Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων

Η ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης και η άποψη του ΚΚΕ, όπως παρουσιάστηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της φορολογικής πολιτικής αποκάλυψαν και κατάγγειλαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Ειδική αναφορά στον τρόπο που η κυβέρνηση επιβαρύνει με όλο και μεγαλύτερους φόρους τα λαϊκά στρώματα έκανε, κατά την παρέμβασή του, ο γενικός εισηγητής του Κόμματος Αγγελος Τζέκης. Στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε:

«Παρά τις όποιες διακηρύξεις της κυβέρνησης για μια φιλολαϊκή φορολογική μεταρρύθμιση, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Με τα φορολογικά της μέτρα, η κυβέρνηση επιδιώκει τη φοροελάφρυνση των επιχειρήσεων για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διαδικασία και η προσέλκυση νέων επενδύσεων. Με το νέο αναπτυξιακό νόμο, παρέχονται νέα φορολογικά κίνητρα για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως η δυνατότητα σχηματισμού αφορολόγητου αποθεματικού και μείωση του φορολογικού συντελεστή, στο 25%, για τις μεγάλες επενδύσεις. Στοχεύουν στη μείωση του κόστους διαχείρισης και συμμόρφωσης μέσα από την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Στη διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου για να μην κλονίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν τη λεγόμενη - ψευδεπίγραφη - δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, σε μια νέα φοροεισπρακτική επιδρομή σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επαγγελματοβιοτεχνών.

Οι όποιες ρυθμίσεις για το αφορολόγητο όριο αφορούν εκείνα τα τμήματα των εργαζομένων και λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δαπανών που εκπίπτουν θα οδηγήσει σε νέα φορολογική επιβάρυνση τις θέσεις των μισθωτών και συνταξιούχων. Τέλος, η μη τιμαριθμοποίηση του αφορολόγητου και της φορολογικής κλίμακας θα οδηγήσει σε εξανεμισμό τις όποιες μισθολογικές αυξήσεις.

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής προκύπτει από το ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καταβάλλουν πάνω από το 55% των εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τα έτη 2002 και 2003 υπέστησαν μια σημαντική φορολογική επιβάρυνση λόγω των ρυθμίσεων της περαίωσης (1993-1998) και της συνάφειας (1999-2001).

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Αποκαλυπτική του ταξικού, αντιλαϊκού χαρακτήρα της φορολογικής πολιτικής είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων κατά την τελευταία πενταετία:

  • Το σύνολο των φορολογικών εσόδων για το 2004 προβλέπεται να ανέλθει στα 40.726 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 26,9%, σε σχέση με τα πραγματοποιηθέντα το 2000 (32.088 εκατ. ευρώ).
  • Τα έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων για το 2004 προβλέπεται να ανέλθουν στα 8.395 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 55% σε σχέση με τα πραγματοποιηθέντα το 2000 (5.411 εκατ. ευρώ).
  • Τα έσοδα από το ΦΠΑ για το 2004 προβλέπονται να ανέλθουν στα 14.66 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 45,6% σε σχέση με τα πραγματοποιηθέντα του 2000 (10.070 εκατ. ευρώ).
  • Ενώ, αντίθετα, τα έσοδα από τη φορολογία των νομικών προσώπων αναμένεται να ανέλθουν το 2004 στα 4.710 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια μείωση κατά 6,4%, σε σχέση με τα πραγματοποιηθέντα το 2000 (5.033 εκατ. ευρώ), παρόλη την τεράστια αύξηση της κερδοφορίας που παρουσίασαν αυτά τα χρόνια.

Υπάρχει, δηλαδή, μια σημαντική επιβάρυνση της φορολόγησης των μισθωτών, των συνταξιούχων, της λαϊκής οικογένειας και, από την άλλη, μια σημαντική μείωση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, παρά τη σημαντική του κερδοφορία.

Η άποψη του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα διακηρύξει την ανάγκη για μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Προβάλλει σαν στόχους πάλης:

1) Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ για κάθε άγαμο φορολογούμενο, προσαυξημένο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ετήσια αναπροσαρμογή τους με βάση την αύξηση του τιμαρίθμου.

2) Αύξηση των κλιμακίων εισοδήματος και προοδευτική φορολόγηση, ώστε να επιβαρύνονται περισσότερο τα μεγάλα εισοδήματα.

3) Διατήρηση των εκπτώσεων από το εισόδημα, για:

  • Το ενοίκιο πρώτης κατοικίας και των τέκνων που σπουδάζουν σε άλλους νομούς.
  • Τα έξοδα που βαρύνουν άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρία.
  • Τους τόκους των δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

4) Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ορισμένων εισοδημάτων και ένταξή τους στην ενιαία κλίμακα εισοδήματος.

5) Καθορισμό σαν τεκμηρίων διαβίωσης των δαπανών για:

  • Αγορά ομολόγων και εντόκων γραμματίων.
  • Αγορά μετοχών.
  • Το κεφάλαιο ίδρυσης ή αύξησης κεφαλαίου για ΑΕ και ΕΠΕ.
  • Καθορισμό κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης.

6) Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και των εξωλογιστικών συστημάτων προσδιορισμού των κερδών, ΦΠΑ και καθαρών εισοδημάτων των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

7) Φορολόγηση των κερδών των ΑΕ και ΕΠΕ. Επανεξέταση και μείωση των δαπανών, που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα. Ονομαστικοποίηση των μετοχών, φορολόγηση των διανεμημένων κερδών με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

8) Κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα των ναυτιλιακών εταιριών, των τεχνικών εταιριών, των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο και των τραπεζών.

9) Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη μεταβίβαση της μικρής ακίνητης περιουσίας.

10) Μείωση των εμμέσων φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που επιβαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση. Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για τα σχολικά είδη και τα φάρμακα. Αύξηση του ΦΠΑ για τα είδη πολυτελείας.

11) Μείωση των δημοτικών τελών, αντίθεση στην επιβολή φόρων από την ΤΑ, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ».


Ο. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ