Τρίτη 12 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο Γ. Μαρίνος χύνει το δηλητήριό του

Ο Γιάννης Μαρίνος (Γ.Μ.) σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» (3/8/2003) προσπαθεί να αποδείξει ότι ο Δημήτρης Γληνός και οι κομμουνιστές γενικά ήταν πολέμιοι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έγινε επί Βενιζέλου πριν τον πόλεμο.

Φαίνεται ότι ισχύει η ρήση «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι». Το ΚΚΕ σχεδόν από την ίδρυσή του ήταν υπέρ ριζικής μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος. Υποστήριζε την εισαγωγή της δημοτικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ακόμη ότι δεν αρκούν τα έξι χρόνια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για να μπορέσουν οι νέοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες της παραγωγής και της οικονομίας. Ο Δ. Γληνός σε άρθρο του το 1926 έγραφε: 1) «Η Παιδεία πρέπει να στηρίζεται στα πραγματικά ζωντανά και νόμιμα στοιχεία που έχει και το παιδί μέσα του και όλος ο γύρω του πολιτισμός. Αρα η δημοτική γλώσσα που είναι το αληθινό εκφραστικό όργανο πρέπει να είναι η βάση και η αφετηρία για τη μόρφωση των Ελλήνων».(Δ. Γληνός, «Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση», σελ. 28, έκδ. «Προοδευτική Παιδεία» 1966).

Και σε άλλο σημείο διακηρύσσει: «Να γίνει νέα διόρθωση, της Ελληνικής Παιδείας, όλα τα παιδιά αγόρια και κορίτσια, πρέπει να μορφώνονται υποχρεωτικά ως τα 18 χρόνια της ζωής τους, στο κοινό Δημοτικό Σχολείο και στα μετέπειτα γενικά ή ειδικά επαγγελματικά ή συμπληρωματικά σχολεία...» (ο.π. σελ. 28).

Το θέμα της δημοτικής γλώσσας και της υποχρεωτικής παιδείας λύθηκαν, στο βαθμό που λύθηκαν, το 1976 ύστερα από 50 ακριβώς χρόνια (Το αίτημα σήμερα είναι υποχρεωτική δωδεκάχρονη εκπαίδευση). Οι οποιεσδήποτε αλλαγές επί Βενιζέλου ήταν, βέβαια θετικές, αλλά ήταν ήταν περιορισμένης σημασίας.

Ενα τρίτο βασικό στοιχεί της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ήταν και η πανεπιστημιακή μόρφωση των δασκάλων της δημοτικής εκπαίδευσης. Το θέμα αυτό τέθηκε για πρώτη φορά το 1944 πάνω στα βουνά από την Πανελλήνια Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Η σχετική απόφαση πρόβλεπε: Δημοδιδάσκαλοι. Τελειόφοιτοι γυμνασίου που θα φοιτούν σε παιδαγωγικές ακαδημίες, τετράχρονες, ισότιμες με τα πανεπιστήμια» (ο.π. σελ. 39). Τελικά το πρόβλημα λύθηκε ύστερα από 40 χρόνια περίπου.

Κατά συνέπεια, το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ της πλατιάς μόρφωσης του λαού. Κομμουνισμός, άλλωστε, σημαίνει μόρφωση.

Ο Γ.Μ. δε σταματά εδώ. Χύνει το δηλητήριό του και σε βάρος του Δ. Γληνού! Ισχυρίζεται ότι έχει προτείνει την κατάργηση του ελληνικού αλφάβητου και την καθιέρωση του λατινικού αλφάβητου. Δεκαπέντε χρόνια που ήμουνα βουλευτής και είχα αντιπαρατεθεί με τους πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης, δεν προβλήθηκε ποτέ ένα τέτοιο επιχείρημα. Ρώτησα και άλλους εκπαιδευτικούς και κανένας δεν μπόρεσε να μου πει πού γράφτηκε ή ειπώθηκε αυτό. Ο Γ.Μ. ας μας αναφέρει συγκεκριμένη βιβλιογραφία ώστε να μπορέσουμε να το ελέγξουμε. Αλλά τι ήθελε ο αρχηγός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, που πήγε στον Αϊ - Στράτη να προσκυνήσει, ώστε να φανεί ότι η Δεξιά έχει αλλάξει; Ο κος Γ.Μ., λοιπόν τι λέει επ' αυτού; Θέλει να υποστηρίξει ότι ισχύουν αυτά που έλεγαν παλιά για τους κομμουνιστές ότι δήθεν ήταν απάτριδες και ανθέλληνες; 'Η μήπως ο κος Γ.Μ. δεν ανήκει στο ίδιο κόμμα, τη ΝΔ με την Κώστα Καραμανλή;

ΥΓ: Με την ευκαιρία, ο κος Γ.Μ. να μην ξεχνά ότι πριν την ίδρυση του ΚΚΕ τα αστικά κόμματα ήταν μπουλούκια κομματαρχών!!!


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξη του Παλαιστινιακού ζητήματος(2024-03-16 00:00:00.0)
Για το δεξιό οπορτουνισμό(2008-01-27 00:00:00.0)
Για το δεξιό οπορτουνισμό(2007-12-02 00:00:00.0)
Σημειώσεις(2006-09-03 00:00:00.0)
Αφετηρία νέων αγώνων(2001-03-29 00:00:00.0)
Ο μεγάλος δάσκαλος και κομμουνιστής(2000-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ