Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιμένουν με αντιπρόταση και «τίμημα»

Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, υποστηριζόμενες από τη Γερμανία, μεταβαίνουν με αντιπρόταση στη Γενεύη να συζητήσουν το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος

Περιπολία των κατακτητών στους δρόμους της Μοσούλης

Associated Press

Περιπολία των κατακτητών στους δρόμους της Μοσούλης
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διαφωνώντας σπεύδουν στη Γενεύη τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για έκτακτη συνάντηση σχετικά με το νέο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ. Γαλλία-Ρωσία (και Γερμανία από τα μη μόνιμα μέλη) φαίνεται ότι εξασφάλισαν, χτες, την υποστήριξη και της Κίνας στην αντιπρόταση που ετοιμάζονται να καταθέσουν, αλλά ήδη απορρίπτουν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.

Τη μεταβίβαση της εξουσίας που, σήμερα, ασκεί ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον ταυτόχρονο τερματισμό κάθε είδους παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην άσκηση πολιτικής και την αναγνώριση μιας νέας μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό αναμένεται να ζητήσουν οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Γαλλίας στη Γενεύη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δύο χώρες προτίθενται να ξεκαθαρίσουν, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη και της Γερμανίας, ότι «η αποδοχή των προτάσεων αυτών είναι το τίμημα της συμμετοχής τους στη σταθεροποίηση και στην ανοικοδόμηση του Ιράκ». Χτες, με ανακοίνωσή του, το κινεζικό ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι υποστηρίζει τη γαλλο-ρωσική πρόταση.

Η νέα αντιπαράθεση διαγράφεται αρκετά σκληρή καθώς η Ουάσιγκτον, ήδη, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τόσο μεγάλες «υποχωρήσεις». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξή του στο «Αλ Τζαζίρα», δήλωνε χαρακτηριστικά: «Προτάσεις που λένε ότι θα πρέπει αύριο το πρωί, ξαφνικά, να βρούμε στο δρόμο έναν Ιρακινό και να του δώσουμε την εξουσία, δεν είναι αποδεκτές». Ο Πάουελ ισχυρίστηκε ότι «είναι φυσικό οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην εισβολή να έχουν την ευθύνη και την εξουσία στο Ιράκ, αφού αυτοί ανέτρεψαν το καθεστώς» και κατέληξε ότι είναι «μη ρεαλιστική η πρόταση για μεταβίβαση της εξουσίας στον ΟΗΕ».

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι κατοχικές δυνάμεις προσβλέπουν στην ανάπτυξη επιπλέον 15.000 ανδρών υπό το καθεστώς πολυεθνικής δύναμης του ΟΗΕ. Εντούτοις, οι «διαφωνούντες» δε δείχνουν διατεθειμένοι να αποστείλουν στρατεύματα αν δεν εισπράξουν «το τίμημα», ενώ η Γερμανία, διά στόματος καγκελαρίου Σρέντερ, ξεκαθάρισε ότι «ακόμη και με απόφαση του ΟΗΕ» δεν πρόκειται να αποστείλει στρατεύματα, διότι «θεωρεί πως δε θα βοηθήσει αυτό στην επίτευξη ασφάλειας». Ο Σρέντερ, πάντως, τόνισε ότι η Γερμανία προσφέρεται να εκπαιδεύσει στο έδαφός της Ιρακινούς αστυνομικούς.

Τη δυσφορία του για την ανάπτυξη περαιτέρω στρατευμάτων στο Ιράκ εξέφρασε ακόμη και ο σαφώς αμερικανόφιλος πρόεδρος του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου, Αχμάντ Τσαλαμπί, που βρίσκεται στην, εναλλασσόμενη, προεδρία του διορισμένου Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου. Ο Τσαλαμπί δήλωσε ότι «οι Ιρακινοί σε καμία περίπτωση δεν προσκαλούν περισσότερα στρατεύματα» και συμπλήρωσε ότι «ο ιρακινός λαός μπορεί να κατάλαβε τη λογική της απελευθέρωσης αλλά δεν κατανοεί τη λογική της κατοχής».

Στο ίδιο το Ιράκ, με αφορμή τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αμερικανικές βάσεις για την επέτειο της συμπλήρωσης 2 χρόνων από την 11η του Σεπτέμβρη, ο επικεφαλής των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, Ρικάρντο Σάντσες, ισχυρίστηκε ότι η κατεχόμενη χώρα «έχει μετατραπεί στο κύριο, πλέον, πεδίο μάχης κατά της τρομοκρατίας» και εκτίμησε ότι η μάχη αυτή «δε θα τελειώσει γρήγορα, αλλά χωρίς αμφιβολία ο αμερικανικός λαός είναι δεσμευμένος να κερδίσει τον πόλεμο». Ο Σάντσες επανέλαβε, επίσης, τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν πολλοί «ξένοι μαχητές» στο Ιράκ που εισέρχονται από τα σύνορα.

Παράλληλα, βέβαια, συνεχίστηκαν και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Τικρίτ και στις γύρω περιοχές, όπου συνελήφθησαν 48 Ιρακινοί, κατασχέθηκαν όπλα και εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, εργαστήρια κατασκευής βομβών. Επίσης, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 2 τραυματίστηκαν, κοντά στο Μπάλαντ, όταν εξερράγη λάστιχο που επιχειρούσαν να τοποθετήσουν στο όχημά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ