμε με διαβατήριο, άδεια οδήγησης, βιβλιάριο ασφαλιστικού οργανισμού, επαγγελματική ταυτότητα, ή άλλο έγγραφο που η εφορευτική επιτροπή θα κρίνει ως κατάλληλο.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα ο αριθμός των ψηφοφόρων δε θα πρέπει να ξεπερνά τους 800.

Περίπου 148.000 είναι οι αιτήσεις των ετεροδημοτών που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Από αυτούς υπολογίζεται ένα ποσοστό 7%, δηλαδή περίπου 11.000, να μην ψηφίσουν τελικά ως ετεροδημότες, καθώς δε συμπληρώνεται ο αριθμός των 40 ψηφοφόρων από την ευρύτερη εκλογική περιφέρεια, που απαιτείται για να συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Δηλαδή ένας εκλογέας, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Λάρισας, αλλά κατοικεί στην Αθήνα, θα ψηφίσει στην Αθήνα, αλλά τους υποψήφιους των κομμάτων του νομού Λάρισας.

θα ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών.

Τα τμήματα αυτά είναι μεικτά ή αμιγή. Στα μεικτά ψηφίζουν ετεροδημότες που προέρχονται από παραπάνω από μία εκλογικές περιφέρειες. Στα αμιγή εκλογικά τμήματα ψηφίζουν ετεροδημότες που προέρχονται από μία εκλογική περιφέρεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ:Στην περίπτωση που σε ένα Δήμο οι υπεύθυνες δηλώσεις ετεροδημοτών που θα κατατεθούν από εκλογείς μιας ευρύτερης εκλογικής περιφέρειας δεν ξεπερνούν τις 40, τότε αυτοί δεν μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες σ' αυτόν το Δήμο. Δηλαδή, αν, για παράδειγμα στο Δήμο Ν. Ιωνίας υποβληθούν συνολικά 39 αιτήσεις από ετεροδημότες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους των Νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, που αποτελούν την ευρύτερη εκλογική περιφέρεια Θεσσαλίας, τότε αυτοί δεν μπορούν να ψηφίσουν στη Ν. Ιωνία ως ετεροδημότες, αλλά θα ψηφίσουν κανονικά στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι. Γι' αυτό ο κάθε ετεροδημότης που υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, θα πρέπει έγκαιρα να ενημερώνεται αν έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών. Από τις 6 Φλεβάρη, το υπουργείο Εσωτερικών θα ενημερώνει τηλεφωνικά τους συγκεκριμένους ετεροδημότες.

Οι Νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης θεωρούνται ενιαίες αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες. Δηλαδή, οι Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιά του νομού Αττικής και η Α' και Β' Θεσσαλονίκης θεωρούνται ενιαία εκλογική περιφέρεια η κάθε μία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο δημότης - εκλογέας του δήμου Πειραιά που διαμένει στο δήμο Αθήνας, δε θεωρείται ετεροδημότης, δηλαδή πρέπει να ψηφίσει στο δήμο Πειραιά. Εννοείται, όμως, ότι ο δημότης του δήμου Πειραιά, που κατοικεί για παράδειγμα στο δήμο Λάρισας θεωρείται ετεροδημότης και μπορεί να ψηφίσει στη Λάρισα.

Σημειώνουμε πως ο ετεροδημότης που έχει υποβάλει δήλωση, ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι δυνητικά και στον τόπο της βασικής του εγγραφής.

Σταυροί προτίμησης

Μπορούμε να εκφράσουμε την προτίμησή μας σε υποψήφιους βουλευτές, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο, δίπλα στο όνομά τους το σταυρό προτίμησης. Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίσουμε, οι σταυροί προτίμησης μπορεί να είναι ένας έως πέντε. Οσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές, καθώς και ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, δε σταυροδοτούνται. Θεωρούνται ως σταυροί υπέρ τους το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων του κόμματος, στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται.

Ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όσους επιτρέπεται θεωρείται έγκυρο, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Αν όμως, υπάρξει ψηφοδέλτιο στο οποίο σημειώνονται δύο (για παράδειγμα) σταυροί και όχι ένας, όπως θα έπρεπε με βάση μια συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, και ο ένας σταυρός έχει τεθεί δίπλα στο όνομα πρώην πρωθυπουργού ή αρχηγού κόμματος, τότε ο σταυρός λαμβάνεται υπόψη.

Οσοι ψηφίζουν στην εκλογική περιφέρεια της Β' Αθηνών μπορούν να βάλουν μέχρι και πέντε σταυρούς προτίμησης.

Οσοι στην Α' Αθηνών, μέχρι και τέσσερις σταυρούς.

Οσοι στην Α' Θεσσαλονίκης, μέχρι και τρεις σταυρούς.

Μέχρι και δύο σταυρούς μπορούν να βάλουν όσοι ψηφίζουν στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από έξι έως και 12 βουλευτές.

Ενα σταυρό βάζουν όσοι ψηφίζουν στις εκλογικές περιφέρεις όπου εκλέγονται από ένας έως και πέντε βουλευτές.

Ειδικές κατηγορίες εκλογέων

Οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ψηφίζουν με υπηρεσιακή ταυτότητα είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι είτε στο δήμο όπου υπηρετούν, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Κατά τον ίδιο τρόπο ψηφίζουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δικαστικοί, με την αστυνομική τους όμως ταυτότητα.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ασκούν τα καθήκοντά τους.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου έχουν διοριστεί, τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εν λόγω εκλογικό τμήμα.

Οι έφοροι δικαστικών αντιπροσώπων και αναπληρωτές δικαστικοί αντιπρόσωποι που δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου, τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα.

Οι κληρικοί ψηφίζουν στον τόπο όπου βρίσκονται την ημέρα των εκλογών και ασκούν τα ιερατικά τους καθήκοντα.

Οι Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, ψηφίζουν σε δήμο ή κοινότητα του λιμανιού όπου βρίσκεται το πλοίο, με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται από τον πλοίαρχο και θεωρούνται από τον προϊστάμενο της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής του οικείου δήμου. Οι ναυτικοί ψηφίζουν με το ναυτικό τους φυλλάδιο ή την αστυνομική τους ταυτότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ